Festival della Rificolona Florence

7x de leukste Italiaanse evenementen en feesten in september

Terwijl de zomer langzaam plaatsmaakt voor de herfst, zijn er tal van evenementen, festivals en feesten die in de nazomer worden gevierd. September is nog een hele fijne maand (mijn favoriet) om Italië te bezoeken en met deze evenementen wordt het nog leuker. Een paar niet te missen evenementen in september vind je in deze blog.

1. Venetië Film Festival (Lido di Venezia, Venetië) – 1 tot 11 september 2023

Het Venetië Film Festival is een wereldberoemd evenement waar filmmakers, acteurs en cinefielen samenkomen om de nieuwste cinematografische juweeltjes te ontdekken. De betoverende stad Venetië wordt een smeltkroes van glamour en cultuur terwijl de rode loper wordt uitgerold en het witte doek tot leven komt.

filmfestival venetie

2. Palio di San Marino (San Marino) – 3 september 2023

San Marino, het ministaatje, verwelkomt bezoekers op 3 september voor de Palio, een betoverende middeleeuwse paardenrace door de geplaveide straten van de oude stad. Een Palio kennen de meeste mensen uit Siena, maar deze paardenrace vindt op meerdere plekken plaats, zo ook in San Marino.

3. Regata Storica (Venetië) – 3 september 2023

Naast het filmfestival is er op 3 september ook nog een ander evenement in Venetië begin september. De waterwegen van Venetië komen tot leven met de historische Regata Storica op de eerste zondag van september. Een kleurrijke parade van prachtige boten en traditionele kostuums glijdt over het Canal Grande voordat spannende roeiwedstrijden de menigte betoveren.

regata storica Venetie

4. Cacio al Fuso (Pienza) – 3 september 2023
Pienza Pecorino

(schapenmelkkaas) Beurs en “Cacio al Fuso” op de eerste zondag in september. Pienza staat bekend om de beste pecorino in Italië en tijdens deze beurs is een breed scala aan uitstekende kazen te proeven en te koop. De Cacio al Fuso is een kaasrolwedstrijd. Cacio is het originele Toscaanse woord voor pecorino en de fuso of spil is het doelwit van het spel.

4. MITO Settembre Musica (Milaan en Turijn) – 4-13 september 2023

Voor liefhebbers van klassieke muziek biedt het MITO Settembre Musica-festival een buitengewone ervaring. Vooraanstaande musici en orkesten vullen de lucht met meeslepende melodieën in betoverende locaties zoals historische theaters en moderne concertzalen. Zie hier voor meer info en tickets: https://www.mitosettembremusica.it/en

5. Festival della Rificolona (Florence) – 7 september 2023

Florence brengt een middeleeuwse traditie tot leven met het Festival della Rificolona op 7 september. Kinderen dragen kleurrijke lampionnen door de straten. Eigenlijk een soort Sint-Maarten, maar dan anders. ‘s avonds loopt een hele stoet door de straten van Florence.

6. Wine Harvest Festivals (Verschillende locaties) – September 2023

September is de maand van de oogst, en in heel Italië worden wijnoogstfestivals georganiseerd om deze overvloed te vieren. Van Toscane tot Sicilië, kun je deelnemen aan druivenplukken, wijnproeverijen en feestelijke banketten te midden van uitgestrekte wijngaarden en glooiende heuvels. Vind hier een overzicht van de wijnoogstfestivals in Toscane.

7. Festa di San Gennaro (Napels) – 19 september 2023

De straten van Napels bruisen op 19 september ter ere van de Festa di San Gennaro. Processies, muziek en het beroemde ‘miracolo del sangue’ (bloedwonder) creëren een betoverende sfeer waarin de stad haar beschermheilige eert.