Aperol Spritz

Aperol Spritz

De oorsprong van Italië’s favoriete cocktail

Vaak beschreven als een Italiaanse zonsondergang in een glas, is de Aperol Spritz ontstaan in de stad Padua en uitgegroeid tot een van de bekendste cocktails uit Italië. De Aperol likeur werd een geliefd aperitief in Padua en uit de stijgende populariteit ervan ontstond de Aperol Spritz tijdens de chique jaren 1950 in Noord-Italië.

Aperol Spritz Italië
Genieten van een Aperol Spritz in Volterra!

Als je in een van onze luxe villa’s in de buurt van Venetië en Verona verblijft, is een essentieel onderdeel van je bezoek het genieten van Veneto’s beste drinkervaringen. We hebben een perfecte introductie gemaakt tot Padua’s iconische drank: hoe het zijn levendige kleur en verfrissende smaak krijgt en de beste bars om van zijn bruisende zaligheid te genieten.

De Barbieri broers

In 1919 creëerden Luigi en Silvio Barbieri Padua’s beroemde Aperol en naarmate dit bittere apéritief meer bekendheid kreeg, nam ook het experimenteren toe. In de jaren 1950 was Veneto op het hoogtepunt van chique mode en gastronomische lekkernijen, waardoor het optimale moment aanbrak voor de Aperol Spritz om zijn intrede te doen in de Paduaanse samenleving.

Spritz is een vorm van cocktail in tegenstelling tot een enkelvoudige drank, de term stamt van het Duitse Spritzen. De oorsprong van de Spritz gaat terug tot de 19de eeuw toen het Oostenrijks-Hongaarse Rijk de streek in bezit had. Toen Oostenrijks-Hongaarse soldaten voor het eerst Italiaanse wijnen proefden, vonden ze die te sterk naar hun smaak en besprenkelden hun glazen vervolgens met water om de smaak te verdunnen.

In de jaren tot de jaren 1950 werd rigoureus reclame gemaakt voor het apéritief van de Barbieris, waardoor Aperol het in populariteit overnam van Campari. Na een TV-reclame waarin het recept van de Aperol Spritz werd getoond, steeg de cocktail al snel naar roem als luxe drankje voor de lunch aperitivo en zomeravonden. Begin 2003 had de Campari Groep Aperol gekocht en de Spritz op de markt gebracht als een cocktail voor de trendy en modieuze leden van de Venetiaanse samenleving.

Hoe de Aperol Spritz aan zijn zonsondergangglans komt

De schoonheid van de Aperol Spritz ligt in de eenvoud van de ingrediënten, die de kwaliteit van elk inheems bestanddeel naar boven haalt. De basis van deze cocktail is Aperol uit Padua, met Veneto’s aanbeden Prosecco en gekoelde soda. De levendige oranje tint van de Aperol wordt licht verdund met mousserende wijn, waardoor de Spritz een zachtere zonsonderganggloed krijgt, perfect voor zomeravonden.

In het recept wordt vaak aangeraden Cinzano Prosecco te gebruiken, een mousserende wijn gemaakt van witte muskaatdruiven die oorspronkelijk uit Noord-Italië komen. Muskaatdruiven staan bekend om hun bloemige geur, waardoor ze vaak goede dessertwijnen zijn, wat helpt bij het zoeten van de Aperol. De Spritz wordt gegarneerd met een schijfje sinaasappel om de kenmerkende smaak van de Aperol Spritz te accentueren, de verbitterde citrusvruchten.