Afdalen in de waterput van de heilige Patrick in Orvieto

De waterput van de heilige Patrick (pozzo di San Patrizio) is een prachtig voorbeeld van tot wat ingenieurs – architekten in de 16de eeuw in staat waren.

Om de waterput te bezoeken moet je wel even de grens over naar Umbrië want het kunstwerk bevindt zich in Orvieto, een mooi historisch stadje, gelegen op zo’n 70 km van Montepulciano. Een ideale daguitstap om dit leuke stadje te bezoeken.

Ingang waterput

De waterput werd gebouwd door de beroemde architect ingenieur Antonio da Sangallo il Giovane om een ondergrondse waterstroom te bereiken die de stad Orvieto van water zou moeten voorzien.

De put is maar liefst 53,15m diep en 13,40m breed. Ze wordt gekenmerkt door een cilindervorm met 2 wenteltrappen en 70 raamopeningen die je telkens toelaten om de put te bewonderen en licht toelaten in de traphal.

Dubbele wenteltrap zodat ezels met kar elkaar konden ontwijken

De dubbele wenteltrap met 248 tredes liet toe dat de ezels met kar zonder elkaar te moeten kruisen, onophoudelijk water konden aanvoeren van beneden naar boven.

de dubbele wenteltrap

 

Het idee voor de bouw van de waterput kwam van paus Clemente II die op deze manier de stad volledig autonoom wilde maken, onafhankelijk van het bestaande leidingwaternet.

In december 1527 verbleef de paus immers een tijdje in Orvieto toen de plundering van Rome volop aan de gang was. Hij vreesde voor een lang verblijf in de stad en zocht naar een alternatieve oplossing voor de watervoorziening in de stad voor het geval ook Orvieto zou worden belegerd.

Praktische informatie

Ligging: Orvieto ligt op 70km van Montepulciano, 170km van Firenze, 125km van Siena en 120km van Rome

Openingsuren:

  • Hoogseizoen (mei – september): 09.00 – 19.45
  • Tussenseizoen (maart, april, september en oktober): 09.00 – 18.45
  • Laagseizoen (november – maart): 10.00 – 16.45

Toegangsprijzen: Volwassenen €5,00 – Jongeren en gepensioneerden €3,50