16 en 17 juni: het feest van San Ranieri in Pisa

Beide gebeurtenissen dienen om de patroonheilige, San Ranieri, te eren. Op beide dagen vind je overal in de straten langs de Arno en op een groot deel van het historisch centrum marktkraampjes en openlucht restaurantjes.

16 juni: Luminara di San Ranieri

Luminara San Ranieri 02

Het hoogtepunt van de talrijke activiteiten op 16 juni is ongetwijfeld de Luminara di San Ranieri waarbij alle kunstmatige licht vervangen wordt door honderdduizenden kaarslichtjes, een waar spektakel. Langs de ramen en deuren van de paleizen en kerken worden in een houten draagstructuur plastic bekertjes met daarin een kaarsje geplaatst.

Niet enkel de gebouwen worden verlicht maar ook op de Arno worden drijvende bootjes geplaatst met kaarslichtjes en zelfs de toren van Pisa wordt verlicht. Op die manier wordt een echt middeleeuws karakter gecreëerd. De avond wordt afgesloten met een groot vuurwerk spektakel.

Toren van Pisa tijdens Luminara San Ranieri - foto Francesco Fiumalbi

Toren van Pisa tijdens Luminara San Ranieri – foto Francesco Fiumalbi

17 juni: Regata di San Ranieri

één van de deelnemende wijken aan de Regata di San Ranieri

één van de deelnemende wijken aan de Regata di San Ranieri

De volgende dag gaat het feest gewoon door met een roeiregatta op de Arno. Deze regatta die Regata di San Ranieri of ook wel palio di San Ranieri genoemd wordt, heeft plaats tussen de 4 historische wijken van de stad die elk een andere kleur hebben.

De wedstrijd bestaat erin om zo snel mogelijk een drijvend ponton te bereiken waar zich een 10 meter hoge paal bevindt met op het hoogste punt een vlaggetje. De wijk die het eerste langs de touwen omhoog klimt en als eerste het vlaggetje neemt wint de palio, de laatste krijgt als troostprijs (spotprijs) een eend.

het drijvend ponton met het vlaggetje

het drijvend ponton met het vlaggetje