Bargello Firenze

Bargello museum in Firenze

Het Bargello museum in Firenze bevat één van de grootste collecties ter wereld van Renaissance beeldhouwwerken met ondermeer werken van Michelangelo, Donatello, Giambologna en andere grootmeesters uit deze periode.

Tip! Ook het Bargello museum is druk bezocht waardoor het aangewezen is om je inkomticket op voorhand te kopen en op die manier de files over te slaan. Een ticket online kun je kopen via Tiqets.com

 

Bargello Florence

Het gebouw met zijn massieve vorm, de kantelen en de hoge toren, lijkt wel een vesting en wordt beschouwd als één van de mooiste gebouwen in de Florentijnse gotische stijl.

Geschiedenis Bargello

Het Bargello werd in 1255 gebouwd om er de capitano del popolo (burgemeester) in onder te brengen en vanaf 1261 zetelde hier effectief het volledige stadsbestuur. De klokkentoren, in de volksmond la Montanina genoemd, die 54 meter hoog is diende als uitkijktoren voor eventuele invallen van vijandelijke volkeren.

Vanaf 1502 werd het voormalige stadspaleis gebruikt als gerechtsgebouw en als gevangenis. De naam Bargello kreeg het echter vanaf 1574 toen de hoogste politieman (bargello genaamd) zijn intrede in het gebouw nam. Meteen het begin van een gruwelijke periode waarin martelingen en folteringen van gevangenen scheer en inslag werden.

Bargello Firenze - het museum

Tot 1786 werden deze gruwelijke praktijken getolereerd wanneer groothertog Pietro Leopoldo de doodstraf afschaftte. Het Bargello bleef wel nog gevangenis tot 1857 en in 1865 werd er het nationaal museum in ondergebracht.

Dit vooral omdat de kunstcollectie van het Uffizi zodanig groot werd, dat er een nieuw onderkomen werd gezocht voor heel wat kunstwerken.

Het binnenplein van de Bargello is een mooi stukje arcitectuur. Het doet een beetje vreemd aan als je bedenkt dat er hier tot aan het midden van de 18de eeuw nog excecuties werden uitgevoerd.

Bargello-binnenkoer-Firenze

Aan 3 zijden heb je een galerij met daarboven de wapenschilden van de verschillende stadsbestuurders, stadswijken en gerechtsdienaren.

Kunstcollectie Bargello

De kunstcollectie uit de middeleeuwen en de Renaissance, vooral beeldhouwwerken, staan opgesteld op alle 3 de verdiepingen van het Bargello. De belangrijkste kunstwerken en kunstenaars zijn:

  • Dronken Bacchus van Michelangelo
  • Mercurius van Giambologna
  • De heilige Georgius van Donatello
  • David van Donatello
  • David van Andrea del Verrocchio
  • Bronzen buste Cosimo I van Benvenuto Cellini

de David van Donatello

Tenslotte zijn nog de bronzen reliëfs van het portaal van het baptisterium van Brunelleschi en Ghiberti te bewonderen. Niet de ontwerpen van Brunelleschi maar wel die van Ghiberti sieren het baptisterium.

Ligging Bargello

Het Bargello bevindt zich op wandelafstand van het plein Piazza della Signoria

Openingsuren en toegangsticket

Openingsuren

  • Dagelijks van 08.15 – 14.00
  • Gesloten op feestdagen

Toegangsticket

Een ticket heb je vanaf €14,40 waarmee je tevens de file overslaat en onmiddellijk binnen mag. Je kunt je ticket online kopen via Tiqets.com > meer info

Kinderen tot 18 jaar betalen geen ingang.