Le Marche, De Marken Italië

8x wat te doen in regio Le Marche

Le Marche, ook wel bekend als De Marken, is een prachtige regio in Midden-Italië. Als je op zoek bent naar een prachtige Italiaanse regio met een rijke geschiedenis en cultuur, dan is Le Marche de place to be! Gelegen tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee, biedt deze regio een perfecte mix van natuur, geschiedenis en gastronomie. In deze blog neem ik je mee op ontdekkingstocht door Le Marche en vertel ik je alles over de hoogtepunten en activiteiten die je hier kunt doen.

1. Urbino

Een bezoek aan Urbino mag niet ontbreken tijdens een trip naar Le Marche. Deze stad is bekend om haar prachtige Renaissance-architectuur en was de geboorteplaats van de beroemde schilder Rafaël. Het Palazzo Ducale, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een van de hoogtepunten van Urbino. Hier vind je onder andere de Galleria Nazionale delle Marche, een museum met werken van Rafaël, Piero della Francesca en Titiaan.

2. Loreto

Loreto is een bedevaartsoord en is een van de belangrijkste religieuze plaatsen in Italië. Hier bevindt zich de Basilica della Santa Casa, waarvan wordt gezegd dat het het huis van Maria is. De basiliek is een indrukwekkend bouwwerk met veel religieuze kunstwerken en fresco’s.

3. Monte Conero

Als je wilt genieten van een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee, dan is Monte Conero een aanrader. Deze prachtige berg ligt aan de kust van Le Marche en biedt adembenemende uitzichten op de Adriatische Zee en de omliggende landschappen. Het is ook de thuisbasis van het Conero Regional Park, een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers.

4. Ascoli Piceno

Ascoli Piceno is een charmant middeleeuws stadje met een rijk historisch en cultureel erfgoed. Het Piazza del Popolo, het centrale plein van de stad, is een van de mooiste pleinen van Italië en heeft prachtige gebouwen in Renaissance-stijl. De stad staat ook bekend om haar heerlijke lokale specialiteit, de ‘olive all’ascolana’, gefrituurde olijven gevuld met vlees en kaas.

5. Frasassi Grotten

De Frasassi Grotten zijn een indrukwekkend netwerk van kalksteengrotten gelegen in het regionale park van de Gola della Rossa e di Frasassi. Deze grotten zijn ontdekt in 1948 en worden beschouwd als een van de grootste en meest spectaculaire grottenstelsels ter wereld. De grotten zijn gevormd door een eeuwenlang proces van erosie door water en kalksteenafzettingen. De grotten zijn ongeveer 30 km lang, maar slechts een klein deel is toegankelijk voor bezoekers. Het hoogtepunt van de grotten is de enorme “Grotta Grande del Ventu”, ofwel de “Grote Wind Grot”, die een hoogte van 240 meter bereikt en een van de grootste grotten ter wereld is. De Frasassi Grotten zijn ook toegankelijk voor mindervaliden en er zijn ook speciale rondleidingen voor blinden en slechtzienden.

Frasassi Grotten Le Marche

6. Fermo

Fermo is een stad die bekend staat om haar rijke geschiedenis en cultuur. Hier vind je onder andere het prachtige Piazza del Popolo, de kathedraal van Fermo en het archeologisch museum. Daarnaast is Fermo ook een geweldige plek om te winkelen, met vele boetiekjes en winkels met lokale producten.

7. Sirolo

Sirolo is een pittoresk dorpje aan de kust van de Adriatische Zee en staat bekend om haar prachtige stranden en helderblauwe water. Het strand van Sirolo, ook wel “Due Sorelle” genoemd vanwege de twee rotsen die uit de zee steken, is een van de mooiste stranden in Italië en is een absolute must-see. Naast het strand heeft Sirolo ook een charmante oude stad met smalle straatjes, gezellige pleinen en historische gebouwen, zoals de middeleeuwse stadsmuren en de kerk van Santa Maria della Grazie. Vanuit Sirolo kun je ook gemakkelijk andere prachtige kustplaatsen in Le Marche verkennen, zoals Numana en Portonovo.

8. Ancona

Ancona is de belangrijkste havenstad van Le Marche en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het middeleeuwse historische centrum biedt vele bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van San Ciriaco en het Archeologisch Museum.

 

Zoek je nog een fijne uitvalbasis om Le Marche te ontdekken? Agriturismo Podere Coldifico is een aanrader!