Castagnaccio, taart van kastanje en pijnboompitten

Castagnaccio is een typisch dessert dat enkel vanaf de herfstperiode te verkrijgen is. Het is een dessert op basis van kastanjes (castagne in het Italiaans) afkomstig uit de Appenijnen waar veel kastanjebomen aanwezig zijn.

Castagnaccio is ontstaan in tijde van armoede wanneer voedsel schaars was en kastanjes een basiselement waren in de keuken van de bergdorpen. Het wordt voor het eerst vermeld in een geschreven document uit de 16de eeuw.

In de welvaartsjaren (jaren 60 en 70) is het gebruik van kastanjes voor tal van recepten iets op de achtergrond geraakt maar sedert enkele jaren worden tal van sagre e feste georganiseerd waarbij je tal van gerechten op basis van kastanje kan proeven en kopen.

castagnaccio (800x354)

Andere namen zijn torta di neccio (omgeving van Lucca), toppone (omgeving Livorno) en migliaccio (zone Firenze)

Benodigdheden

  • 500 g kastanjebloem
  • 100 g pijnboompitten
  • 5 g zout
  • 50 ml olijfolie extra vergine
  • 100 g gepelde walnoten
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • bakvorm met diameter 32 cm

Bereiding

Hak de gepelde walnoten in kleine stukjes. Zeef de kastanjebloem in een kom en voeg geleidelijk het water toe tot een glad mengsel ontstaat. Voeg daarna de pijnboompitten, de gepelde walnoten en het zout toe. Houd enkele over om de taart te versieren.

Wrijf een bakvorm in met de olijfolie en vul ze met het mengsel. Bestrooi met de rest van de walnoten, de pijnboompitten, de rozemarijnnaalden en de olijfolie. Bak de taart in een voorverwarmde oven op 195° gedurende 35 minuten totdat er een korst ontstaat die begint scheurtjes te vertonen.

Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met een zoete wijn.

Op volgende link kun je foto’s zien van de bereiding (tekst enkel in het Italiaans)