Tips voor Cinque Terre

Alles wat je moet weten over Cinque Terre

Cinque Terre is beroemd om zijn kleurrijke dorpjes langs de kliffen en het kristalheldere water van de Middellandse Zee. Het is niet voor niks dat deze plek zo populair is onder toeristen. In deze blog vind je alles wat je wil weten voordat je een reis naar Cinque Terre boekt en mijn eerlijke mening!

Wat is de beste tijd om Cinque Terre te bezoeken?

Cinque Terre staat bekend als een drukke toeristische trekpleister en dat is het ook. De beste tijd is vanaf september tot mei. Ik ben hier zelf in coronatijd en in het laagseizoen geweest, dus dat maakte het natuurlijk een stuk rustiger dan normaal. Mocht je Cinque Terre willen bezoeken, raad ik je aan om in ieder geval buiten het hoogseizoen te gaan. Daarnaast ga echt vroeg in de ochtend al op pad, zodat je voor de drukte uit bent.

Wat kan ik van Cinque Terre verwachten?

Hele mooie dorpjes verborgen in kliffen, maar ook drukte en veel toeristen. Veel Amerikanen en Chinezen hebben deze plek echt hoog op hun verlanglijst staan en lopen met grote groepen rond. Verwacht geen kneuterige verlaten straatjes met heerlijke restaurants. Het is helaas erg ingericht op toerisme. Een bedje aan het strand is er erg duur en daarnaast lig je hutje-mutje op elkaar. Ik houd zelf niet van toeristische plekken en zoek in Italië altijd de authentieke en onontdekte plekken op. Daarom zou Cinque Terre voor mij persoonlijk niet een plek zijn waar ik vaker heen zou gaan. Los daarvan is het wel echt prachtig en zeker de moeite waard om te bezoeken. Mocht er ooit weer een pandemie komen, ga dan en anders kun je gebruikmaken van de andere tips.

Verblijf tips Cinque Terre

Wij verbleven in Levanto. Dit is niet één van de vijf dorpjes die tot Cinque Terre behoort, maar is zeker niet minder leuk. Je kunt hier goedkoper en rustiger verblijven. Vanuit Levanto gaat ook een trein naar de vijf dorpen, dus dat is ideaal. Ga niet naar La Spezia. Dit is een drukgebied en een wat ongezellige havenstad. Je kunt er wel goedkoper verblijven en ook vanaf hier gaat een trein naar de vijf dorpen, maar het is wel minder dat kneuterige Italië waar je naar op zoek bent.

Wij verbleven op camping: Pian di Picche 
Dit is een rustige camping, met prima sanitair en vanaf hier kun je makkelijk lopend naar de trein. Op deze camping staan voornamelijk campers en caravans, maar er zijn ook leuke plekjes voor de tent.

Voor een fijn huis kun je verblijven bij: Affittacamere orto dei nonni. Een mooi huisje met eigen kookgelegenheid in de buurt van het treinstation in Levanto.

 

Hoeveel dagen heb je nodig in Cinque Terre?

Wij hebben uiteindelijk twee volle dagen besteed in Cinque Terre. Ik vond dat zelf voldoende, omdat ik het alsnog toeristisch vond in de tijd dat ik er was. Je kunt meerdere dorpjes op dezelfde dag bezoeken, dus in twee dagen past dat qua planning. Eventueel kun je nog een extra dag gebruiken om nog wat meer te genieten van het strand. 2-3 dagen is dus voldoende.

Kun je met kinderen naar Cinque Terre?

Het is prima om met kinderen naar Cinque Terre te reizen, vanwege de treinen die overal stoppen en de straten die goed begaanbaar zijn. Je hoeft niet overal over trapjes heen te klauteren. Wel zijn drukke plekken met kinderen minder ideaal, dus in die zin is Cinque Terre voor rondlopende kinderen wat minder geschikt. Er is niet specifiek iets voor kinderen te doen, maar er is altijd nog een ijssalon om ze tevreden te houden.

Hoe bereikbaar is Cinque Terre?

De vijf dorpen kun je met de trein gemakkelijk bereiken. Het is ook aan te raden niet met de auto te komen, maar die achter te laten bij je verblijf of bij een parkeerplaats in de buurt van een station. Het wordt aanbevolen om een Cinque Terre Card te kopen, waarmee reis je de hele dag onbeperkt tussen de verschillende dorpjes en heb je toegang tot alle wandelpaden in het Nationaal Park. Je kunt de trein nemen vanuit Levanto in het noorden of La Spezia in het zuiden. De treinen rijden meestal 1-2 keer per uur, dus het is belangrijk om de tijden goed in de gaten te houden. Ga voor meer informatie naar www.cinqueterre.eu.com.

Al met al zijn de vijf dorpen van Cinque Terre een absolute must-see voor iedereen die naar Italië reist. De prachtige kliffen, gekleurde huizen en smalle straatjes bieden een unieke en adembenemende ervaring. Lees hier meer over de vijf dorpen van Cinque Terre.

Tags: