Cantuccini of Biscotti di Prato

cantucci-e-vin-santo

cantuccini koekjes en vinsanto

Geen restaurant in Toscane waar cantuccini koekjes niet tussen de desserts staan. Cantuccini zijn krokante amandelkoekjes die traditiegetrouw samen met de heilige miswijn vin santo worden opgediend. Ze worden ook wel biscotti di Prato genoemd, niet omdat ze daar ontstaan zijn maar wel omdat ze door Antonio Mattei, een bakker uit Prato, in de 19de eeuw geperfectioneerd en bekend werden gemaakt.

Mattei kreeg diverse prijzen waaronder de hoofdprijs op de wereldexpo van Parijs in 1867. Mattei’s winkel, la Bottega di Mattonella, genaamd is trouwens nog steeds aanwezig in het historische centrum van Prato.

De historische winkel van Antonio Mattei in Prato

De historische winkel van Antonio Mattei in Prato

Benodigdheden

  • 280 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 5 eieren
  • 250 gram amandelnoten
  • zakje gist
  • 500 gram bloem

Bereiding

  • de deegrollen tijdens het bakken in de oven

    de deegrollen tijdens het bakken in de oven

    Verwarm de oven op 190° en rooster de amandelnoten gedurende 3 à 4 minuten, neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.

  • Bereiding van het deeg: doe de 4 eieren en 1 eierdooier in een kom, voeg een snuifje zout en de suiker toe en meng alles. Voeg vervolgens de gesmolten boter en geleidelijk aan de bloem en gist toe en roer het geheel tot een gladde massa ontstaat. Voeg de afgekoelde amandelnoten toe en kneed alles tot 2 ballen die je vervolgens uitrolt op een met bloem ingesmeerd oppervlak.
  • Leg beide rollen op bakpapier op de bakplaat in de oven en beschilder ze met het ei, bak alles 20 minuten in de oven op 190 graden. Neem de rollen uit de oven, laat enkele minuten afkoelen en snijd ze vervolgens in stukjes van 1,5 à 2 cm breed (de zogenaamde cantuccini). Zet de koekjes opnieuw in de oven en bak ze verder gedurende 10 à 15 minuten in de oven op 170°C.
  • Laat de koekjes afkoelen en dien vervolgens op met een glas vinsanto waarin je de cantuccini doopt.

Op volgende link kun je de bereiding van de cantuccini koekjes aan de hand van foto’s bekijken (tekst enkel Italiaans)

 



Travel guide

Toscane

Hét eBook voor Toscane met meer dan 140 (kidsproof) tips voor jouw vakantie

Vakantietips Toscane