abbazia Monte Oliveto Maggiore Siena

5 kloosters om te bezoeken in Toscane

Net zoals de meeste regio’s van Italië is Toscane ook rijk aan kloosters en abdijen. Het zijn immers oases van rust waar in de eerste plaats geestelijken naar toe trokken om hun opleiding te volgen en om een leven aan god te wijden.

De meeste van deze kloosters zijn opengesteld voor het publiek en kun je dus bezoeken. Wil je een unieke ervaring dan moet je dit zeker doen. In sommige kloosters kun je zelfs overnachten.

Hieronder de 5 kloosters die volgens ons de mooiste zijn:

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore – Siena

Deze prachtige abdij ligt temidden van de prachtige Crete Senesi, dichtbij Asciano in de provincie Siena. De abdij behoort tot de Benedictijner orde en werd gebouwd in 1320.

abbazia Monte Oliveto Maggiore Siena

De kloosteromgang is het indrukwekkendst met fresco schilderingen van Luca Signorelli die het leven van de heilige Benedictus uitbeelden.

Meer info over deze Monte Oliveto Maggiore


Santuario della Verna – Arezzo

Dit prachtige klooster bevindt zich op een hoogte van 1283 meter in het nationale park van de Casentino. Het werd gebouwd in de 14de eeuw door de Francescaner orde nadat Francesco van Assisi zich hier had teruggetrokken en er de stigma had ontvangen.

Santuario della Verna Arezzo

Het prachtige klooster La Verna vanuit de hoogte

Meer info over Santuario della Verna


Certosa di Calci – Pisa

Het prachtige klooster Certosa di Calci werd gebouwd in de 14de eeuw maar grotendeels verbouwd in de 17de en 18de eeuw in barokstijl.

Certosa di Calci Pisa

Naast de vertrekken van de monniken kun je ook de tuin bezoeken waarbij onmiddellijk de toegangspoort opvalt die volledig bekleed is met schelpen.

Meer info over Certosa di Calci


Certosa di Firenze – Florence

Dit klooster bevindt zich aan de rand van de kunststad Florence en is gelegen op een heuvel. Rijd je Firenze binnen langs de afrit Firenze Impruneta van de autosnelweg A1 dan zie dit klooster in de hoogte liggen.

Certosa di Firenze

Het werd gebouwd in de 14de eeuw in opdracht van de staat Napels voor de Kartuizer orde. In 1965 kwam het echter in handen van de Benedictijner orde

Meer info Certosa di Firenze


Abbazia di San Galgano – Siena

De abdij van San Galgano is de enige in de rij waar geen monniken meer aanwezig zijn. De reden is simpel omdat de abdij sedert de 15de eeuw al in onbruik is geraakt.

abdij van San Galgano

Verschillende factoren zoals de voedselschaarste, plunderingen, de pest en de economische crisis zorgden ervoor dat de abdij reeds vanaf de 15de eeuw leeg stond en mettertijd tot een ruïne werd herschapen.

Meer info over de abdij van San Galgano


Zin om zelf in een abdij te overnachten?

Omdat minder en minder personen zich geroepen voelen om het beroep van priester uit te oefenen hebben de kloosters en abdijen andere activiteiten aan hun programma toegevoegd zoals overnachtingen aanbieden. Hieronder enkele waar je kan overnachten

Locanda di San Pier Piccolo – Arezzo

Certosa di Pontignano – Siena

Chiostro delle Monache – Volterra

Hotel Alma Domus – Siena