Citytrip Venetië

Citytrip naar Venetië

Een citytrip naar Venetië vanuit Florence is tegenwoordig geen enkel probleem meer, met de hogesnelheidstrein sta je immers op 2 uur tijd in Venetië. Er zijn 2 mogelijkheden namelijk met de Frecciarossa of Frecciargento van Trenitalia of met Italo treno. Trenitalia is van de overheid terwijl Italo een privé maatschappij is waar ondermeer Carlo de Benedetti en Luca di Montezemoli in hebben geïnvesteerd.

Dagtrip Venetië

Venetië is een stad die tot de verbeelding spreekt en je toch zeker niet mag overslaan wanneer je op vakantie bent in Italië. Profiteer er dus van en organiseer een daguitstapje. Er vertrekken voldoende treinen vanuit Florence vroeg in de morgen en komen laat terug in de avond. Je ticket kun je trouwens ook op voorhand online kopen of ter plaatse in het treinstation Santa Maria Novella van Florence.

Met de HST kom je aan in het hoofdstation Venezia Santa Lucia dat gelegen is in het historische centrum van de stad. Venetië is een unieke stad en dat zul je al onmiddellijk merken tijdens je bezoek. Geen enkel straatje of plein is gelijk en je hebt dan ook het constante gevoel dat je deze moet vastleggen in een foto.

Website van Trenitalia

Website van Italotreno

Belangrijkste bezienswaardigheden

Het is simpelweg heerlijk wandelen doorheen de smalle pittoreske straatjes en je te verliezen in al die pracht. Let op want je kunt er ook verdwalen. Gelukkig zijn er overal aanduidingen die je leiden naar de belangrijkste monumenten zoals het canale grande, het plein Piazza San Marco, de brug Rialto, het dogenpaleis, enz. Je kan natuurliik ook google maps gebruiken en de route aanduiding voor voetgangers gebruiken.

Het plein Piazza San Marco is het plein van Venetië met zijn prachtige gaanderijen, klokkentoren, byzantijnse kathedraal, brug der zuchten en dogenpaleis. Met een bezoek aan de kerk, de klokkentoren en het paleis ben je wel een tijdje zoet. Het best koop je je ticket online voor je vertrekt, je kunt dit via getyourguide.nl (meer info). Bovendien sla je op die manier de wachtrijen over die vooral in de zomer zeer lang kunnen zijn. Bovendien bieden zij combi tickets aan waarbij je goedkoper af bent wanneer je alle tickets afzonderlijk zou moeten aankopen.

Brug Venetië

De brug Ponte Rialto is de mooiste brug van Venetie en is één van de weinige waar er zich winkeltjes op bevinden. Anders dan de Ponte Vecchio in Firenze vind je hier niet alleen juwelierszaken maar ook sportartikelen, souvenirs, …

 

Info over de verschillende combi tickets voor de belangrijkste monumenten van Venetië

Vervoer in Venetië

Je kan Venetië bezoeken op 4 manieren: te voet, met de waterbus, per taxi of met de gondel.

Te voet: Wandel je graag en wil je de stad zoveel mogelijk in detail bezoeken dan moet je dit te voet doen. Je wandelt er van het ene kanaaltje naar het andere langs de smalle straatjes en pleintjes. Zin om even te stoppen en uit te rusten of heb je honger geen enkel probleem. Overal in Venetië vind je koffiehuisjes, cafés en restaurantjes.

Waterbus: In Venetië wordt deze de vaporetto genoemd. Je kan natuurlijk ook met de waterbus om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te gaan. Zeker en vast een snellere manier. De hoofdstraat van Venetië is Canal grande, tevens het breedste kanaal, waar je de belangrijkste en meest indrukwekkende paleizen terugvindt. Al een bezienswaardigheid op zich.

Een enkele trip kost €2 en is slechts geldig voor 1 halte, een ticket dat 60 minuten geldig is en waarbij je bij meerdere haltes mag stoppen kost €6,50. Niet goedkoop dus!

Venetië citytrip

Veel beter is een dagkaart waarbij je €20 betaalt. Je kunt je ticket kopen aan het treinstation maar ook op voorhand online. Met het dagticket kun je ook gebruik maken van de bussen en kun je ook de nabijgelegen eilandjes bezoeken waaronder Murano, Burano en Torcello.

Tickets waterbus Venetië online kopen!

Taxi: De snelste manier om je van het ene punt naar het andere te verplaatsen is natuurlijk met de taxi. Het is trouwens ook een leuke belevenis om met hoge snelheid door het kanaal te zoeven. Vooral kinderen amuseren zich rot en wanen zich in een actiefilm.

Gondel: Romantici zullen een bezoekje met een gondel wel zien zitten. Dit is inderdaad een unieke gebeurtenis maar ook de duurste. Omdat veel toeristen er van houden wordt daar dan ook gretig van geprofiteerd. Een ritje duurt gewoonlijk een half uur en kost minimum €32.

Ook hier kun je tegenwoordig je ticket voor een klassieke gondeltocht op voorhand kopen en zelfs het uur op voorhand vastleggen.

De eilandjes van de lagune Murano, Burano en Torcello

Niet enkel het historische centrum van Venetië is een bezoek waard maar ook de eilandjes van de lagune Murano, Burano en Torcello. Murano is wereldberoemd voor zijn ambachtelijke glasproducties, Burano dan weer voor zijn kant en zijn prachtig gekleurde huizen.
Bezoek aan de eilanden Murano, Burano en Torcello met gids

Naar deze eilandjes kun je met de vaporetto of natuurlijk ook met de taxi. Aangekomen in Murano merk je onmiddellijk de wegwijzertjes aan naar de ateliers waar glasblazers (lees kunstenaars) hun meesterwerken maken. Tegen een kleine betaling (enkele euro’s) kun je een maestro aan het werk zien die je laat zien hoe je bijvoorbeeld een glas maakt. Weet dat het meer dan 10 jaar duurt voor je het glasblazen echt onder de knie hebt en je de titel van maestro bekomt.
Bezoek aan een glasblazerij met glasdemonstratie

Op onderstaande video zie je een maestro aan het werk tijdens het maken van een glas


De belangrijkste straat van Murano ligt bij de halte Murano Colonna. Van hieruit zie je dadelijk het pittoreske kanaal met veel winkeltjes, restaurantjes en bars. De rest van het eiland is totaal niet toeristisch en staat in schril contrast met Venetië.

Murano Venetië

Vroeger vond je ook in Venetië overal ateliers van glasblazers maar omwille van de vele branden tijdens het vervaardigen van het glas werd  beslist om de glasblazers naar het eiland Murano te verbannen. Op die manier had de overheid een betere overzicht over de ateliers.

Murano glas kun je trouwens niet alleen op het eiland zelf kopen maar ook in Venetië. Let op want niet alle kunstwerkjes die verkocht worden als Murano glas zijn dit ook. Er komt tegenwoordig ook heel veel uit China, gezond verstand is de boodschap. Als de prijs laag is dan kan het geen echt Murano glas zijn. Koop je het glas in de winkel die toe behoort aan een atelier dan weet je het zeker dat het origineel is.

Eten en drinken in Venetië

Aan restaurantjes in Venetië is er geen gebrek. Van een snelle hap tot een uitgebreid driegangen menu, er is voor ieder wat wils. De laatste jaren zijn vooral de pasta in een box met saus populair. Vreemd is dat de meeste uitbaters chinezen zijn.

Ook de aperitief ’s avonds waarbij je hapjes bij een drankje krijgt, is hier net zoals in de rest van Italië, volop in de mode. Ideaal om iets te eten vooraleer je aan tafel gaat.

Venetië is zeer toeristisch en er zijn dan ook heel veel restaurantjes, trattoria’s, pizzeria’s en enotheken. De ene al beter dan de andere. Je doet er best aan deze bij de belangrijkste toeristische attracties te vermijden want de prijs-kwaliteit is niet altijd optimaal. Een tip is dat je beter gaat waar ook de Italianen komen, dat wil meestal zeggen dat het er lekker eten is.

Overnachten in Venetië

Ben je van plan om langer dan 1 dag in Venetië te verblijven dan moet je wel rekening houden met de hoge prijzen voor een overnachting. Vooral in het historisch centrum kunnen de prijzen zeer hoog liggen.

Goedkoper is overnachten in Mestre, dat op 7 kilometer of een kwartiertje van het historische Venetië ligt en gemakkelijk te bereiken is. Er is namelijk een tramverbinding tussen Mestre en Venetië waarbij tussen 07.00 en 00.00 om de 10 minuten een tram rijdt.

Wij verbleven in villa Crispi, een 19de eeuwse villa met 9 gastenkamers met een zeer goede prijs kwaliteit verhouding

Meer hotels in Venetië en omgeving