Met de auto naar Toscane

Alternatieve routes om de Gotthardtunnel te vermijden

Als je vanuit Nederland of België naar Italië rijdt, is de kans groot dat je door de bekende Gotthardtunnel moet rijden. In het hoogseizoen kan het super druk zijn voordat je de tunnel door kunt of misschien zijn er problemen vanwege werkzaamheden of een ongeluk. In deze blog vind je alternatieve routes om de Italiaanse grens te bereiken zonder door de Gotthardtunnel te hoeven rijden. Zwitserland is een prachtig land, dus de alternatieve routes zijn ook nog eens heel mooi om doorheen te rijden. De routes zijn vaak wel een omweg, maar als je het afstreept bij een lange file is het soms toch de snelste route.

Gotthardpass

Een alternatieve route om de drukte van de Gotthardtunnel te vermijden is de Gotthardpas. Deze pas biedt adembenemende uitzichten op de Zwitserse Alpen en heeft een rijke geschiedenis als een belangrijke handelsroute tussen Noord- en Zuid-Europa. De kronkelende wegen en de historische Tremola kasseienweg maken de rit extra bijzonder. De Gotthardpas is meestal geopend van mei tot oktober, dus controleer de actuele wegcondities voordat je vertrekt.

De Panoramaroute via de Klausenpas

De Klausenpas biedt niet alleen een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen, maar het is ook een fantastische alternatieve route om de Gotthardtunnel te omzeilen. Begin in het historische stadje Altdorf en volg de kronkelende wegen die je door dorpjes en langs bergmeren voeren. Vergeet niet te stoppen bij de Klausenpas zelf, waar je kunt genieten van een spectaculair panoramisch uitzicht.

De San Bernardino-pas richting Italië

De San Bernardino-pas is een alternatieve route die je naar het zuiden van Zwitserland leidt en uiteindelijk naar Italië. Begin in Chur en volg de kronkelende bergweg door het San Bernardino-gebergte. Onderweg kom je door schilderachtige dorpjes zoals Thusis en Splügen. Vergeet niet te genieten van de lokale keuken in een van de bergrestaurants bij een tussenstop.

De Simplonpas richting Zermatt

Als je van plan bent om Zermatt en het beroemde Matterhorn-bergmassief te bezoeken, is de Simplonpas een uitstekende keuze. Deze route begint in Brig en neemt je mee door de schilderachtige Valais-regio, met indrukwekkende uitzichten op de Alpen. Onderweg kun je stoppen in mooie bergdorpjes en genieten van de natuur.

De Grand Tour of Switzerland

Als je echt de diversiteit van Zwitserland wilt ervaren en de Gotthardtunnel volledig wilt vermijden, kun je overwegen om de “Grand Tour of Switzerland” te volgen. Deze route is een aaneenschakeling van de mooiste wegen in het land en neemt je mee door de verschillende regio’s van Zwitserland, van de bergen tot de meren en de steden.

De Julierpas richting St. Moritz

Deze schilderachtige route begint in het charmante dorpje Tiefencastel en brengt je naar St. Moritz, dat beroemd is om zijn exclusieve resorts en wintersportmogelijkheden. Onderweg kun je stoppen om te genieten van het uitzicht op de Zwitserse Alpen en van de kristalheldere meren.

Reis via Oostenrijk

Je kunt natuurlijk ook heel Zwitserland vermijden en via Oostenrijk naar Italië rijden. Voor het Gardameer is dit vaak ook een snellere route (zeker voor de oostkant) en voor de westkant is het vaak om het even. Voor Toscane maakt het ook niet veel uit. Je komt via beide routes uiteindelijk langs Bologna waarna je verder af reist naar beneden. Vanuit België en West- en Zuid- Nederland zal via Oostenrijk wel iets om zijn.

Tags: