Ponte Vecchio Firenze

Bezoek de voor het publiek gesloten corridoio Vasariano

Wie een unieke ervaring wil meemaken tijdens zijn verblijf in Firenze moet ongetwijfeld een bezoek brengen aan de, normaal voor het publiek gesloten, wandelgang Corridoio Vasariano.

Firenze-corridoio Vasariano

Geschiedenis wandelgang Vasari

De Corridoio Vasariano is de 1 kilometer lange wandelgang die vanaf het Palazzo Vecchio ondermeer over het museum Gli Uffizi en over de Ponte Vecchio loopt naar het Palazzo Pitti.

De wandelgang werd gebouwd door de architekt Giorgio Vasari in 1564 voor Cosimo I de Medici ter ere van het huwelijk van zijn zoon Francesco met Giovanna van Oostenrijk en biedt naast prachtige zichten een rijk bod aan zelfportretten uit de 17de en 18de eeuw aan.

Bedoeling van de wandelgang was dat de Medici familie zich vrij en zonder gevaar zou kunnen verplaatsen van hun woonplaats naar het regeringsgebouw, aangezien het nog niet duidelijk was of de bevolking van Firenze de Groothertog en het nieuwe regime steunde.

Om de stank van geslachte dieren die de beenhouwers in hun winkels op de Ponte Vecchio verkochten werd door Cosimo I de opdracht gegeven om enkel winkels van goudsmeden en juweliers toe te laten. Deze winkels zijn tot op heden nog steeds aanwezig.

 

Merkwaardigheden

2 zaken vallen onmiddellijk op bij het bekijken van de wandelgang langs het gedeelte ter hoogte van de Ponte Vecchio.

Ten eerste de toren “torre de’ Mannelli” aan het uiteinde van de brug: ter hoogte van de toren zien we dat er een omweg is gemaakt omdat de toenmalige eigenaar geen toelating gaf aan Cosimo I de Medici om deze toren af te breken.

2de opvallende bezienswaardigheid zijn de grote vensters ter hoogte van het midden van de Ponte Vecchio: deze grote vensters zijn aangebracht door Mussolini voor het bezoek van Adolf Hitler aan de stad Firenze in 1938.

Langs deze vensters is er een prachtig zicht te bewonderen over de Arno en de paleizen er langs gebouwd. Naar het schijnt was Hitler zodanig onder de indruk van het zicht dat tijdens de belegering van Firenze het bevel werd gegeven om de Ponte Vecchio en de Corridoio Vasariano te sparen.

Het is effectief zo dat de enige doorgang van Noord naar Zuid Firenze gedurende de bezetting van de Duitsers via deze brug gebeurde.

de openingen gemaakt voor het bezoek van Adolf Hitler aan Firenze

Zoals eerder aangehaald vertrekt de corridoio Vasariano vanuit Palazzo Vecchio en stopt in de Boboli tuinen van Palazzo Pitti nabij de grot “grotta del Buontalenti”.

Net over de brug loopt de wandelgang over de kerk Santa Felicita. Hier hielden leden van de Medici familie halt om de kerkdienst bij te wonen zonder in contact te komen met de bevolking.

corridoio Vasariano

de wandelgang ter plaatse van de kerk Santa Felicità

 

Bezoek wandelgang Vasari en online boeken

Wie de wandelgang wil bezoeken is verplicht om vooraf te boeken aangezien dit de enige mogelijke manier is. Een ticket, geldig zowel voor de toegang tot Gli Uffizi als voor de wandelgang, kost zo’n € 95,00

Bovendien vermijd je door op voorhand te boeken de lange wachtrijen aan de ingang van Gli Uffizi.

Momenteel zijn er werken bezig in de wandelgang en is deze gesloten tot midden 2021!