22 sep 7 tips voor het reizen met een baby in Italië
Ga je met je baby naar Italië? Hier vind je 7 tips die je reis makkelijker gaan maken en die goed zijn om van tevoren te weten!
1. Ga op tijd in de ochtend wat doen, voordat het warm en druk wordt
Het klinkt misschien als een open deur: maar ga op tijd op pad! Je kind wordt soms al wel erg vroeg wakker, maar maak daar slim gebruik van. Zo zaten wij in onze vakantie om 7:30 in de auto naar Florence en waren we rond de lunch weer weg. Dan begint het overal echt drukker te worden en de temperatuur neemt toe.
2. Een airco voor middagslaapjes
Zorg dat je voor de middagslaapjes een airco hebt of een auto waarin je kunt rondrijden
Als je gaat kamperen heb je vaak geen airco en als het dan 34 graden is, gaat je kind niet slapen. Binnen in de tent is het nog veel warmer en buiten de tent is er te veel afleiding. Wellicht lukt het bij jouw kind wel, dus probeer het vooral! Maar onze ervaring was anders. Bij onze andere verblijven hadden we airco, dus daardoor sliep onze baby wel ‘s middags. Op de camping waar we geen airco hadden gingen we rondjes rijden met de auto. Sightseeing de omgeving, terwijl je kind slaapt. Ideale oplossing in de hitte.
3. Laat de kinderwagen thuis bij het bezoeken van kleine stadjes
Laat die kinderwagen in kleine stadjes echt bij de auto. Sommige stadjes is nog wel oke, maar voor vele stadjes wordt het een ware work-out! Je probeert met man en macht de kinderwagen niet naar beneden te laten racen als je de heuvel afgaat en als je de heuvel om moet, is het erg zwaar om de wagen omhoog te tillen. Daarnaast is dat voor je baby ook niet fijn, want die schuift helemaal omhoog en naar beneden, dus je loopt dan ook nog eens te sjouwen met een lege (!) kinderwagen. Dus zorg dat je een draagzak hebt! Steden die wel goed te doen zijn met een kinderwagen zijn grotere steden zoals Florence, Milaan en Turijn of redelijk grote plaatsen zoals Parma en Piacenza. Echt kleine Toscaanse stadjes, maar ook andere dorpjes in Italië zijn te heuvelachtig om fatsoenlijk met een kinderwagen rond te rijden. Een buggy is lichter van gewicht en dan zit je kind ook rechtop, waardoor hij of zij ook niet verschuift in de kinderwagen. Daarnaast kun je die eventueel ook nog inklappen en los meenemen.
4. Kies een verblijf met een eigen keuken
In Italië begint het avondeten vanaf 19:30/20:00 en met een beetje geluk gaat de keuken om 19:00 open. Niet echt de tijden die we gewend zijn als Nederlanders. Met kleine kinderen is dit dus lastig, omdat je dan in de knel komt met de bedtijd. Als je een eigen keuken hebt, is dit probleem direct opgelost! Ga i.p.v. uit eten dan lekker ergens lunchen tussen de middag en eet ‘s avonds bij je verblijf. Of boek iets waar een restaurant bij in zit. Wat ook erg fijn is aan een eigen keuken is dat je daar de flessen kunt schoonmaken. Wij stonden nu bij een van onze verblijven in de badkamer de flessen schoon te maken. Is prima te doen, maar een keuken is wel zo praktisch met kleintjes!
Overigens kun je een baby nog prima meenemen in restaurants ‘s avonds. Wij zijn vrij vaak uit eten geweest met baby en dat ging prima. Zijn bedtijd was vaak rond 20:30/21:00, dus dan wilden we wel ongeveer terug gaan. Met ergens een hapje eten red je dat goed!
5. Neem een Deryan tentje mee
Ik ben geen sponsor van Deryan, maar dit tentje was wel top! Het is ideaal voor je baby om in te spelen. Doordat het tentje helemaal afgesloten zit met een hor, kunnen er ook geen muggen bij. Zo kun je je baby dus echt zorgeloos laten spelen. Ook kun je het tentje gebruiken als slaapplek. Wij hebben uiteindelijk overal gebruik gemaakt van de campingbedjes die beschikbaar waren.
6. Neem altijd een groot hydrofieldoek mee of een verschoonmatje
In Italië zijn de verschoonplekken voor een baby zeer schaars! Verwacht dus niet in openbare plekken een verschoonplek. Neem daarom altijd een groot hydrofieldoek mee of een verschoonmatje. Zo kun je je baby altijd overal even snel verschonen. Wij hebben onze 4 maanden oude baby ook weleens gewoon op tafel gelegd op een terras om even snel te verschonen. Uiteraard niet met poepluier, maar een snelle wissel van plasluier kan prima. Dan moeten ze er maar wat voor hebben denk ik dan.
7. Een verblijf met een losse slaapruimte voor je kinderen is ideaal
Het is natuurlijk ideaal als je je kinderen apart kunt laten slapen in een aparte ruimte of aparte hoek. Wij hebben dit niet gehad en ook niet gemist, maar ik kan me voorstellen dat als je kinderen onrustiger slapen of wat ouder zijn, dat dit dan fijn is. Onze baby werd nooit wakker van ons, maar ‘s avonds moet je wel in het donker in je kamer verblijven. Vonden wij geen probleem, maar als dit je wel vervelend lijkt, kun je hier rekening mee houden tijdens het boeken van een verblijf.