5 top activiteiten voor de winterperiode in Toscane

De winterperiode in Toscane is een ideale gelegenheid om het massatoerisme te ontvluchten en op een rustige manier musea te bezoeken, te shoppen, de prachtige kleuren van het Toscaanse landschap te bewonderen en te genieten van enkele unieke belevenissen zoals een bezoek aan één van de vele warmwaterbronnen die Toscane rijk is.

Om het voor jullie gemakkelijker te maken sommen we hier een top 5 lijstje op

1. Geniet van het gebrek aan lange wachtrijen

Zeggen dat er helemaal geen wachtrijen zijn aan de ingang van de vele musea, kerken en tentoonstellingen tijdens de winterperiode zou niet fair zijn.

Vooral in de kunststad Firenze dien je er altijd rekening mee te houden maar het is slechts een peulschil in vergelijking met het hoogseizoen. Is je bezoek bovendien voorzien in de week en niet in het weekend dan sta je slechts enkele minuten in de file.

Naast het voordeel van de korte wachtrijen heb je bovendien ook het voordeel dat het in de musea redelijk rustig is waardoor je op een aangename stressloze manier de kunstwerken kunt bewonderen.

2. Rustig slenteren (en shoppen) in de steden

De meeste steden zijn in het winterseizoen redelijk rustig en je kunt er dan ook op het gemak slenteren, shoppen en zelfs een tafel vinden voor een lunch of diner in een restaurant zonder op voorhand te reserveren. Houd er wel rekening mee dat de Italianen de gewoonte hebben om in het weekend buitenshuis te gaan eten en het dus beter is om dan toch te reserveren maar dagen van voordien zoals in het hoogseizoen is overbodig.

Bovendien is januari en februari de koopjesperiode in Italië, de zogenaamde SALDI, wat nog een reden meer is om een Toscaanse stad in deze periode te bezoeken!

3. Skiën in de Toscaanse Appenijnen

Op amper anderhalf uur van Firenze bevinden zich de uitlopers van de Appenijnen dat maar liefst over 50 km skipistes beschikt. Het skigebied is natuurlijk niet te vergelijken met dat van Noord Italië maar ook hier krijg je pistes voor alle niveau’s: van beginners tot experts.

Ideaal dus voor een dagje of een weekend skipret. Bovendien beschikt het skigebied over een skischool, huurcentra voor ski’s, snowboard en diverse bars en restaurantjes voor een snelle lunch.

Meer info vind je in het artikel skiën in Toscane

4. Genieten in de warmwaterbronnen

Eén van de leukste ervaringen in de winterperiode is je onderdompelen in een natuurlijk warmwaterbad. Terwijl het buiten slechts enkele graden is heeft het warme water een constante temperatuur van rond de 40°C wat een unieke ervaring geeft.

Bovendien bevinden de meeste warmwaterbaden zich in een natuurlijke omgeving waardoor je volop kan genieten van het prachtige Toscaanse landschap. Je waant je in het paradijs!

In deze periode is het natuurlijk te koud om buiten op een strandzetel te liggen maar dat is geen enkel probleem want alle structuren beschikken tevens over een verwarmde binnenruimte met binnenbad en ligzetels.

Hier vind je een lijst van alle warmwaterbronnen in Toscane > warmwaterbronnen in Toscane

5. Genieten van de Toscaanse wintergerechten

Gedurende de winterperiode krijg je heel wat andere gerechten voorgeschoteld dan in de zomerperiode. In Noord Europa vinden we gewoonlijk in de restaurants en in de winkels het ganse jaar door alle groenten en fruit maar in Italië is dat minder het geval. Daar hangen de produkten nog af van het seizoen.

In de winterperiode zal je dus naast de traditionele gerechten ook compleet andere gerechten op het menu vinden dan in de zomerperiode. Geen insalata di farro of panzanella maar wel ribollita en acquacotta. Een ideale mogelijkheid dus om de andere Toscaanse keuken te leren kennen.