Plein Cortona

Cortona

Inleiding

Cortona bevindt zich op de grens tussen Toscane en Umbrië en behoort tot de regio Arezzo. Het is na de stad Arezzo, het belangrijkste culturele en toeristische centrum van de Val di Chiana. Het stadje zelf bevindt zich op een hoogte van 600 meter wat mooie uitzichten oplevert op de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata en het Trasimeno meer.

Cortona werd gesticht in de Etruskische periode en omwille van zijn strategische ligging is het steeds een machtige stad geweest. Dit is nog steeds waar te nemen in de versterkte stadsmuren en de talrijke prachtige paleizen en kerken.

cortona

Cortona is nogal toeristisch en dit is ondermeer te danken aan de opnames van de met Oscars bekroonde film “La vita è bella” van en met Roberto Begnini maar vooral door het boek Under the Tuscan sun van de Amerikaanse schrijfster Frances Mayes die haar ervaringen beschrijft over het aankopen en renoveren van een oud huis in Cortona. Het boek werd een bestseller met alle gevolgen vandien. Sedert 2003 is er tevens een verfilming van gemaakt.

Cortona is tevens de geboorteplaats van de Italiaanse zanger Jovanotti en was tevens het decor voor de opnames van één van de live concerten van André Rieu.

Te bezoeken

Piazza della Repubblica: Dit plein is het centrale gedeelte van de stad. Hier vonden de belangrijkste gebeurtenissen en evenementen plaats.  Op het plein vindt men onder andere de volgende paleizen terug:

  • Palazzo Comunale: Dit paleis doet dienst als stadhuis, het werd in de 13de eeuw gebouwd en bestond oorspronkelijk slechts uit één grote zaal waarin het stadsbestuur zijn vergaderingen hield. In de 16de eeuw werden de linker flank en de klokkentoren toegevoegd en de imponente toegangstrap gerealiseerd.
  • Palazzo del Capitano del Popolo: Dit paleis werd in de 14de eeuw gebouwd en was gedurende de 16de eeuw de woonplaats van kardinaal Passerini. Het paleis huisvest momenteel het postkantoor.

Piazza Signorelli: Vanuit het plein Piazza della Repubblica komt men terecht op het plein Piazza Signorelli met volgende paleizen:

  • Palazzo Casali

    Palazzo Casali: Dit paleis werd gebouwd in de 16de eeuw en is altijd zetel van de cultuur geweest, momenteel is er het Etruskisch en museum van de geschiedenis van Cortona (MAEC) in ondergebracht.

  • Teatro Signorelli: Rechts van het Palazzo Casali vinden we het theater Signorelli terug, gerealiseerd in de 19de eeuw in neo klassieke stijl met een mooie loggia en 7 arcades.

Piazza del Duomo: Via de straat Via Casali komt men terecht op het plein “Piazza del Duomo” met als voornaamste gebouwen de dom en het “museo Diocesano”

  • De dom van Cortona

    Duomo: De kerk “Chiesa di Santa Maria Assunta”, ook wel Duomo genoemd is gebouwd in de 15de eeuw en is een werk van de architecten Cristofanello en Laparelli. Men vindt er enkele schilderijen terug van Berrettini en van de school van Signorelliana alsook de graftombes van de gebroeders Venuti, oprichters van de Accademia Etrusca, het latere MAEC.

  • Museo Diocesano: Recht tegenover de Duomo staat het museo Diocesano, gehuisvest in de vroegere kerk “Chiesa del Gesù”. Het museum bezit een groot aantal schilderijen met geestelijke taferelen. Voornamelijk te bewonderen zijn “Il Christo che porta la Croce” en “la croce dipinta” van Lorenzetti.

Via Ianelli

Via Ianelli: Langs deze straat vinden we een groot aantal middeleeuwse huizen terug met de typische overkraging van de bovenste verdiepingen naar de straatkant. De meeste van deze huizen zijn gebouwd op de funderingen van Etruskische afgebroken huizen.

Stadsmuren: Het historische centrum verlatend vanuit de stadspoort Porta Santa Maria, ziet men aan de linkerkant de oude Etruskische stadsmuren uit de 5de eeuw v.c. terug. De westkant is perfekt geconserveerd en wordt gekarakteriseerd door de enige aanwezige Etruskische poort met twee boogvormige openingen (bifora), teruggaand tot de 2de eeuw v.c.

Praktische informatie

Interessante links

Comune Cortona: Officiële website gemeente Cortona > Comune Cortona

Cortona mia: Site met alle mogelijke informatie over Cortona mbt restaurants, uitgaan, evenementen, geschiedenis, … > cortonamia.com

Cortona web: Video’s over de bezienswaardigheden in en rond Cortona > Cortonaweb.net

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio Turismo di Cortona

Adres: Piazza Signorelli

Tel.: 0575 604 744

overnachten klein Overnachten in en rond Cortona: Overzicht hotels, vakantiehuizen, B&B, …