De 5 mooiste dorpen van Toscane

Toscane is rijk aan pittoreske dorpen, het is dan ook niet éénvoudig maar niet onmogelijk om er 5 uit te kiezen die er echt uitspringen. De 5 uitgekozen dorpen behoren toe aan de “Borghi più belli d’Italia”, ofwel de mooiste dorpen van Italië.

1. Monteriggioni

Monteriggioni is een klein middeleeuws dorpje dat volledig ommuurd is. Het ligt op een heuvel en biedt dus een prachtig zicht op de omliggende omgeving. Monteriggioni werd gebouwd tussen 1214 en 1219 en is doorheen de eeuwen praktisch onveranderd gebleven. De stadsmuren hebben een totale lengte van maar liefst 570 meter waartussen 14 stadstorens verspreid zijn.

Monteriggioni is ook veelvuldig gebruikt in films waaronder The Gladiator, The English Patient en Tea with Mussolini.

Jaarlijks wordt het dorpje begin Juli druk bezocht voor het Middeleeuwse feest dat maar liefst 2 weken duurt.

Meer info over Monteriggioni vind je in volgend artikel > Monteriggioni

overnachten klein Overnachten in en rond Monteriggioni:

Prijzen en aanbiedingen

 

monteriggioni

 

2. Pitigliano

Het Etruskische Pitigliano bevindt zich in de Maremma streek, in het zuiden van Toscane. Het dorp ligt op een heuvel bestaande uit tufsteen. Overal in Pitigliano vind je dan ook ondergrondse kelders uitgegraven in de woningen. Pitigliano is ontstaan in de Etruskische periode en werd voor het eerst vermeld rond 2300 voor Christus.

Het is heerlijk wandelen in de smalle straatjes van Pitigliano. Laat zeker niet na om de kelders van enkele winkels en de Joodse Ghetto te bezoeken en een glaasje bianco di Pitigliano te proeven.

Meer info over Pitigliano vind je in volgend artikel > Pitigliano

overnachten klein Overnachten in en rond Pitigliano:

Prijzen en aanbiedingen

 

Pitigliano

 

3. Cetona

Ook Cetona is een dorp dat op een heuvel gelegen is. Het zicht dat je vanuit Cetona krijgt op de omliggende wijngaarden, cipressen en olijfbomen vind je echter nergens anders in Toscane terug.

Het dorp heeft een typisch middeleeuws stratenpatroon met prachtige paleizen en een zeer mooi centraal plein waar het heerlijk is om eventjes tot rust te komen en van een lekker glas Montepulciano wijn te genieten. Montepulciano ligt immers op een boogscheut van Cetona.

Meer info over Cetona vind je in volgend artikel > Cetona

overnachten klein Overnachten in en rond Cetona:

Prijzen en aanbiedingen

 

cetona

 

4. Giglio Castello

Het dorp Giglio Castello bevindt zich op het eiland Isola del Giglio. Het is dus noodzakelijk om de overtocht per boot te maken. Er vertrekken dagelijks op verschillende uren ferryboten tussen Porto Santo Stefano en Giglio Porto.

In januari 2012 kwam Giglio wereldwijd in het nieuws doordat een cruise ship van Costa Concordia hier zonk waarbij 30 mensen het leven lieten.

Het dorp Giglio Castello is genoemd naar het impossante middeleeuwse kasteel dat nog steeds aanwezig is en zich bevindt op het hoogste punt van het eiland. Het dorp zelf wordt gekenmerkt door zijn smalle straatjes en zijn defensieve karakter.

Geniet tijdens je bezoek tevens van een glaasje Ansonaco, de locale wijn die je in alle wijnkelders van het eiland aantreft.

Meer info over Giglio Castello vind je in volgend artikel > Giglio Castello

overnachten klein Overnachten in en rond Giglio Castello:

Prijzen en aanbiedingen

 

giglio castello

 

5. Coreglia Antelminelli

Het dorp Coreglia Antelminelli bevindt zich in de regio Lucca en wordt voor de eerste keer vernoemd in de 10de eeuw. Het dorpspatroon dateert uit de 16de eeuw en overal doorheen het dorp vind je prachtige 16de eeuwse paleizen terug. Vergeet zeker ook niet de kerken San Michele en San Martino te bezoeken.

In de buurt van Coreglia Antelminelli bevindt zich het pittoreske middeleeuwse Ghivizzano, bekend voor zijn jaarlijkse middeleeuwse feesten.

Meer info over Coreglia Antelminelli vind je in volgend artikel > Coreglia Antelminelli

overnachten klein Overnachten in en rond Coreglia Antelminelli:

Prijzen en aanbiedingen

 

Coreglia-Antelminelli