5 wijnkastelen in de Chianti om te bezoeken

Een wijnkasteel bezoeken is een leuke interessante ervaring: je bezoekt er de wijnkelder, krijgt uitleg over de productie van wijnen en proeft er tenslotte enkele zelfgeproduceerde wijnen.

Deze formule spreekt heel wat toeristen aan waardoor het belangrijk is om toch enkele dagen op voorhand een bezoek vast te leggen. Bij de meeste wijnkastelen kun je dit tegenwoordig online waardoor je niet in het Italiaans of Engels hoeft te bellen.

De streek in Toscane die het meest wijn produceert en dus ook het grootste aantal wijnkastelen telt is de Chianti. Het aanbod is enorm en dus onmogelijk om ze allemaal te bezoeken.

In dit artikel proberen we een overzicht te geven van deze die je zeker niet mag overslaan.

1. Castello di Brolio

Dit mooie kasteel is in handen van de familie Ricasoli, de familie die aan de wieg stond van het ontstaan van de Chianti Classico wijnen. Het kasteel dateert uit de 12de eeuw maar werd meerdere malen vernietigd. Het huidige aanzien in neogotische stijl dateert uit de 19de eeuw.

Een bezoek aan het kasteel bestaat uit een wandeling in de tuinen, bezoek aan de kapel en een degustatie van 3 wijnen. Een ticket kost €28 en het bezoek duurt zo’n 2 uur. Wil je enkel de tuinen bezoeken dan betaal je slechts €5.

Op enkele honderden meters van het kasteel bevindt zich de osteria waar je naast de wijnen ook Toscaanse gerechten kan proeven.

Adres: Località Madonna a Brolio – 53013 Gaiole in Chianti (google maps)

Website: www.ricasoli.it

2. Castello di Fonterutoli

Dit kasteel behoort sedert de 13de eeuw toe aan de familie Mazzei die al sinds 24 generaties wijn produceert. Mits reservatie kun je deel nemen aan een wijntour die 75 minuten duurt en €25 kost. Voor deze prijs bezoek je de wijnkelder met maar liefst meer dan 3000 wijnvaten en proef je enkele wijnen.

Er is ook een wijnwinkel aanwezig waar je naast de heerlijke wijnen ook zelfgeproduceerde olijfolie, grappa en zelfs schoonheidsproducten kan kopen.

Adres: Via Ottone III di Sassonia n°5, Località Fonterutoli – 53011 Castellina in Chianti (google maps)

Website: www.mazzei.it

3. Castello di Verrazzano

Dit kasteel behoorde gedurende eeuwen toe aan de familie Verrazzano waarvan de bekendste Giovanni Verrazzano was, ontdekkingsreiziger die ondermeer de baai van New York ontdekt heeft.

Sedert enkele tientallen jaren is het kasteel in handen van de familie Cappellini die van het kasteel een hotel hebben gemaakt maar zich nog steeds met de productie van wijn bezighouden. Dit blijft hun hoofdactiviteit.

Het kasteel organiseert verschillende bezoeken aan de wijnkelders met keuze uit

  • bezoek + degustatie: prijs €18 en duur 90 minuten
  • bezoek + degustatie + lunch of diner: prijs €45 en duur circa 3 uur

In het kasteel is er tevens een hosteria (klein restaurant) aanwezig waar je iedere dag kan lunchen en natuurlijk een glas wijn van de eigen productie kan proeven.

Adres: Via Cetille 32A – Greti – 50022 Greve in Chianti (google maps)

Website: www.verrazzano.com

4. Cantina Antinori

Dit is veeleer een wijnkelder dan een wijnkasteel. Hier geen historisch gebouw maar een staaltje van moderne architectuur, mooi geïntegreerd in het landschap van de Chianti streek.

De cantina (letterlijk vertaald wijnkelder) bevindt zich in het dorpje Bargino en is reeds zichtbaar vanuit de autoweg Firenze – Siena. Ze werd geopend in 2013 en is eigendom van één van de belangrijkste wijnproducenten van Toscane, namelijk de familie Antinori. Ze produceren wijn sedert 1385 en zijn daarmee aan de 26ste generatie beland.

Wil je de wijnkelder bezoeken dan krijg je 4 keuzes: gaande van een simpel bezoek aan de kelders met degustatie tot een gepersonaliseerd bezoek met veel degustaties met bijhorende uitleg en een diner of lunch. De prijs start bij €30 per persoon en loopt op tot €150. Niet goedkoop dus!

In het complex is tevens een museum, een winkel en een restaurant aanwezig van waaruit je een mooi zicht krijgt op de omgeving en de omringende wijngaarden

Adres: Via Cassia per Siena 133 – 50026 Località Bargino (google maps)

Website: antinorichianticlassico.it

5. Castello di Volpaia

Dit wijnkasteel bevindt zich in een klein historisch gehucht waar je slechts terecht kan via een smalle kronkelende weg. Het gehucht, Volpaia genaamd, ligt op een heuvel omringd door wijnvelden en olijfbomen. Eènmaal per jaar worden hier wijnfeesten georganiseerd.

Het wijnkasteel kan je iedere dag bezoeken maar dan wel op reservatie. Een ticket kost tussen de €11 en €16 afhankelijk van de grootte van de groep en duurt ongeveer 90 minuten. Op het programma staat een bezoek aan de frantoio (waar olijven geperst worden) en de wijnkelder gevolgd door een degustatie van 4 wijnen en olijfolie afgewisseld met kleine hapjes zoals pecorino kaas en bruschette.

Adres: Località Volpaia – 53017 Radda in Chianti (google maps)

Website: www.castellodivolpaia.com