Autoroute langs de Chianti Classico stadjes van de regio Firenze

Deze tocht van ongeveer 75 km die je met de auto of met de bromfiets kan afleggen, leidt je niet alleen langs de 4 Chianti Classico stadjes die deel uitmaken van de regio Firenze maar ook langs de mooiste bezienswaardigheden in de onmiddellijke omgeving.

Vertrekpunt is het rondpunt aan de afslag Firenze Impruneta van de autosnelweg A1 waar we in de verte reeds het klooster La Certosa del Galluzzo (A) in de hoogte zien opduiken, meteen ons eerste bezoek. We nemen de weg SR 2 Cassia en volgen de aanduidingen Certosa dat we na ongeveer een kilometer bereiken.

Klooster La Certosa in Firenze - foto Roberto Tomei

Klooster La Certosa in Firenze – foto Roberto Tomei

Na een bezoek aan dit 14de eeuwse cisterciënzer klooster keren we terug naar het rondpunt waar we de SR 2 Cassia richting Siena volgen. Ter hoogte van Tavarnuzze nemen we links de SP 69 Impruneta tot aan Strada in Chianti waar we rechts de antieke via Chiantigiana (SS 222) opdraaien. Deze antieke weg die zich slingert tussen olijfboomgaarden en Chianti Classico wijnvelden, was lang de enige handelsweg die Firenze met Siena verbind.

Het stadje Impruneta (B) dat we onderweg gepasseerd zijn is bekend in gans Toscane voor zijn wijnfeest dat jaarlijks in september duizenden nieuwsgierigen lokt.

Reeds enkele kilometers vóór Greve in Chianti komen we de ene na de andere wijnproducent van Chianti Classico tegen. Wie geïnteresseerd is in het bezoeken van een wijnkelder en enkele wijnsoorten te proeven, is hier aan het juiste adres.

In Greve in Chianti met zijn prachtige plein omringd door open galerijen moet je ongetwijfeld een bezoek brengen aan de antieke beenhouwerij Antica Macelleria Falorni waar je bedwelmd wordt door de geur van gearomatiseerde hespen, salamies, worsten en dergelijke. Hier kun je terecht voor een snelle lunch met een glas Chianti Classico wijn. Breng ook een bezoek aan de Cantine di Greve in Chianti waar je maar liefst meer dan 200 soorten Toscaanse wijnen kunt proeven.

Antica macelleria Falorni

Antica macelleria Falorni

Vanuit Greve verlaten we de SS 222 en nemen de steile weg via case sparse naar het pittoreske Montefioralle (C) van waaruit we een prachtig zicht krijgen op de onderliggende olijfbomen, wijnvelden en wijnkastelen.

Het middeleeuwse dorp Montefioralle

Het middeleeuwse dorp Montefioralle

Na een heerlijke panoramische tocht op de via case sparse die eerst overgaat in de strada di Greve en vervolgens in de via Passignano zien we in de verte het klooster Badia a Passignano (D) opduiken. Wil je het klooster bezoeken dan moet je ten laatste tegen 16.30 ter plaatse zijn want het klooster is slechts beperkt open voor het publiek.

Het klooster in Passignano

Het klooster in Passignano

Na een bezoek aan het klooster dalen we de strada comunale di Badia af tot aan de splitsing met de SP 94 waar we naar rechts rijden, richting Firenze tot aan de splitsing met de SR 2 waar we vervolgens naar links draaien richting Tavarnelle in Val di Pesa. We bezoeken dit Chianti Classico stadje echter niet omdat het helemaal niets te bieden heeft. Veel mooier is het nabijgelegen Barberino Val d’Elsa, het Chianti Classico stadje dat zich nog net op het grondgebied van Firenze bevindt en dat samen met Greve in Chianti de mooiste zijn.

steegje in Barberino Val d'Elsa

steegje in Barberino Val d’Elsa

Vanuit Barberino Val d’Elsa keren we terug langs de SR 2 richting San Casciano in Val di Pesa en houden even halt aan de Cantina di Antinori (E). Deze moderne wijnkelder behoort toe aan de familie Antinori die sedert eeuwen één van de grootste wijnproducenten van Toscane is. Naast een bezoek aan de wijnkelders kun je ook terecht in het restaurant en in de enotheek voor degustatie van de Antinori wijnen.

Wijnkelders Cantina di Antinori

Wijnkelders Cantina di Antinori

Nu rest ons nog een bezoek aan het 4de Chianti Classico stadje San Casciano in Val di Pesa dat het dichtst bij Firenze ligt. Wie honger heeft kan terecht bij één van de vele gezellige restaurantjes in het historische centrum.

Langs de SR 2 dalen we af tot aan de oprit van de Raccordo Autostradale Firenze – Siena die ons terug naar ons vertrekpunt brengt.