Arezzo

Piazza Grande

Middeleeuwse huisen op het centrale plein Piazza Grande

 

Inleiding.

Arezzo wordt omgeven door 3 valleien: namelijk de “Valdarno” (vallei van de rivier de Arno) in het Noordwesten, in het Noorden de “Casentino” en in het Zuiden de “Val di Chiana”.

De stad Arezzo is de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam. Deze provincie strekt zich uit over een groot oppervlak gekenmerkt door het platteland van de “Val di Chiano” en de streek rond de Arno, door de heuvels in het Zuiden en door de bergen in het Oosten.

 

Historisch centrum.
Arezzo is een zeer aangename stad om te bezoeken mede doordat het de drukte niet kent van Firenze. De stad heeft naast een groot aantal kerken en monumenten tevens een prachtig centraal plein (Piazza grande) waar iedere laatste zaterdag en iedere 1ste zondag van de maand de “fiera antiquaria” (antiek markt) plaats heeft. Een must voor iedere antiekliefhebber.

antiekmarkt Arezzo

de maandelijkse antiekmarkt

Belangrijkste kerken zijn de duomo, la chiesa di San Domenico, la basilica di San Francesco, Pieve di Santa Maria, la chiesa di SS. Annunziata en la chiesa di Santa Maria delle Grazie.

WP_20140322_011 (450x800)

Pieve di Santa Maria

Arezzo - chiesa di San Domenico 02 (800x450)

De kerk van San Domenico

Vooral de basilica di San Frascesco mag niet worden overgeslaan, de basiliek herbergt immers één van de grootste frescosycli van Italië namelijk ” De legende van het Ware Kruis” aan de hand van “Piero della Francesca”. De fresco vertelt de geschiedenis van het kruis waaraan Christus werd genageld.

Belangrijkste monumenten en pleinen zijn het anfiteatro Romano, casa del Petrarco, casa Vasari, fortezza Medicea, logge del Vasari, Piazza Grande, palazzo della fraternita dei Laici, palazzo dei Priori, palazzo Albergotti en palazzo Pretorio.

Piazza Grande

Piazza grande met rechts de loggia dei Vasari en links het palazzo della fraternita dei Laici

Het paleis Palazzo Pretorio

 

La vita è bella en the English patient.

Arezzo is natuurlijk ook bekend als tafereel voor diverse films die er werden opgenomen. De bekendste zijn ongetwijfeld la vita è bella van en met Roberto Benigni en The English patient. In de stad is het mogelijk om de “la vita è bella” route te volgen (meer info), deze route leidt langs de belangrijkste gebouwen en pleinen waar diverse scénes uit de film werden opgenomen. Nabij de gebouwen en pleinen staan dan ook bordjes en foto’s uit de film met de betreffende scénes.

opnames film La vita è bella in Arezzo

opnames film La vita è bella in Arezzo

 

Shopping en eten.

Zoals eerder aangehaald is Arezzo vooral bekend om zijn groot aantal antiekwinkels maar wie er wil shoppen komt er ook aan zijn trekken. Net zoals in Firenze zijn ook hier de modehuizen van de bekendste Italiaanse ontwerpers vertegenwoordigd.

Antiekwinkeltje in Arezzo

 

Evenementen.

Arezzo is een levendige stad, tal van evenementen worden er dan ook georganiseerd. De belangrijkste zijn de volgende:

  • la giostra del Saracino: ieder jaar opnieuw op de laatste zaterdag van Juni en op de eerste zondag van September heeft dit middeleeuws steekspel plaats op de Piazza Grande. Voor deze gelegenheid wordt het centrum van Arezzo omgetoverd in een historisch tafereel.
  • fiera antiquaria: iedere laatste zaterdag en 1ste zondag van de maand wordt in het historisch centrum de maandelijkse antiekmarkt georganiseerd.
  • Arezzo wave: een 6daags muziek festival waar zowel Italiaanse als Internationale muziekgroepen optreden

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst Toerisme Arezzo – Centro di Accoglienza Turistica Benvenuti ad Arezzo

Adres: Piazza della Repubblica 28 en Piazza della Libertà 1

Openingsuren: 10.00-18.00

Telefoon: (0039) 575 268 50 en (0039) 575 401 945

Email: turismo@provincia.arezzo.it

Website: www.turismo.provincia.arezzo.it (Engels en Italiaans)

 

overnachten klein Overnachten in Arezzo:

Hotels > aanbiedingen en offertes