De regio Toscane, gelegen in Midden Italië, biedt samen met de regio Lazio het grootste aantal bezienswaardigheden. Ieder jaar opnieuw komen maar liefst 40 miljoen toeristen deze prachtige streek bezoeken. Het aanbod aan kunst, geschiedenis en adembenemende landschappen is in geen enkele andere regio van Italië terug te vinden.

Pitigliano

Het prachtige Pitigliano

In grote lijnen kunnen we zeggen dat Toscane is ingedeeld in steden, gemeenten en dorpen zonder het hier over de prachtige natuur te hebben.

IMG_1754

bordje dat aanwijst dat dorp behoort tot één van de mooiste dorpen van Italië

De belangrijkste steden zijn Firenze, Siena, Pisa, Arezzo en Lucca waarbij de eerste 3 deel uit maken van het UNESCO werelderfgoed.

Als mooiste gemeenten gelden San Gimignano, Pienza, Volterra, Cortona, Montalcino, Montepulciano en Monteriggioni. Het zijn allemaal pareltjes en dan ook druk bezocht van maart tot oktober, bovendien maken San Gimignano en Pienza deel uit van het UNESCO werelderfgoed.

Het grootst in aantal zijn ongetwijfeld de dorpen (in het Italiaans borghi genoemd). Een speciale categorie zijn de pittoreske dorpen die op een heuveltop of temidden de wijnvelden of olijfbomen liggen en die sedert een 20 tal jaren enorm aan populariteit hebben gewonnen.

Sommige dorpen zijn zelfs zo mooi en uniek dat ze een erkenning hebben gekregen en behoren tot de mooiste dorpen van Italië (In het Italiaans genaamd “I Borghi più belli d’Italia“).

In Toscane zijn er maar liefst 16 dorpen die deze titel, die voor het eerst in 2001 werd toegekend, mogen gebruiken. Stuk voor stuk zijn het pareltjes en hebben hun bijzondere waarde te danken aan verchillende aspecten zoals ondermeer hun ligging, geschiedenis, architectuur, gastronomie, tradities, cultuurhistorische waarde, …Booking.com

 

De 16 zijn nogal verspreid over Toscane en zijn als volgt verdeeld:

Hieronder vind je een overzicht van alle dorpen, door er op te klikken kom je op de pagina van het dorp. Het dorp niet gevonden? Ga dan naar de volgende pagina.