Bagno Vignoni en zijn unieke plein

Bagno Vignoni 02 (800x600)

Bagno Vignoni is een piepklein middeleeuws dorpje met slechts 30 inwoners maar met een groots verleden. Illustere personages waaronder paus Pius II, heilige Catharina van Siena, Lorenzo dei Medici en in een recenter verleden Charles Dickens en Gabriele D’annunzio genoten hier van het ontspannend effect van het warme water van de natuurlijke bronnen.

Ligging

Het dorpje bevindt zich binnen het natuurpark van de vallei van de rivier de Orcia (Parco Artistico Naturale della Val d’Orcia) in de gemeente San Quirico op korte afstand van Rocca d’Orcia, Pienza, Montalcino en San Quirico d’Orcia.

Een plein in de vorm van een warmwaterbad

Wie de naam Bagno Vignoni hoort denkt meteen aan zijn natuurlijke warmwaterbronnen en prachtige centrale plein Piazza delle Sorgenti dat in de 16de eeuw gebouwd werd door de machtige familie Salimbeni, de toenmalige eigenaar van het ganse dorp. Dit unieke plein is feitelijk een enorme waterbassin waarin een natuurlijke warmwaterbron in uitmondt.

Ooit maakte de lokale bevolking samen met bewoners uit naburige dorpen gebruik van de helende werking van het warme water. Een traditie die jammergenoeg al ruime tijd verboden is.

Rond het plein staan enkele prachtige renaissance paleizen van de hand van de beroemde architect Bernardo Rossellino die ondermeer bekend is voor het ontwerp van het plein Piazza Pio II in Pienza. De belangrijkste gebouwen zijn het kerkje Chiesa di San Giovanni Battista en het paleis Pio II, de zomerresidentie van paus Pius II.

Reeds in de tijd van de Etrusken en later de Romeinen werden de natuurlijke warmwaterbronnen van Bagno Vignoni gebruikt. Hier passeert immers de pelgrimsroute Via Francigena die jaarlijks miljoenen gelovigen vanuit het noorden naar Rome bracht die gebruik maakten van het warme water om zich even te ontspannen.

Het unieke aan Bagno Vignoni is dat niettegenstaande de talrijke oorlogen en veldslagen uitgevochten op het grondgebied van San Quirico, het dorpje nog identiek is als in de 16de eeuw.

Het park van de watermolens

Zicht op het Parco dei Mulini met het lagergelegen bassin

Het warme water dat uit de ondergrond in het bassin terecht komt stroomt verder naar de rand van het dorpje waar het langs de rotswanden naar beneden loopt in het park Parco naturale dei mulini. Dit park is vernoemd naar de 4 watermolens die zich hier bevinden sinds de 13de eeuw en in gebruik waren tot in de jaren ’50 van vorige eeuw. Deze molens waren van groot economisch belang omdat zelfs in de zomer de wateraanvoer werd gegarandeerd.

Ter hoogte van de laatste molen is er een bassin aanwezig waar je gratis kunt ontspannen en genieten van het warme water dat helaas toch al enkele graden kouder is door de afgelegde afstand.

Genieten in het warme water aan de voet van het park

De kuuroorden en thermen van Bagno Vignoni

In Bagno Vignoni zijn er een aantal welness hotels, thermen en kuuroorden aanwezig waar je tegen betaling kunt genieten van de warmwaterbronnen en je je lekker kunt laten masseren en verzorgen. De belangrijkste zijn

Meer hotels in Bagno Vignoni > aanbod en prijzen