Castello del Trebbio nabij Florence

Castello del Trebbio is een prachtig kasteel gelegen temidden de Chianti heuvels rondom Firenze. Het werd gebouwd in 1184 door de adellijke bankiersfamilie De’ Pazzi, geduchte concurrenten van de Medici familie.

Naar het schijnt werd in dit kasteel in 1478 de samenzwering tegen Lorenzo de Medici getekend om de stad Firenze te destabiliseren. De zaal waarin dit gebeurde is omgedoopt tot sala della congiura en kan net als de rest  van het kasteel, mits boeking op voorhand, worden bezocht.

Slapen in de villa’s en appartementen

Het kasteel maakt deel uit van een groter complex met 2 villa’s en 5 appartementen die verhuurd worden als vakantie appartementen. De villa’s Faltignano en Pergola bieden elk slaapplaats aan maar liefst 14 personen, ze bieden alle mogelijke comfort zoals ruime tuin met privé zwembad, volledig ingerichte keuken, satelliet TV, Wifi, groot salon, …

de keuken van appartement Panicale

De andere 5 appartementen die zich bevinden in de herenboerderijen Panicale en Il rifugio kunnen 3 tot 8 gasten ontvangen voor een totaal van 21 bedden. Ook hier is een zwembad voorzien en 3 van de 5 appartementen hebben zelfs direct toegang tot het zwembad, voor de andere 2 is het 5 minuutjes wandelen.

slaapkamer van één van de appartementen

privé terras van appartement Rifugio

Castello del Trebbio werd volledig gerenoveerd in de jaren 70′ door de huidige eigenaren die zelf in het kasteel wonen. De renovatie werd met veel zorg voor de authentieke stijl uitgevoerd met respect voor de originele typische Toscaanse materialen zoals houten balken aan de plafonds, terracotta vloertegels en kalkbepleisterde wanden.

Heerlijke kwaliteitswijnen

Op het domein wordt volop aan landbouw gedaan, hoofdactiviteit is de wijnbouw. De wijngaarden die je vanuit je vakantie appartement kan zien zorgen voor kwaliteitswijnen met de klinkende namen De’ Pazzi, Pazzesco en Congiura. Deze laatste als verwijzing naar de zaal waar de samenzwering tegen Lorenzo de Medici werd georganiseerd. Er wordt ook een uitstekende dessertwijn vin santo en een spuitwijn geproduceerd.

Al deze wijnen liggen te rijpen in de historische wijnkelders die kunnen worden bezocht tijdens de rondleiding met gids. Deze duurt ongeveer een uur en je passeert ook langs de olijfgaarden en de oude gevangenis waar de olijfolie wordt gestapeld.

Naast wijn en olijfolie wordt ook saffraan geteeld, worden allerlei confituren en marmelades gemaakt en worden er zelfs schoonheidsproducten bereid zoals handcrème en zalf op basis van kruiden en planten die je aantreft in de tuinen  van het domein.

Shop, degustatie en restaurant

Al deze producten kun je kopen in de winkel maar de wijnen en olijfolie kun je ook proeven in de degustatieruimte of in het restaurant waar typische Toscaanse streekgerechten op het menu staan. Niet alleen eet je hier lekker maar je bevindt je tevens in een prachtig decor, namelijk in de oude kelders met hun prachtige stenen gewelven.

de terras van het restaurant

de prachtige historische ruimte van het restaurant

Het restaurant is het ganse jaar open, met uitzondering van de maanden januari en februari. In de zomer zelfs alle dagen ’s avonds voor dinner en de zondag ’s middags voor lunch, ideaal als je zelf geen zin hebt om te koken dus.

Andere activiteiten

Castello del Trebbio biedt ook een resem aan andere activiteiten aan waaronder deelname aan een kookcursus, een gidsbeurt in het kasteel met een buffet lunch en degustatie van 4 wijnen

Tijdens de kookcursus maak je eigenhandig verse pasta of de crostini Toscani met kippelevertjes. De cursus wordt gehouden in een keuken van het kasteel of wanneer je dat wenst in de villa of appartement waar je logeert.

zelf verse pasta maken

Logeer je er in het najaar dan kun je deelnemen aan de olijvenoogst. Je helpt niet alleen met het plukken van de olijven maar je beleeft het ganse proces tot en met het persen en bottelen van de verse olijfolie. Natuurlijk ontbreekt het proeven van de olio nuovo niet, een unieke ervaring!

Ten slotte: wil je een uniek decor om te trouwen dan kan dit in het kasteel. Voor deze gelegenheid openen de eigenaars de deuren van hun kasteel en kun je elkaar het ja woord geven in de historische kapel.

Praktische informatie

Castello del Trebbio bevindt zich in de Chianti Rufina streek, op nauwelijks 20 km van de kunststad Firenze en op 80 km van Siena en Arezzo.

Website > Castello del Trebbio