De 5 hoogtepunten van Toscane

Antwoorden op de vraag “wat heeft Toscane allemaal te bieden?” is waarschijnlijk éénvoudiger door te antwoorden “wat heeft Toscane niet te bieden?”. Toscane heeft werkelijk alles en iedereen komt er aan zijn trekken: stranden en zee, bergen, heuvels, platteland, warmwaterbronnen, kuuroorden, steden, pittoreske dorpen, kunst, cultuur, gastronomie, …

Wat er echter zeker op het programma moet staan tijdens een vakantie in Toscane zijn de volgende 5 hoogtepunten:

 

1. Historisch centrum Florence

Het historisch centrum van Florence heeft een uniek aanbod aan kunst, verdeeld over de stad en de verschillende musea waaronder de Uffizi en de galleria dell’Accademia. Florence is de stad waar de Renaissance is ontstaan en waar grote kunstenaars zoals Michelangelo, Leonardo da Vinci, Brunelleschi, … onder toedoen van de Medici familie het aanzien van de stad hebben bepaald.

Het was tevens de geboortestad van schrijvers en wetenschappers zoals Dante en Galileo Galilei. Monumenten zoals Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio, de dom met klokkentoren, palazzo Pitti, palazzo Strozzi, de Santa Croce kerk, de kerk San Miniato mogen zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan Florence.

Florence duomo

Florence is niet alleen bekend om zijn kunst en cultuur maar tevens om zijn groot aanbod aan restaurants, enotheca, ijsbars waar je de locale keuken  en wijnen kunt proeven.

Wie van winkelen houdt kan terecht bij de luxe stores van onder meer Gucci, Armani, Dolce e Gabbana, Valentino, Versace en Cavalli.

Houd er rekening mee dat Florence van April tot Oktober zeer druk bezocht wordt en het dus aangeraden is om ruim op voorhand een hotel in de stad te boeken.

 

2. San Gimignano

San Gimignano wordt ook wel eens het Manhattan van Italië genoemd omwille van zijn middeleeuwse torens die de skyline bepalen. Ooit stonden er 70 torens in dit stadje waarvan er slecht 13 zijn overgebleven. De torens werden gebouwd door de rijke adellijke families om hun prestige en macht te demonstreren. hoe hoger de toren hoe meer aanzien. Het gebeurde dan ook dikwijls dat de torens instortten met alle gevolgen van dien.

San Gimignano panorama

San Gimignano is één van die prachtige pittoreske stadjes die je terug in de middeleeuwen brengen. Het stadje is praktisch sedert de middeleeuwen onveranderd gebleven en omwille van zijn unieke karakter dan ook druk bezocht en ook veelvuldig gebruikt in tal van films waaronder Tea with Mussolini. De belangrijkste monumenten zijn de Dom, het palazzo del podestà, de hoogste toren van San Gimignano: de torre grossa, de loggia del Comune en de pleinen piazza del duomo en piazza della cisterna.

Liefhebbers van ijsjes kunnen er terecht bij de gelateria di piazza, het beste ijssalon ter wereld. Aan de binnenmuren kun je er foto’s bewonderen van beroemde VIP’s zoals Tony Blair en Andrea Bocelli die je al zijn voorgegaan.

San Gimignano is ook bekend om zijn wijn Vernaccia di San Gimignano, een witte wijn die in en rond de streek van San Gimignano wordt geproduceerd en een DOC erkenning heeft (meer info over San Gimignano).

 

3. De Uffizi in Florence

uffizi FirenzeDe galerij de Uffizi in Florence is één van de bekendste musea ter wereld. Je vindt er maar liefst 1700 schilderijen uit de periode 12de eeuw – 18de eeuw en nogmaals zoveel in de kelders. Het Uffizi werd gebouwd tussen 1560 en 1581 onder leiding van de beroemde architect Giorgio Vasari in opdracht van de Medici familie.

Het Uffizi was oorspronkelijk bestemd om de 14 magistraten van Florence onder te brengen (Uffizi betekent feitelijk bureaus) maar werd in 1743, met de dood van de laatste telg van de Medici familie, aan de stad Florence geschonken. De Uffizi beschikten toen reeds over een gigantisch aanbod aan schilderijen die tot dan deel uitmaakten van de privé collectie van de Medici’s.

Het museum bevat schilderijen uit de laat middeleeuwen, Renaissance en Barok waaronder werken van Botticelli, Leonardo da Vinci, Tiziaan, Caravaggio, Duccio, Giotto, Cimabue, Rubens, Rembrandt, Fra Filippo Lippi, Michelangelo.

Het Uffizi is het meest bezochte museum van Italië, wil je de lange wachtrij overslaan dan is het beter dat je je inkom tickets online bestelt (meer info over Gli Uffizi).

 

4. Het plein Piazza of campo dei Miracoli in Pisa

Maar weinigen weten dat het plein Campo dei Miracoli in Pisa het plein is waar de wereldberoemde scheve toren van Pisa staat. Op het plein bevinden zich de dom van Pisa, de campanile (scheve toren van Pisa), het baptisterium (doopkapel) en de ommuurde begraafplaats het camposanto.

Campo dei Miracoli - Pisa

De Dom van Pisa: Het eerste bouwwerk waarmee werd gestart was de dom in 1064 in de typische Pisaans Romaanse stijl. De oosterse invloed vind je terug in het interieur en met name in de Arabische puntbogen en Byzantijnse mozaïeken.

Het baptisterium: Met de bouw van de doopkapel het baptisterium werd gestart in 1153 maar pas voltooid in de 14de eeuw. De doopkapel heeft maar liefst een straal van 35 meter en een maximum hoogte van 55 meter waardoor de doopkapel de grootste in zijn soort van Italië is.

De scheve toren van Pisa: Met de bouw van de scheve toren werd gestart in 1173 maar het duurde ruim twee eeuwen en drie fases voor de voltooiing van de toren omwille van stabiliteitsproblemen. De toren begon immers dadelijk na de bouw over te hellen. Omdat bij iedere fase op het hellende gedeelte, terug verticaal gebouwd werd is de toren niet enkel scheef maar ook krom. De overkraging op het hoogste punt bedraagt maar liefst 4 meter.

Tussen 1990 en 2001 werd de toren voor het grote publiek gesloten omwille van renovatiewerken waarbij de toren iets minder hellend en stabiel werd gemaakt.

Il Camposanto: De ommuurde begraafplaats Camposanto zou, volgens enkele bronnen, geconstrueerd zijn rondom een scheepslading van heilige grond van Golgotha dat werd meegenomen tijdens de Vierde Kruistocht. De begraafplaats is gebouwd door de architect – bouwmeester Giovanni di Simone in 1278 in gotische stijl en wordt beschouwd als één van de mooiste begraafplaatsen van de wereld (meer info over Pisa).

 

5. De Piazza del Campo en de Dom van Siena

Naast Florence is Siena een andere kunststad van Toscane die tijdens je vakantie in Toscane niet mag ontbreken op je lijstje van te bezoeken plaatsen. De stad beschikt niet over het aantal kunstwerken van Florence maar heeft zijn eigen aparte stijl en unieke bezienswaardigheden.

Siena piazza del campo

Het prachtige plein Piazza del Campo in Siena

Het schelpvormige plein Piazza del Campo is een prachtig staaltje van Renaissance architectuur. Het plein werd gebouwd in 1293 op de plaats waar zich eerder een oud Romeins forum bevond. Rondom het plein bevinden zich prachtige paleizen eveneens in Renaisscance stijl waaronder het prachtige stadhuis Palazzo Pubblico met de Torre del Mangia. Aan de noordzijde van het plein kun je een 19de eeuwse kopie zien van de 15de eeuwse fontein Fonte Gaia.

Het plein vormt ieder jaar opnieuw het decor voor de historische paardenwedstrijd de Palio di Siena, een paardenwedstrijd georganiseerd tussen de verschillende wijken van de stad.

dom van SienaDe dom van Siena: De dom, ook wel de cattedrale di Santa Maria Assunta genoemd, werd gebouwd tussen 1136 en 1370 in een Romaans gotische stijl. Ze is één van de grootste kathedralen van Italië maar moest feitelijk de grootste kathedraal van de wereld worden.

Het project werd echter nooit voltooid maar je kunt wel stukken muur rondom de kerk terugvinden die de omvang van het project tonen. De kathedraal heeft een prachtige binnenvloer bestaande uit marmer en kostbare gesteenten (meer info over Siena).