Stadjes aan de Amalfikust

5x onontdekte dorpjes aan de Amalfikust

De Amalfikust in Italië is prachtig en niet voor niets zo toeristisch, maar dat heeft ook een keerzijde. Hordes Amerikanen, smalle weggetjes en dure accommodaties. Maar Amalfikust heeft ook minder bekende plekken die juist heel leuk zijn om te bezoeken en zeker niet minder schoon dan bekende plekken zoals Amalfi, Positano en Ravello. In deze blog vind je een aantal van die mooie plekjes die je kunt ontdekken.

Praiano

Praiano is een rustig dorpje aan de kustweg tussen het populaire Positano en Amalfi. Het is gebouwd tegen een bergwand en bestaat uit tal van witgeverfde huisjes. De naam “Praiano” komt van de Grieken die hier duizenden jaren geleden woonden en betekent “open zee.” Als je er rondloopt snap je ook waarom. Het dorp kijkt overal uit over de immense Tyrreense Zee. Doordat het dorpje door de jaren heen tegen de bergwand is opgebouwd, zijn er veel steile trapjes en paadjes. Dat zal wellicht een reden zijn dat het hier wat rustiger is dan in andere dorpjes. Je moet er wel wat voor over hebben om het dorpje te bezoeken. De grootste bezienswaardigheid van Praiano is Marina di Praia, een kleine baai met een kiezelstrand. Hier kun je zonnen tussen de bootjes en hier zijn veel visrestaurants te vinden. Vertrek vooral vroeg in de ochtend. Praiano ligt 10 minuten van Positano en voor alle bussen de wegen omgaan, wil je al graag op bestemming zijn. Zo heb je nog voldoende parkeerplek en rijd je in één keer door.

Praiano Amalfi

Atrani

Atrani ligt op slechts een steenworp afstand van Amalfi en wordt slechts gescheiden door een steile rots. Het is een kleurrijk dorp en je vindt er kronkelende straten, huizen waar de was buiten hangt te drogen, druk pratende Italianen in krappe koffiebars, veel zon en een windje van zee. Het echte Zuid-Italië. Bestel in restaurants de scialatielli alle vongole veraci, een lokaal gerecht. Het zijn korte pasta slierten met venusschelpjes. Als je net als ik niet zo van vis houdt, kun je ook kiezen voor de sarchiapone. Dit is een mergpijp gevuld met saus van tomaten en gehakt. Voor de zoetekauw is er ook iets wat je in Atrani moet proberen: pasticciotto een cakeje met pudding en kersen.

Om te parkeren bij Atrani kun je het beste de auto in de parkeergarage Luna Rossa zetten. Dit ligt tussen Amalfi en Atrani in en zo kun je ook makkelijk beide dorpjes in één keer bezoeken zonder de auto te verplaatsen.

Atrani Amalfi

Cetara

Cetara is misschien wel het meest karakteristieke dorpje aan de Amalfikust. Met een gezellige haven en mooi, maar druk zandstrand, behoudt het toch zijn charmante en niet-toeristische sfeer. Het lokale leven is hier nog levendig en het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De haven van Cetara is dé plek om het lokale maritieme leven te ontdekken. Kleurrijke vissersboten sieren de kade en je kunt de stoere vissers in actie zien, precies zoals ze dat al eeuwenlang doen. Een bijzondere lekkernij uit Cetara is “colatura di alici,” een transparante saus gemaakt met ansjovis dat dateert uit de tijd van de Romeinen. Ooit bedacht door de Romeinen en later herontdekt door lokale monniken, geeft deze unieke smaakmaker een fantastisch accent aan pastagerechten. Cetara is ook een perfecte uitvalsbasis om de omliggende kustplaatsen te verkennen. Maak een boottocht langs de Amalfikust en ontdek de majestueuze kliffen en betoverende baaien. Het is leuk om vroeg in de ochtend mee te gaan met lokale vissers. Meer informatie vind je op www.seasuncetara.it

Minori Amalfi

Minori

Minori is een van de meest charmante dorpjes aan de Amalfikust, met levendige straten, een gezellige boulevard en een lang zandstrand. Het dorp is wat toegankelijker, omdat er minder hoogteverschillen zijn. Je loopt hier dus makkelijker rond. Hier liggen ook de antieke resten van Villa Marittima Romana, een oud-Romeinse villa met goed bewaard gebleven fresco’s en mozaïeken. Pasta was hier de bom. Dit werd geëxporteerd naar andere delen van Italië, Marseille en zelfs Rio de Janeiro. Het was destijds een van de grootste industrieën van Zuid-Italië. De oude watermolens aan de kust herinneren nog aan deze tijd. Inmiddels is er een einde gekomen aan het pasta tijdperk zoals ze die toen kenden, maar de pasta cultuur is nooit vertrokken. De culinaire tradities zijn hier ook sterk aanwezig, met huisgemaakte pasta en de lokale specialiteit “ndunderi,” een soort gnocchi gemaakt van ricotta en bloem.

Vlakbij Minori ligt iets hogerop het dorpje Scala. Dit dorpje heeft nog weinig invloeden van buitenaf, dus is leuk om te bezoeken. Hier vind je ook ezeltjes die helpen bij het plukken van citroenen en druiven.

Tramonti

Hoog boven de Tyrreense Zee ligt Tramonti, wat “tussen de bergen” betekent. Dit dorp biedt een totaal andere wereld in vergelijking met de kustplaatsen. Hier zijn geen Arabische daken om huizen te beschermen tegen de hitte, maar puntdaken die de sneeuw makkelijk laten afglijden in de winter. Tramonti staat bekend om zijn specialiteiten met geitenvlees en de dorpsbewoners bakken al eeuwenlang sublieme pizza’s volgens een lokaal recept dat generaties lang is doorgegeven. In de dorpen van Tramonti eten ze altijd op 2 november op de dag van Allerzielen als lunch pizza. Ze bezoeken eerst het kerkhof en daarna volgen er lange rijen bij de pizzeria’s. Een eeuwenoude traditie.

In Pucara (dat ligt heel dicht bij Tramonti aan) wordt jaarlijks het Festival del Limone gevierd. Ze produceren hier van de Sfusato Amalfitano citroenen het drankje dat nog volgens authentiek recept wordt gemaakt.

Tramonti Amalfikust

Alle dorpjes hierboven nog even in een handig lijstje:

Praiano
Atrani
Minori
Tramonti
Cetara

Verblijven aan de Amalfikust

Zoek je nog een hotel aan de Amalfikust? Hieronder vind je een paar goede en betaalbare tips! 

 

B&B Amalfikust
Hotel Amalfikust
Huis aan de amalfikust