7 plaatsen in Toscane die op de Unesco werelderfgoedlijst staan

Wist je dat Toscane als enige in de wereld 7 plaatsen heeft die op de Unesco werelderfgoedlijst staan. Het historische centrum van Firenze viel de eer te beurt in 1982 om als eerste aan de lijst te werden toegevoegd, recentste toevoeging zijn de Medici villa’s (in 2013).

1. Het historische centrum van Firenze (sinds 1982)

Geen enkele andere stad in de wereld als Firenze heeft zo’n ruim aanbod aan kerken, paleizen, monumenten, musea, … Het is dan ook meer dan normaal dat deze prachtige stad als eerste op de Unesco lijst werd toegevoegd.

luchtfoto Firenze

[divider]2. Piazza del Duomo in Pisa (sinds 1987)

Het plein Piazza dei Miracoli in Pisa of ook wel Piazza del Duomo genoemd is wereldberoemd omwille van zijn scheve toren. Het plein werd in zijn geheel ontworpen vanaf de 11de eeuw en naast de toren vind je er de duomo (kathedraal), il battistero (de doopkapel) en il camposanto (de begraafplaats).

Pisa_piazza_miracoli (800x326)

[divider]3. Het historisch centrum van San Gimignano (sinds 1990)

San Gimignano is een unicum omwille van zijn middeleeuwse torens die overal in het stadje verspreid staan. Ooit sierden 70 torens de skyline van het middeleeuwse stadje maar daar zijn er slechts 13 van overgebleven waarmee San Gimignano nog steeds op de eerste plaats staat.

San Gimignano panorama (800x533)

[divider]4. Het historisch centrum van Siena (sinds 1995)

Het historisch centrum van Siena werd vreemd genoeg pas in 1995 aan de Unesco werelderfgoedlijst toegevoegd, 13 jaar na Firenze. Siena is na Firenze de Toscaanse stad met het grootste aanbod aan kerken, paleizen en musea. Het plein Piazza del Campo is één van de mooiste pleinen ter wereld en is samen met de kathedraal het belangrijkste bouwwerk van Siena.

VEDUTE AEREE ALTO SIENA CAMPAGNA

[divider]5. Het historisch centrum van Pienza (sinds 1996)

Het huidige aanzien van het historisch centrum van Pienza dateert uit 1462 en werd ontworpen door de Florentijnse architect Bernardo Rossellino. Het idee kwam van de Paus Pius II, die van zijn geboortestad de ideale renaissance stad wilde maken. Het project werd slechts gedeeltelijk voltooid maar is hoe dan ook een prachtig staaltje van Renaissance architectuur.

Pienza Piazza Pio II.JPG
Pienza Piazza Pio II” di OschirmerOpera propria. Con licenza CC BY-SA 3.0 tramite Wikimedia Commons.

[divider]6. De streek Val d’Orcia (sinds 2004)

De Val d’Orcia streek bevindt zich ten Zuiden van de regio Siena en wordt gekenmerkt door landbouwgebied, krijtvlakten en heuvels waarop vestingen en boerenwoningen het landschap domineren. De belangrijkste stadjes die in deze zone liggen zijn Pienza, San Quirico d’Orcia, Montalcino en Radicofani. De Val d’Orcia streek heeft een hoge artistieke waarde en werd veelvuldig geschilderd tijdens de Renaissance door de Senese school.

Val d'Orcia - foto door Torrenera

Val d’Orcia – foto door Torrenera

[divider]7. De Medici villa’s en tuinen (sinds 2013)

De Medici villa’s en tuinen bevinden zich overal in Toscane en werden tussen de 15de en de 17de eeuw in opdracht van de rijke bankiersfamilie I Medici gebouwd om zich vrij te kunnen verplaatsen doorheen de provincie. In totaal staan er 12 villa’s en 2 tuinen op de Unesco werelderfgoedlijst

Villa di poggio a caiano 11.JPG
Villa di poggio a caiano 11” di sailkoOpera propria (my camera). Con licenza CC BY 2.5 tramite Wikimedia Commons.