Florence duomo

Beknopte geschiedenis Firenze

Het historisch centrum van Firenze is één groot en schitterend monument van de Renaissance, de artistieke en culturele opleving in de 15de eeuw. Schrijvers als Dante Alighieri, Petrarca en Nicolò Macchiavelli hebben bijgedragen aan het literaire erfgoed, maar het waren vooral de architecturele pareltjes, schilderijen en beeldhouwwerken van kunstenaars als Brunelleschi, Alberti, Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo, Masaccio en Donatello die de stad tot misschien wel de grootste artistieke hoofdstad van de wereld maakten.

de wereldberoemde koepel van Brunelleschi

 

Beknopte geschiedenis

Firenze ontstond in 59 v.C. toen de Etrusken al lange tijd gevestigd waren op de heuvels rond Fiesole, als een Romeinse nederzetting. De stad werd gesticht als militair Romeins kamp door Julius Caesar en kreeg de naam “Florentia” wat letterlijk bloei betekent. Nadat de stad in de 6de eeuw door de Lombarden was veroverd, werd ze na de middeleeuwen een onafhankelijke stadsstaat.

Tegen de 13de eeuw nam de stad dankzij een bloeiende handel in wol en textiel, gesteund door een machtig  bankwezen, een leidende positie in. Politieke invloed werd eerst door middel van gilden en later door de Florentijnse republiek uitgeoefend. In de loop der tijden ging de macht over in handen van adellijke families, waarvan de Medici de meest invloedrijke was.

Firenze, en later heel Toscane, stond drie eeuwen lang bijna ononderbroken onder de invloed van het bankiersgeslacht de Medici. In die periode vormde de stad het culturele en intellectuele hart van Europa. Kunstenaars, beeldhouwers, schrijvers en architecten kwamen naar de stad waar ze talrijke kunstwerken, paleizen, kerken en beeldhouwwerken in de nieuwe stijl, renaissance genoemd, realiseerden. In 1737 was het geslacht de Medici uitgestorven waardoor de stad tot de Italiaanse éénwording in 1860 onder Oostenrijkse heerschappij van de Habsburgers kwam.

Tussen 1865 en 1871 was Firenze heel even de hoofdstad van het nieuwe koninkrijk Italië. In de recente geschiedenis hebben de straten en het culturele erfgoed van Firenze schade geleden van de overstromingen van de Arno in 1966.

een gedenkteken aan een gevel dat aanduidt tot waar het water kwam in

In 1982 werd het historisch centrum van Firenze toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed van de UNESCO.

 

Tags: