Bolgheri en zijn exclusieve wijn Sassicaia

Bolgheri vanuit de hoogte

Bolgheri, een kleine pittoreske deelgemeente van Castagneto Carducci, is vooral bekend om zijn heerlijke prestigieuze wijn de Sassicaia en zijn prachtige toegangsweg de viale dei cipressi, een 5 km lange laan waarlangs cipressen staan.

De naam is afkomstig van een leger van Bulgaarse soldaten die als huurlingen werkten voor de longobarden en de aanvallen van Byzantijnse troepen vanuit Sardinië moesten tegenhouden. Wanneer Bolgheri precies is ontstaan is onbekend maar het werd voor het eerst vermeld in een geschreven document uit 1158.

streekproducten

streekproducten

In de 14de en 15de eeuw kende Bolgheri nogal een woelige periode en werd zelfs tot 2 maal vernield, een eerste maal in 1393 door de Florentijnse troepen en een tweede maal in 1496 door de troepen van Maximiliaan van Habsburg.

Het was pas aan het begin van de 18de eeuw dat Bolgheri terug opstond met de sanering van de moerasgebieden van de Maremma, de investeringen in de landbouwsector, de bouw van een weeshuis in Bolgheri en tenslotte de aanleg van een waterleiding die het dorpje van publiek water voorzag.

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/searchresults.html?city=-111738&aid=2319783&no_rooms=1&group_adults=1″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]De beste vakantiehuizen in Bolgheri en omstreken[/otw_shortcode_button]

Ligging Bolgheri

Bolgheri ligt in de Maremma streek in de regio Livorno, op 10 km van Castagneto Carducci. De afstand tot Firenze bedraagt 127 km, tot Pisa 76 km, tot Lucca 96 km en tot Livorno 53 km.

Bezienswaardigheden Bolgheri

Viale dei Cipressi: Deze prachtige rechte laan van 5 km verbindt het tempeltje Oratorio di San Guido met Bolgheri. De laan werd uitgevoerd in de 19de eeuw en bevat maar liefst 2000 cipressen.

Viale dei Cipressi (450x800)

Castello di Bolgheri: Dit middeleeuwse kasteel in een mix van neogotiek en renaissance, bevindt zich aan het einde van de prachtige laan viale dei Cipressi. Het kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw op initiatief van de graven van Gherardesca maar werd doorheen de eeuwen grondig verbouwd en uitgebreid.

De grootste verbouwing gebeurde in de 18de eeuw met de bouw van de wijnkelders, in 1896 werd de gevel aangepast en werd de toren met met toegangspoort toegevoegd. Boven deze toegangspoort is een wapenschild van de graven van Gherardesca aanwezig.

toegangspoort kasteel en ingang Bolgheri

toegangspoort kasteel en ingang Bolgheri

Chiesa dei Santi Giacomo e Cristoforo: De kerk gewijd aan de heilige Jacobus en Christoffel, bevindt zich rechts van de toegangspoort en is het oudste bouwwerk van Bolgheri. De gevel is nog steeds origineel maar het interieur werd volledig vernieuwd aan het einde van de 19de eeuw in neogotiek.

Chiesa dei Santi Giacomo e Cristoforo Bolgheri (450x800)

Oratorio di San Guido: Dit tempeltje bevindt zich aan het begin van de viale dei Cipressi in nabijheid van het domein tenuta di San Guido waar de DOC wijn Sassicaia wordt gemaakt. De tempel werd gebouwd in 1703 op initiatief van de familie Gherardesca om de Heilige Guido te eren die leefde als kluizenaar tussen de 11de en de 12de eeuw. Boven de toegangsdeur is een herdenkingsbord in marmer aangebracht.

Oratorio di san guido 03

Rifugio Faunistico di Bolgheri: Het dorpje bevindt zich temidden van een natuurpark dat maar liefst 500 hectare groot is en zich uitstrekt tot aan de Ligurische zee en de spoorweg Ferrovia Tirrenica. Het park werd in 1968 erkend als WWF oase en heeft een rijk aanbod aan fauna en flora waaronder moerasgebieden, steeneiken, pijnbomen, grenen. Je vindt er ook een groot aantal aan dieren zoals herten, valken, uilen, eenden, konijnen, eekhoorns, enz.

De Sassicaia wijn van Bolgheri

Bolgheri is wereldwijd bekend om zijn exclusieve wijn de Sassicaia. Deze DOC wijn die enkel uit Franse druiven bestaat (Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc), is één van de meest exclusieve en duurste wijnen van Italië en mag enkel gemaakt worden door het wijnkasteel Tenuta di San Guido dat zich bevindt aan het begin van de laan Viale dei Cipressi. De prijs voor een fles wijn kost minimum €100 en kan oplopen tot een paar duizend euro.

Tenuta di san guido

Tenuta di san guido – foto door Leo 1383-

Aan het begin van de jaren ’40 bracht markies Mario Incisa della Rocchetta druivelaars vanuit de Franse Bordeauxstreek mee naar zijn domein Tenuta di San Guido waar hij die zorgvuldig liet planten. De markies die een grote liefhebber was van Franse wijnen had namelijk een verband gezien tussen de morfologie van de Bordeauxstreek en de streek rond Bolgheri.

In 1944 was de eerste wijn klaar maar het was pas vanaf 1968 dat de Sassicaia zijn intrede op de wijnmarkt deed met een verbluffend succes.

[otw_shortcode_button href=”https://www.licata.be/wijnselectie/?tt=24089_12_96022_&r=%2Fnl%2Fwijninfo%2Fwijnhuizen%2Ftenuta-san-guido%2F132%2F” size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]De wijnen van Tenuta San Guido online kopen[/otw_shortcode_button]

Naast de Sassicaia worden er in Bolgheri nog andere DOC wijnen geproduceerd zoals de Bolgheri rosso, Bolgheri rosso superiore, Bolgheri bianco, Bolgheri Sauvignon, Bolgheri Vermentino, Bolgheri rosato en de Bolgheri vin santo Occhio di Pernice.

Tip: bezoek een exclusief wijndomein met degustaties van 3 Bolgheri wijnen

Meer foto’s