Certaldo (alto)

Het middeleeuwse Palazzo Pretorio

Het middeleeuwse Palazzo Pretorio

Certaldo is een kleine gemeente gelegen in de regio Firenze die zich in ongeveer op gelijke afstand van Firenze en Siena bevindt. Certaldo bestaat uit 2 delen: een moderner gedeelte dat lager gelegen is en vandaar Certaldo basso genoemd wordt en een prachtig middeleeuws gedeelte waar de tijd precies is blijven stilstaan. Het ligt op een heuvel en wordt daarom Certaldo Alto genoemd.

lift die je brengt van Certaldo Basso naar Certaldo Alto

lift die je brengt van Certaldo Basso naar Certaldo Alto

Om het te bereiken zijn er 2 mogelijkheden: ofwel met de auto ofwel met de lift. Met de auto is het sterk af te raden omdat er praktisch geen parkeerplaatsen in Certaldo alto aanwezig zijn.

Praktischer is met de lift (funicolare) die vertrekt vanuit het plein Piazza Boccacio in Certaldo Basso en aankomt bij Porta Alberti in Certaldo Alto. Een ticket kost €1,00 voor een enkel rit en €1,20 heen en terug. Tussen 07.30 en 1.00 vertrekt er om het kwartier een rit.

De twee hoofdstraten van Certaldo alto zijn Via Boccaccio en Via del Rivellino waarlangs de belangrijkste monumenten staan.

Certaldo is tevens de stad waar de schrijver en poëet Giovanni Boccaccio (1313 – 1375) geleefd heeft en gestorven is. Je kunt er dan ook zijn woning die nu ingericht is als museum, bezoeken.

 

Ligging en hoe te bereiken

Met de auto: Certaldo ligt op ongeveer 50 km van Firenze en op 46 km van Siena en is best te bereiken langs de autoweg Firenze – Siena met afslag in Poggibonsi.

Met het openbaar vervoer: Vanuit Siena en Firenze vertrekken er treinen rechtstreeks naar Certaldo, de treinrit vanuit Siena duurt ongeveer 40 minuten en vanuit Firenze 50 minuten

 

Bezienswaardigheden

Palazzo Pretorio: Dit middeleeuwse paleis is het belangrijkste van Certaldo en huisvest momenteel een museum waarin ook de naastliggende kerk Chiesa dei Santi Tommaso e Prospero bevat zit. Palazzo Pretorio werd gebouwd op het einde van de 12de eeuw als fort voor de graven Alberti maar werd aan het begin van de 14de eeuw aan deze onttrokken en geschonken aan de vicario (een magistraat van de Florentijnse Republiek die toezicht moest houden op de orde in Certaldo).

Op de voorgevel en op de binnekoer zijn de wapenschilden in geëmailleerde wapenschilden van de verschillende magistraten doorheen de eeuwen terug te vinden. Op het einde van de 14de en het begin van de 15de eeuw werd het paleis grondig verbouwd en uitgebreid. Van de originele bouw uit de 12de eeuw zijn wel nog sporen terug te vinden.

perspectief Palazzo del Pretorio

perspectief Palazzo del Pretorio

In 1789, als gevolg van de Franse Revolutie waarvan de invloed ook te merken was in Italië, werd de functie van magistraat afgeschaft en werd het paleis veranderd in privé woningen. Er waren maar liefst 15 woningen aanwezig! Aan het einde van de 19de eeuw kocht de gemeente Certaldo gelukkig het paleis aan en startten de restauratiewerken die het paleis in zijn oude glorie herstelden en de functie van museum bezorgden.

Het Palazzo Pretorio is voor het publiek opengesteld en een ticket kost €4 waarmee je ook het huis van Boccaccio (casa Boccaccio) kunt bezoeken. Je kunt er ondermeer de verschillende zalen, de binnenkoer, de gevangenissen, de kapel en de folterzaal bezoeken.

 

Palazzo Stiozzi Ridolfi: Dit paleis is na Palazzo Pretorio het grootste paleis van Certaldo en bestaat uit het paleis zelf, 2 middeleeuwse torens en een binnenkoer waar in de middeleeuwen de wekelijkse markt plaatsvond. Het paleis werd gebouwd in de 14de eeuw.

palazzo_stiozzi_ridolfi_certaldo

 

Casa Boccaccio: In deze woning, die zich bevindt in de via Boccaccio, leefde de schrijver en poëet Giovanni Boccaccio tot aan zijn dood in 1375.Casa Boccaccio Certaldo De woning werd in het begin van de 19de eeuw aangekocht en gerestaureerd door de gravin Carlotta Lenzoni de’ Medici die zelf poëte was en daarom een groot fresco schilderij liet maken in één van de salons. Gedurende de 2de wereldoorlog werd het gebouw praktisch volledig vernield maar de fresco bleef wonderwel bespaard. Na de oorlog werd Casa Boccaccio heropgebouwd en ingericht als museum – bibliotheek.

Op het gelijkvloers krijg je informatie over het leven en de werken van de schrijver aan de hand van ondermeer een filmpje. Op de 1ste verdieping bevindt zich de bibliotheek en een fresco schilderij uit het begin van de 19de eeuw opgedragen aan Boccaccio. Op de 2de verdieping bevindt zich een gesloten loggia van waaruit het mogelijk is om de toren te beklimmen van waaruit je een mooi uitzicht krijgt over Certaldo alto en de omliggende omgeving.

Op de officiële website www.casaboccaccio.it vind je meer info (in het Italiaans) over onder meer de tijdelijke tentoonstellingen en foto’s van de heropbouw van de woning na WOII.

 

Ex chiesa dei Santi Tommaso e Prospero: Dit is de oudste kerk van Certaldo en dateert vermoedelijk uit de 13de eeuw, in de kerk is er een datum van 1215 in de muur gekrast. Door verzakkingen van de heuvel waarop de kerk gebouwd staat, is echter een groot deel van het oorspronkelijke klooster en van de absis van de kerk verloren gegaan in de 16de eeuw. ex-chiesa-dei-santi-Tommaso-e-Prospero-Certaldo

Omwille van de stabiliteitsproblemen werd de kerk in 1788 opgeheven en kreeg van dan af aan verschillende functies waaronder opslagplaats, werkruimte en restaurant om tenslotte in 1946 gerestaureerd te worden. In de kerk bevindt zich een groot aantal fresco schilderijen die in 1962 gestabiliseerd werden.

Momenteel wordt de kerk gebruikt als tentoonstellingsruimte en als ruimte voor conferenties en maakt deel uit van het museum van Palazzo Pretorio.

 

Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo: In deze Romaanse kerk liggen de resten van de schrijver en poëet Giovanni Boccaccio en van Giulia della Rena, patroonheilige van Certaldo. Naast de kerk bevindt zich een klooster Chiesa-Ss-Jacopo-e-Filippo-Certaldo en een convent waar sedert 2001 het museum Museo di arte sacra del luogo (museum van heilige kunstobjecten) in ondergebracht is.
De kerk werd vermoedelijk gebouwd vanaf het einde van de 12de eeuw, gelijktijdig met de oudste kern van Certaldo alto.

Het interieur is zeer sober en bijna zonder enige vorm van decoratie wat te wijten is aan de restauratie uitgevoerd in de 19de eeuw toen alle pleisterwerk en fresco schilderijen werden verwijderd.

In het midden van de kerk bevindt zich een witte marmeren grafsteen waarop Boccaccio staat afgebeeld, deze steen dateert echter uit het begin van de 20ste eeuw en dient enkel ter herinnering aan de beroemdste inwoner van Certaldo. Het stoffelijke overschot van Boccaccio bevindt zich onder de tegel in ruitvorm aan het hoofdeinde van de grafsteen.

 

Stadsmuren en -poorten: Van de middeleeuwse stadsmuren en -poorten is een groot gedeelte bewaard gebleven. Van de ooit  4 aanwezige stadspoorten zijn er 3 overgebleven namelijk Porta al Sole, Porta Alberti en Porta del Rivellino. Porta al Sole is de hoofdpoort en geeft uit op het Zuiden vandaar de verwijzing al Sole. Bovenaan is een wapenschild van de familie de Medici waar te nemen.

 

Straattheater festival Mercantia

Jaarlijks rond het midden van Juli wordt gedurende 5 dagen het straattheater festival Mercantia georganiseerd. Voor die gelegenheid wordt Certaldo alto omgetoverd in één groot openlucht theater waar Nationale en Internationale straatartiesten hun kunsten tonen. Ook zijn er muziekgroepen die live muziek spelen en op het plein Piazza Boccaccio in Certaldo basso vindt er een grote markt plaats.

Meer info met ondermeer foto’s van vorige edities en het programma vind je op de officiële website www.mercantiacertaldo.it (enkel Italiaans)

certaldo_mercantia

 

Praktische informatie

Wekelijkse markt: Iedere zaterdag tussen 08.00 en 13.00 heeft de markt plaats op het plein Piazza Boccaccio in Certaldo Basso.

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio Informazioni Turistiche

        • Adres: Piazza Masini in gebouw Ex Scalo merci stazione ferroviaria (naast treinstation)
        • email: info.turismo@comune.certaldo.fi.it

overnachten klein vakantiehuizen en hotels in en rond Certaldo