pizzeria caffé Italiano

Caffè Italiano, een unieke pizzeria in Florence

Je hebt zo van die restaurantjes die, wanneer je er eens geweest bent, je ze nooit meer vergeet. Eén van die plekjes is Caffè Italiano in Firenze. Een piepkleine pizzeria met slechts een 8tal tafeltjes verspreid over 2 zaaltjes.

In het 1ste zaaltje staan de tafels opgesteld rond de stenen pizza oven wat inhoudt dat je dus de pizzaiuolo (zo heet de pizza maker in het Italiaans) aan het werk ziet. Het 2de zaaltje dat veel kleiner is, is later toegevoegd. Oorspronkelijk was de pizzeria dus nog kleiner.

de pizzaiuolo aan het werk

Uniek aan deze plek is dat je er slechts kunt kiezen uit 3 pizza’s, namelijk:

  1. pizza margherita: basispizza met tomatensaus, mozzarella kaas en basilicum
  2. pizza Napoli: met tomatensaus, mozzarella kaas, kappertjes, ansjovis en basilicum
  3. pizza marinara: met tomatensaus, look en oregaan

Hier vind je de echte pizza, zoals ze volgens de traditie moet worden bereid, namelijk met tomatensaus gemaakt met San Marzano tomaten, mozzarella uit de streek rond Napels, olijfolie extra vergine en pizzadeeg met grano duro granen, gemalen in een steenmolen.

Hier geen flinterdunne pizza in tegenstelling tot heel wat pizzeria in de meeste toeristische plekken in Firenze en in andere Toscaanse trekpleisters.

Het nadeel van Caffè Italiano is dat er slechts heel weinig plaats is en je er niet kan reserveren. Vooral op zaterdag is het er heel druk. Kom je tegen openingstijd (19.00) dan zul je zeker en vast een tafeltje vrij vinden. De meeste Italianen gaan immers pas aan tafel vanaf 20.00.

Kom je over de middag dan heb je meer kans want Italianen eten gewoonlijk overdag geen pizza, maar enkel ’s avonds.

De pizzeria grenst aan het restaurant van Caffè Italiano waar je typisch Toscaanse gerechten kan eten. Is er nog plaats vrij in het restaurant dan kun je hier een tafeltje krijgen waar je de pizza kan opeten. Vergeet er dan wel de charme van het kleine pizzeriatje bij!

Op slechts 50 meter vind je het ijssalon Vivoli terug, 1 van de beste gelateria van Firenze, waar je na een heerlijke pizza kan genieten van een lekker ijsje.

Praktische informatie

Adres: Caffè Italiano ligt in de Via Isola delle Stinche 11R-13R, in de buurt van het plein Piazza Santa Croce

Prijzen: Alle pizza’s hebben dezelfde prijs, namelijk €8,00

Openingsuren: dagelijks van 12.30 tot 15.00 en van 19.00 tot 23.00

Officiële website: www.caffeitaliano.it