29 dec Cenci o Chiacchiere
Chacchiere, in Toscane ook wel Cenci genoemd, zou van Romeinse oorsprong zijn maar meer geloofwaardig is dat het een Napolitaans gebakje is dat zijn naam te danken heeft aan volgend verhaal.
Een koningin van de Savoye dynastie (welke is niet gekend) zou tijdens een bezoek aan Napoli het bestuur aan het toespreken zijn terwijl ze opeens ophield en haar persoonlijke kok beval om iets te eten klaar te maken: De koningin had namelijk honger gekregen en zonder eten kon ze haar speech niet verder zetten. Haar kok kwam terug met het gebak dat vanaf toen de naam kreeg Chiacchiere wat letterlijk vertaald wil zeggen gebabbel. Waarom ze in Toscaans ook Cenci worden genoemd is niet duidelijk.
Het gebak, koekjes of hoe je ze feitelijk kan noemen worden vooral tijdens de karnaval periode gemaakt en je vindt ze gedurende die periode dan ook overal: op feesten, restaurants, bakkers.
Benodigdheden (voor 6 porties)
- 240 gram bloem
- 20 gram boter
- 20 gram suiker
- 2 eieren
- 1 scheutje cognac
- 1 snuifje zout
- frituurolie
Bereiding
- Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden waarin je de suiker, zout, boter, eieren en het scheutje cognac doet
- Meng alles goed tot een gladde deeg is ontstaan
- Laat het deeg 20 minuten rusten
- Leg bakpapier klaar en bestrooi het bloem om het aanplakken te vermijden
- Rol het deeg uit op het bakpapier met behulp van een deegrol tot het slechts enkele millimeters dik is
- Snijd blaadjes van ongeveer 4 op 12 cm uit het deeg
- Fituur de blaadjes in de frituurolie tot ze goudbruin zijn van kleur
- Leg ze op keukenpapier om het teveel aan olie te absorberen
- Doe ze in een pot of plateau en bestrooi ze met bloemsuiker
Tips
- Dit gerecht kan zowel koud als warm geserveerd worden
- Serveer een zoete dessertwijn erbij
- Samen met de bloemsuiker kan je er ook wat gesmolten chocolade overgieten