Toscane is voor velen één van de favoriete vakantiebestemmingen en dat is perfect te begrijpen. Het is een land met een enorme varieteit dat aan iedere reisliefhebber wel iets te bieden heeft.

 • Voor wie in de zomer een wandel- of fietsvakantie in de bergen verkiest of in de winter een skivakantie zijn er de Alpen (Alpi Apuane) en de Appenijnen
 • Liefhebbers van een vakantie aan zee kunnen terecht aan de Tyrrheense zee en de Ligurische zee
 • Liefhebbers van cultuur kunnen onder andere terecht in Firenze, Siena, Pisa, Lucca, …
 • Wie op zoek is naar rust en natuur kan dit temidden van de prachtige olijf- en wijngaarden die praktisch overal in Toscane terug te vinden zijn.
 • Wie zich wil laten verwennen in een kuuroord of wellness centrum kan genieten van de warmwaterbronnen van onder andere Saturnia, Chianciano terme, …
 • Ook wie een gastronomische vakantie wil ter ere van de wijn en de rijke Toscaanse keuken kan overal terecht. Zijn er plaatsen in Toscane waar men over de keuken te klagen heeft?

 

Het spreekt vanzelf dat een gepaste accommodatie moet worden aangeboden aan de circa 40 miljoen toeristen die ieder jaar opnieuw naar Toscane op reis gaan.

Toscane heeft dan ook een zeer ruim aanbod aan accommodaties die zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • agriturismo
 • appartamenti
 • affittacamere
 • Bed and Breakfast
 • alberghi e hotel
 • villaggio turistico
 • residence
 • affittacasa
 • camping
 • ville
 • albergo della gioventù

 

Agriturismo

Agriturismo is feitelijk vrij vertaald hoevetoerisme. Deze vorm van toerisme is ontstaan met de bedoeling de weinig renderende landbouwactiviteit een hand toe te steken. Landbouwbedrijven mogen dus naast de hoofdactiviteit van landbouw, tevens een toeristische activiteit aanbieden door kamers en appartementen te verhuren.

Deze structuren kunnen ook de volgende faciliteiten aanbieden: kookcursussen, degustatie van wijn en plaatselijke producten, begeleide rondrit met paard, verkoop van typische produkten op de boerderij gemaakt, …

Sedert kort mogen deze agriturismo ook een ruimte van de boerderij uitbaten als restaurant dat openstaat voor zowel gasten als voorbijgangers.

Deze soort van toerisme is vooral de laatste jaren zeer in trek en ideaal voor wie een vakantie in een oase van rust zoekt temidden van de olijfbomen en wijngaarden.

 

Appartamenti

Hierbij worden gemeubelde appartementen verhuurd voor de periode van gewoonlijk één week. De appartementen zijn voorzien van slaapkamers, eetruimte en keuken. Deze vorm van accomodatie is zowel in de stad als in landelijke omgeving aan te treffen.

 

Affittacamere

Affittacamere betekent letterlijk kamer verhuur. In dit geval worden door de eigenaar dus enkel slaapkamers verhuurd, al dan niet voorzien van badkamer. Wordt ontbijt aangeboden dan spreekt men van een Bed and Breakfast. Idem als bij de appartamenti is deze vorm van accomodatie terug te vinden in stedelijke als landelijke omgeving

 

Bed and Breakfast

De formule voor een Bed and Breakfast is dezelfde als die voor de affittacamere met het enige verschil dat bij een B&B ontbijt is inbegrepen. Bij een B&B stelt de eigenaar een aantal kamers, al dan niet met privé badkamer, ter beschikking van de toeristen.

 

Alberghi en hotel

Deze categorie komt overeen met de hotels, motels en herbergen. Je vindt ze in Toscane overal terug en in alle vormen.

De laatste jaren zijn vooral de hotels met formule “benessere” erg in trek. Andere veel gebruikte namen zijn beauty farm, wellness resort. Dit zijn luxe hotels uitgerust met zwembad, warmwaterbaden, sauna, Turks stoombad, massage- en ontspanningsruimte. Het doel van deze hotels is om maximum ontspanning en rust te bieden aan de gasten. Deze hotels bieden dan ook paketten aan van gastronomie, massages, schoonheidstherapieën en worden vooral gesmaakt door wie een stressloze vakantie wenst.

 

Villaggio turistico

Deze categorie komt nog het beste overeen met de in Nederland en België gekende “center parcs”. Het betreft dus een vakantiedorp waarin de mogelijkheid bestaat om ofwel een gemeubeld appartement te huren ofwel simpelweg een slaapkamer met badkamer. Deze structuren bieden meestal een all-in formule aan met betrekking tot ontbijt, middag- en avondeten. Verder zijn er tal van services aanwezig zoals zwembad(en), privé strand, supermarkt, winkels met locale producten, discotheek, animatie voor jong en oud, pizzeria, restaurants, pub, …

Deze formule is vooral in trek bij jonge koppels met kinderen.

 

Residence

De residence bestaat gewoonlijk uit een aantal vakantiewoningen en appartementen die verspreid staan op een domein. Een residence kan ook een oude boerderij zijn die geen landbouwactiviteit meer uitoefent en volledig afgestemd is op het toerisme. De meeste residence beschikken over een zwembad, bar en restaurant. Het niveau van de residence ligt gewoonlijk hoger dan die van de agriturismo.

 

Affittacasa

In tegenstelling tot de affittacamere verhuurt men hier niet enkel een kamer of studio maar een vakantiewoning. Men is dus compleet autonoom wat betreft ontbijt, middag- en avondmaal. Deze formule vindt men meestal op het platteland terug en is ook zeer populair aan de zee.

 

Campeggio of camping

In Toscane zijn er heel wat campings aan te treffen. Je vindt ze overal terug: aan de kust, op het platteland, in nabijheid van enkele steden zoals Firenze en Siena… Het verschil in klasse kan zeer groot zijn, van campings met slechts enkele standplaatsen tot campings met alle voorzieningen zoals winkels, supermarkt, restaurants, pizzeria, zwembaden, animatie voor jong en oud, minigolf, georganiseerde uitstappen, discotheek, ijsbar, wijnbar, pub, …

Deze perfect uitgeruste campings hebben veelal ook nederlandstalige animators in dienst gedurende de topmaanden.

 

Ville

Dit is een luxueuzere vorm van de affittacasa waarbij een historisch waardevol gebouw te huur wordt aangeboden. Het betreft hier uiteraard een gebouw of meerdere gebouwen van ruime omvang en wordt dus meestal aan groepen verhuurd.

 

Albergo della gioventù

Albergo della gioventù is het Italiaanse woord voor jeugdherberg. Je vindt ze hoofdzakelijk in druk bezochte steden zoals Firenze, pisa en Siena terug maar ze zijn ook terug te vinden bij toeristische aantrekkelijke plaatsen zoals San Gimignano. Door hun economische prijs bieden ze dus vooral voor studenten en jongeren een attractieve formule aan.