Wijn evenementen Toscane

6x de leukste Toscaanse wijnevenementen in de nazomer

Aan het einde van de zomer komt het moment van de druivenoogst en de Wijnfestivals in Toscane, een van de meest bekende en vruchtbare wijnstreken in Italië. In de schilderachtigste dorpjes van de regio vinden talloze Toscane wijnfestivals plaats, gewijd aan wijn en eeuwenoude wijnbereidingstradities. Gedurende deze dagen genieten zowel wijnexperts als liefhebbers van een unieke sfeer, wandelen ze met een glas in de hand door de straten van deze steden en ontdekken ze het beste wat de regio’s beroemde producten te bieden hebben.

1. Bravìo delle Botti in Montepulciano – 27 augustus 2023

Onder de betoverende wijnfestivals in Toscane springt de Bravìo delle Botti eruit als een opwindende vatrace die plaatsvindt tussen acht districten: Cagnano, Collazzi, Le Coste, Gracciano, Poggiolo, San Donato, Talosa en Voltaia. Deze districten strijden om een beschilderd doek door vaten van ongeveer 80 kg elk voort te rollen over een heuvelachtig pad van ruim een kilometer. Twee atletische “duwers” sturen de vaten door de pittoreske straten van het historische stadscentrum van Poliziana tot ze de finish bereiken bij de kerk van de Duomo op Piazza Grande. Het is een van de spectaculairste wijnevenementen van Toscane. Heb je het gemist, noteer dan alvast de data voor volgend jaar in je agenda: 30 augustus 2024.

bravio delle botti in montepulciano

2. Expo Chianti Classico – 7 tot 10 september 2023

Expo Chianti Classico biedt een uitstekende gelegenheid om de wereld van Chianti Classico-wijn te verkennen in de prachtige regio waar deze wordt geproduceerd. Georganiseerd door de gemeente Greve in Chianti, verzamelt het evenement producenten uit alle gemeenten van Chianti Classico. Dit evenement geeft je de gelegenheid om de nuances van Chianti-wijn te begrijpen. Naast de wijnervaring kunnen bezoekers deelnemen aan rijke artistieke en culturele evenementen, lokale wijnmakers ontmoeten en hun wijngaarden en kelders verkennen.

3. Vino al Vino Panzano – 18 tot 21 september 2023

Een wijn evenement dat plaatsvindt tijdens het derde weekend van september op het hoofdplein in Panzano. Hier kun je de wijnen proeven van de meeste boerenbedrijven in Panzano, met vrolijke sfeermuziek op de achtergrond.

4. Druivenfestival in Castelnuovo Berardenga – Laatste week van september 2023

Het Druivenfestival in Castelnuovo Berardenga, gehouden in het dorp Vagliagli tijdens de laatste week van september, is een hoogtepunt in de regio Siena. Je kunt hier een gevarieerd aanbod proeven van de beste wijnen van de regio.

5. Festa dell’Uva in Impruneta – 24 september 2023

Het bekende Festa dell’Uva in Impruneta, dat teruggaat tot 1926, behoudt zijn rustieke charme. Dit feest trekt zowel Italiaanse als internationale bezoekers aan tijdens het herfstseizoen van de wijnfestivals in Toscane. Het hoogtepunt is de praalwagenparade, met deelnemers uit de stadswijken: Fornaci, Pallò Sant’Antonio en Sante Marie. Het evenement omvat ook folkloristische dansen, optredens, proeverijen van lokale producten en ambachtelijke tentoonstellingen.

6. Bacco Artigiano en de “Crazy Wagon” in Florence – 23 september

Rufina, bekend om zijn prestigieuze wijnen, eert zijn wijnbouwtradities met het evenement “Bacco Artigiano”. De stad komt tot leven met grootschalige vieringen, waarbij de historische traditie van de “Crazy Wagon” wordt herleefd. Een piramide van 1500 zorgvuldig gerangschikte wijnflessen siert de praalwagen en eert deze eeuwenoude gewoonte. De festiviteiten omvatten praalwagenprocessies, muziek, workshops, concerten en uiteraard de smaak van regionale wijn en culinaire lekkernijen. Ga hiervoor naar het Piazza della Signoria in Florence.

 Bacco Artigiano

 

Tags: