Autoroute langs de Chianti Classico stadjes van de regio Siena

Deze route van ongeveer 93 km leid je langs de 4 Chianti Classico stadjes die liggen op het grondgebied van Siena, namelijk Gaiole in Chianti, Radda in Chianti, Castellina in Chianti en Castelnuovo Berardenga. Er wordt tevens voldoende tijd besteed aan de belangrijkste bezienswaardigheden langs de route.

De route heeft als start- en aankomstplaats Gaiole in Chianti (A), sinds enkele jaren wereldberoemd als startplaats voor de retro wielerwedstrijd Eroica. Vanuit Gaiole nemen we de SP 408 di Montevarchi richting Montevarchi en ter hoogte van de kruising met de SR 429 draaien we naar links richting Radda in Chianti maar we houden eerst even halt bij de abdij Badia di Coltibuono (B).

De voormalige abdij Badia Coltibuono

De voormalige abdij Badia Coltibuono

Dit voormalig klooster is nu een wijnkasteel waar je ondermeer kunt overnachten en een bezoek brengen aan de wijnkelders. De voormalige abdij beschikt tevens over een restaurant en een enotheek waar je hun zelfgeproduceerde wijnen kunt proeven en aankopen.

Na ons bezoek vervolgen we onze tocht naar Radda in Chianti (C), het mooiste stadje van de Chianti Classico streek. Heb je nog geen wijn geproefd in Baddia di Coltibuono dan moet je dat ongetwijfeld doen in één van de talrijke enotheken verdeeld over het historische centrum.

Het stadhuis Palazzo di Podestà

Het stadhuis Palazzo di Podestà in Radda in Chianti

We zetten onze tocht verder langs de SR 429 richting Castellina in Chianti (D), ondermeer bekend voor zijn vele prachtige middeleeuwse overdekte steegjes. Na een bezoek en eventueel een lunch nemen we eerst de SR 222 en vervolgens de SP 119 naar Badesse waar we de autoweg Raccordo Autostradale Firenze – Siena nemen.

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/searchresults.html?region=4094&aid=2319783&no_rooms=1&group_adults=1″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]De beste vakantiehuizen in de regio Siena[/otw_shortcode_button]

Niet meteen de mooiste weg maar wel de snelste richting Castelnuovo Berardenga (E), het 4de Chianti Classico stadje. Ter hoogte van Siena volgen we de wegaanduidingen richting E78 die we pas verlaten aan de afslag Castelnuovo Berardenga waar we de SP 7 nemen. Vanaf hier krijgen we terug de typische wijnvelden en olijfboomgaarden van de Chianti streek te zien.

Centrale plein Castelnuovo Berardenga

Centrale plein Castelnuovo Berardenga

Na een bezoek aan Castelnuovo Berardenga vervolgen we onze tocht via de SP 484 naar Gaiole in Chianti maar eerst houden we nog even halt bij het wijndomein Villa Arceno (F), een stukje paradijs op aarde. Op een afstand van ongeveer 5 km zie je plots aan je rechterkant een splitsing die leidt naar de ingang van het domein.

Eens door de tunnel kom je terecht op een grindweg die zich slingert tussen wijngaarden. Je kunt gerust doorrijden met de auto tot aan de enotheek want van de ingang tot aan de enotheek is het nog enkele kilometers. Wil je liever tevoet genieten van al dit moois dan kun je de auto achterlaten aan de zijkant van de straat.

wijnvelden van villa Arceno

wijnvelden van villa Arceno

We zetten onze route verder naar het pittoreske ommuurde San Gusmé (G) en keren dan geleidelijk terug naar Gaiole in Chianti maar eerst houden we nog even halt bij het wijndomein Castello di Brolio (H) dat eigendom is van de familie Ricasoli, één van de belangrijkste wijnproducenten van de Chianti Classico en tevens de oudste van Italië (meer info over het wijndomein Ricasoli).

stadspoort San Gusmè

stadspoort San Gusmé

Het prachtige kasteel Castello di Brolio

Het prachtige kasteel Castello di Brolio

Overnachten in de omgeving van Gaiole in Chianti

De omgeving van Gaiole in Chianti is een prachtige streek met heel veel wijngaarden, olijfbomen, open velden en veel pittoreske dorpen en een ideale plaats om je vakantie door te brengen.

Op onderstaande kaart zie je het aanbod aan vakantiehuizen, hotels en B&B’s aangeboden door Booking.com. Door bovenaan je vakantieperiode in te geven krijg je de prijzen te zien voor de geselecteerde periode. In de kaart kun je ook scrollen

 

Booking.com