5 zaken die je moet vermijden tijdens je city trip in Firenze

Firenze is een prachtige stad en terecht één van de drukst bezochte steden van de wereld. De meeste informatie met betrekking tot de bezienswaardigheden, restaurants, musea, …kan men terugvinden in de talrijke gepubliceerde gidsen. Er zijn echter ook heel wat zaken die te vermijden zijn waarover geen enkele gids het heeft.

 1. Met de auto in de stad rijden
 2. Een ijsje kopen op de toeristische trekpleisters
 3. Met de fiets in Firenze rijden
 4. Firenze bezoeken in Juli
 5. Een  restaurant of bar verlaten zonder de rekening te controleren

 

1. Met de auto in de stad rijden

In het verkeer in Firenze heerst totale anarchie. Het is er ieder voor zich.

In het verkeer komt misschien nog het best de Italiaanse mentaliteit om in te gaan tegen om het even welke wet en regel, tot uiting. Een uitdrukking zoals “wees een heer in het verkeer” is Italianen vreemd. Onthoud vooral volgende regels en je komt zonder kleerscheuren het verkeer door:

 • geen achteruitkijkspiegel gebruiken, altijd rechtdoor kijken
 • geen richtingaanwijzers gebruiken
 • geen voorrang geven aan andere bestuurders
 • niet stoppen aan het zebrapad om voetgangers de straat te laten oversteken
 • extra gas geven wanneer het verkeerslicht op oranje overschakelt
 • parkeren in dubbele file en indien aanwezig in driedubbele file
 • de auto parkeren op het voetpad of toch zeker op een plaats waar parkeren niet is toegestaan

 

2. Een ijsje kopen op de toeristische trekpleisters

Vooral geen ijs (gelato) kopen op de toeristische trekpleisters zoals Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, duomo.

Je betaalt hier niet de kwaliteit maar de kwantiteit. Het aanlokkelijke ijs, aanbevolen als handgemaakt, bestaat in werkelijkheid uit poeder dat wordt aangelengd tot ijs met behulp van water, melk en suiker. Dus in ieder geval geen verse ingrediënten. Komt daar nog bij dat de prijs op deze druk bezocht plaatsen gemakkelijk tot drie keer duurder is dan het echte handgemaakte ijsje dat veel ijssalons buiten de toeristische routes aanbieden.

 

3. Met de fiets in Firenze rijden

Rijden met de fiets in Firenze is net alsof je onzichtbaar bent. Dit kan handig zijn in Nederland of België als je fietslicht niet funktioneert terwijl je een politieagent tegenkomt. In Firenze heeft dit geen enkel belang. Enkel wanneer je er zelf om smeekt dan zal de politieagent je misschien een bekeuring geven.

Rijden met de fiets in Firenze geeft vooral nadelen. Autobestuurders draaien voor je neus een zijstraat in, voorrang wordt je niet toegestaan, bestuurders rijden je klem, fietspaden bestaan amper en de weinige die er zijn worden als parkeerplaats gebruikt.

Wil je niet dat Firenze je laatste avontuur is, laat dan de fiets aan de kant staan.

 

4. Firenze bezoeken in Juli

Firenze bezoeken in Juli is ten stelligste af te raden en wel om twee redenen.

 1. Massa’s toeristen: musea hebben wachtrijen die al vlug enkele uren kunnen oplopen, restaurants geraak je niet binnen zonder een tafel geboekt te hebben, Hotels zijn al maanden volgeboekt aan veel te hoge prijzen.
 2. De hitte: Juli is zowat de heetste maand van het jaar en doordat Firenze in feite in een dal ligt omgeven door heuvels, blijft de hitte er hangen; temperaturen van 40 graden zijn er niet uitzonderlijk.

 

5. Een  restaurant of bar verlaten zonder de rekening te controleren

Zoals in iedere grootstad waar de economie voor het overgrote deel afhangt van het toerisme, probeert men het maximum profijt uit de toeristen te halen. In Firenze is dit zeker niet anders.

In tegendeel: vergeleken met andere toeristische trekpleisters is het in Firenze dubbel opletten.