Paleis met kerstversiering

Paleis met kerstversiering

Net zoals vele andere steden is ook Firenze gedurende de kerstperiode de moeite waard voor een stedentrip. Voor die gelegenheid zijn de belangrijkste straten, pleinen en monumenten voorzien van kerstversieringen. Op de meeste pleinen tref je er ook de traditionele kerstmarkten aan waarvan de belangrijkste plaats vindt in piazza Santa Croce.

Kerstmarkt op plein Santo Spirito

Ieder jaar weer stellen kleine handelaars uit onder meer het Duitse Heidelberg er hun kerstartikelen tentoon. Naast de traditionele artikelen zoals kersversieringen voor kerstboom en kerststallen, kun je er tevens allerlei gebakjes, chocolade, glühwijn, braadworsten met zuurkool, bieren en nog veel meer aantreffen. Deze kerstmarkt heeft gewoonlijk plaats tussen eind November en 18 December en is dagelijks open van 10.00 tot 20.00 uur.

Gedurende de laatste twee weken van December worden er ook tal van kerstconcerten gehouden in verschillende kerken in de stad.

De belangrijkste winkelstraten om je kerstaankopen te doen zijn de via Rome en de via Calzaiuoli en de buurt rond de kerk San Lorenzo. Volgens aloude traditie vind je hier tal van verkopers van geroosterde kastanjes. Houd er rekening mee dat op 24 December de winkels vroeger sluiten dan gewoonlijk, namelijk om 19.00, op 25 December zijn alle winkels traditiegetrouw gesloten.

de duomo tijdens de kerstdagen

de duomo tijdens de kerstdagen

Op sommige plaatsen vind je ook ijspistes waar je kunt schaatsen, sommige zijn zelfs open tot de late uurtjes. Sedert 2012 is er iets buiten het centrum van Firenze een echt kerstdorp opgericht waar je onder meer kunt schaatsen, skiën, shoppen en natuurlijk genieten van een lekkere snack met een glaasje vin brulé, zoals glühwein in het Italiaans wordt genoemd. Meer info vind je op firenzewinterpark.it

Wens je kerstmis zelf te vieren in Firenze tussen de plaatselijke bevolking dan kun je altijd terecht in één van de talrijke restaurants die de stad rijk is. Anders dan in België en Nederland is het in Italië niet de gewoonte om de avond van 24 December samen met familie te vieren maar wel 25 December, dus kerstdag zelf. De meeste restaurants zitten dan ook vol op kerstdag zelf en bieden zowel ’s middags als ’s avonds een kerstmenu aan. Belangrijk is om vroeg genoeg te boeken want anders riskeer je om buiten te blijven staan.

Wens je Firenze te bezoeken tijdens de kerstperiode wees er dan vroeg genoeg bij om je hotel te boeken aangezien Firenze druk bezocht wordt in deze periode.