castellina in chianti

Castellina in Chianti, klein heuvelstadje die de moeite waard is

Het stadje Castellina in Chianti is een van de belangrijkste stadjes in de Chianti streek tussen Siena en Florence, en is ook heel aangenaam om te verkennen met veel charme en enkele interessante monumenten.

Castellina in Chianti verkennen

Er is een grote parkeerplaats aan de noordelijke rand van het dorp, vanwaar je snel het historische centrum kunt bereiken en bij het naderen ook mooie uitzichten hebt over het dorp langs de heuvelrug.

Binnen het dorpscentrum is er één lange hoofdstraat waar je talloze kleine winkeltjes en cafés vindt, en net aan de ene kant van deze straat ligt de centrale piazza. Overal in het centrum zie je interessante herenhuizen en palazzo’s.

Een deel van het centrum is ook omgeven door een fascinerende gewelfde steeg, de Via della Volte, die ooit deel uitmaakte van de stadsmuren en nu een centrum is voor kleine winkeltjes en restaurants en uitzicht biedt over het omringende landschap en zeker het meest ongewone kenmerk van Castellina in Chianti is.

Op de hoofdstraat kom je ook langs de kerk van San Salvatore. Je zult merken dat de kerk er eigenlijk vrij nieuw uitziet: dat komt omdat ze in de Tweede Wereldoorlog erg beschadigd was en herbouwd moest worden. Binnen in de kerk zie je een 15de eeuws fresco van de Maagd en het Kind door Lorenzo Bicci.

Midden in het dorpje zitten een paar ontzettend leuke kunstwinkeltjes. Bij een van de winkels spraken we de eigenaar. Een handelaar in Toscaanse kunst die zowel voor Wout van Aert als Beatrix kunst heeft gehandeld. Met de grootste verhalen vertelde hij over deze beroemdheden. Ook noemde hij nog wat Italianen, die we niet kende. Maargoed; als je van kunst houdt kan je hier zeker even naar binnen stappen.

Op het centrale piazza in Castellina zie je een imposant 14de eeuws fort met zijn toren. Een deel van het kasteel wordt nu gebruikt voor het plaatselijk bestuur en een deel voor het Archeologie Museum van de Chianti Senese. Het museum werd oorspronkelijk gesticht vanwege de belangrijke artefacten die op de nabijgelegen Etruskische site van Monte Calvario werden gevonden en bevat nu voorwerpen uit de streek uit de Bronstijd, de Etruskische en de Hellenistische periode (dat is van ongeveer 1000 v.C. tot 100 v.C.).

Koffie tip

Bij de bezoeken aan Castellina in Chianti heb ik koffie gedronken bij Cellini Caffe’. Geweldige koffie, je kunt er zowel aan de bar als op het terras een koffie nuttigen. Inclusief heerlijke zoetigheden. Zo at ik er al eens een appel gebakje, maar ook een creme croissant tijdens een fietstocht langs dit plaatje.