Cutigliano nabij Abetone

Cutigliano is het mooiste dorpje dat zich bevindt in de Pistoiese Appenijnen in de buurt van Abetone. Het dorpje bevindt zich op een hoogte van 678 meter in nabijheid van de skipistes Doganaccia en Abetone waar kampioenen zoals Alberto Tomba en Debora Campagnoni regelmatig kwamen.

middeleeuws steegje

middeleeuws steegje

De belangrijkste bezienswaardigheden staan rond het 16de eeuwse plein Piazza dei Capitani. Je vindt er ondermeer het prachtige 16de eeuwse stadhuis Palazzo dei Capitani della montagna met de wapenschilden van de verschillende burgemeesters door de jaren heen, de loggia en de kerk Chiesa della Madonna di Piazza uit de 16de eeuw. Een andere belangrijke kerk, de Chiesa di Bartolomeo uit de 17de eeuw, vind je net buiten het historische centrum.

Stadhuis Palazzo dei Capitani della montagna

Stadhuis Palazzo dei Capitani della montagna

Kerk Chiesa della madonna di Piazza

Kerk Chiesa della madonna di Piazza

In de smalle straatjes is het heerlijk wandelen en als je buiten het zomer- en skiseizoen het dorpje bezoekt lijkt het wel of het verlaten is. Het is duidelijk dat hier buiten het toeristische seizoen maar weinig te beleven valt.

Mountainbiken en trekking

Vanuit Cutigliano vertrekt een kabellift naar het skistation Doganaccia, gelegen op een hoogte van 1600 meter. Van hieruit vertrekken verschillende wandelroutes langs het Abetone gebergte.

Enkele jaren geleden werden er zelfs 4 Mountain bike Downhill pistes aangelegd waarbij je maar liefst 700 m afdaalt tussen de bossen. Deze afdaling heeft ondertussen Europese bekendheid gekregen en er wordt jaarlijks een Internationale wedstrijd gehouden. Meer info vind je op de volgende link www.doganaccia2000.it/downhill.php.

Andere activiteiten vanuit Doganaccia zijn ondermeer pistatubbing waarbij je op een rubber band de berg afglijdt en een bobslee pista waarbij je een piste van 800 meter op metalen rails aflegt.

bob Doganaccia

Praktische informatie

Ligging

Cutigliano ligt op ongeveer 40km van Pistoia, op 80km van Firenze en op 15 km van het skioord Abetone.

overnachten klein Overnachten in en rond Cutigliano