Basilicata regio in Italië

Basilicata: De onontdekte regio van het Zuiden

Basilicata is een regio in het zuiden van Italië die misschien niet direct belletjes doet rinkelen. Maar dat is onterecht, want het is een prachtige regio. Het ligt ingeklemd tussen ‘’de neus’’ en ‘’de hak’’ van ‘’de laars’’. Het is een kleine regio, maar het heeft veel te bieden voor iedereen die op zoek is naar een authentieke Italiaanse ervaring. In deze blog vertel ik je waarom je juist deze regio wel moet bezoeken en wat voor onontdekte parels hier te vinden zijn.

Geschiedenis van de regio Basilicata

Basilicata heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Griekenland. De regio was ooit de thuisbasis van de Lucani, een oude stam die in de 4e eeuw voor Christus door de Romeinen werd verslagen. Na de val van het Romeinse Rijk viel Basilicata in handen van de Byzantijnen en later de Noormannen. In de middeleeuwen was de regio het toneel van talloze oorlogen en conflicten tussen verschillende steden en machten, waaronder de stadstaten van Venetië en Genua.

Deze rijke geschiedenis heeft geresulteerd in een fascinerend cultureel erfgoed dat nog steeds zichtbaar is in de vele historische steden en dorpen van de regio. Matera, de hoofdstad van Basilicata, staat bekend om zijn unieke grotwoningen, die meer dan 9000 jaar oud zijn en tot de oudste menselijke nederzettingen ter wereld behoren. Deze grotten werden ooit bewoond door arme boeren en herders, maar tegenwoordig zijn veel van hen omgebouwd tot restaurants, cafés en hotels.

Een andere stad die het bezoeken waard is, is Potenza. Het oude centrum van Potenza is een doolhof van steegjes en straatjes met talloze kerken en historische gebouwen. In de stad vind je ook het Nationaal Archeologisch Museum, dat een van de grootste collecties van oude Griekse en Romeinse kunstvoorwerpen in Italië herbergt.

Natuur in Basilicata

Naast zijn rijke culturele erfgoed heeft Basilicata ook een adembenemend mooie natuurlijke omgeving. De regio wordt begrensd door de Tyrreense Zee in het westen en de Apennijnen in het oosten en heeft een gevarieerd landschap van bergen, heuvels, valleien en kustlijnen. De schoonheid van de natuur is hier dus goed te zien.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van de regio is het Nationaal Park Pollino, dat zich uitstrekt over de provincies Basilicata en Calabrië. Dit park is het grootste natuurreservaat van Italië en herbergt een enorme verscheidenheid aan planten- en diersoorten, waaronder zeldzame roofvogels en wolven. In het park kun je wandelen, mountainbiken en bergbeklimmen.

Een andere indrukwekkende natuurlijke attractie is de kustlijn van Basilicata, die zich uitstrekt over ongeveer 30 kilometer. De kust van de regio is bezaaid met pittoreske vissersdorpjes en ongerepte stranden. Hier kun je goed genieten van de zon en de zee. Een van de mooiste stranden van de regio is het strand van Metaponto, een langgerekt stuk zand dat wordt omringd door pijnbomen en oleanders. Het strand van Maratea is ook prachtig. Helderblauw water en dramatische kliffen die uitkijken op zee.

Matera Italië

De keuken in Basilicata

Basilicata heeft veel culinaire tradities die teruggaan tot de oudheid. Lokale specialiteiten zijn brood met kruimels: een hartig brood dat wordt gemaakt met oud brood, kaas en tomatensaus, en lagane e ceci: een pasta gerecht met kikkererwten en pancetta.

Een andere specialiteit van de regio is peperoni cruschi, gedroogde rode pepers die worden gefrituurd en vervolgens als snack of als smaakmaker in verschillende gerechten worden gebruikt. In Basilicata maken ze ook heerlijke wijnen, zoals de Aglianico del Vulture, een rode wijn die wordt geproduceerd in de buurt van de vulkaan Vulture en bekend staat om zijn volle smaak.

Wil je het echte Italië van het Zuiden ontdekken, zonder massa en toeristische hotspots? Ga naar Basilicata. Ongerept, prachtige natuurlijk, blauwe zee en lekker eten. Een stukje Italië die je niet kunt overslaan.

Tags: