Mooiste regio's in Toscane

De 5 mooiste regio’s van Toscane

map regio's Toscane

Toscane heeft in totaal 10 regio’s, namelijk:

  1. Firenze
  2. Arezzo
  3. Siena
  4. Prato
  5. Pistoia
  6. Lucca
  7. Massa e Carrara
  8. Grosseto
  9. Pisa
  10. Livorno

 

Niet alle regio’s zijn even mooi en interessant om te bezoeken en verblijf je maar gedurende een korte periode in Toscane dan is het beter om je te concentreren op de 5 mooiste, namelijk Firenze, Arezzo, Siena, Grosseto en Pisa.

1. Regio Firenze

De regio Firenze is samen met de regio Siena het meest geliefd bij de toeristen en daar is een goede reden voor. Het is namelijk de regio met het grootste aanbod aan musea, kerken, monumenten en paleizen waarvan het overgrote deel zich in Florence, de hoofdstad van Toscane bevindt. Een bezoek aan de Renaissance stad Florence mag dan ook niet ontbreken wanneer je deze regio bezoekt. In de zomer kan het in Florence wel druk en warm zijn. Ga dus of vroeg op pad of juist einde van de middag. In Florence kun je ook heerlijk eten, dus blijf hier zeker voor hangen. Hier vind je mijn favoriete restaurants van Florence. En tips om te parkeren in deze drukke stad vind je hier. Naast Florence heeft de regio Firenze nog veel meer te bieden. Zo vind je in deze regio ook de prachtige Chianti-streek. Hier worden heerlijke wijnen geproduceerd. Je vindt hier schattige dorpjes, zoals Greve in Chianti en Barberina Val d’Elsa. Er is veel geschiedenis in deze regio te vinden, zo vind je hier 8 van de 12 medici villa’s. Ben je een fietsliefhebber, dan kun je hier ook je hart ophalen aan prachtige routes in de Chianti-streek. In lokale restaurants kun je de traditionele bistecca alla Fiorentina uitproberen. Als je van roodvlees houdt is dit heerlijk! Korreltje zout erover en smullen maar. Overigens is dit een gerecht wat je ook veel plekken in Toscane op de kaart vind staan, maar vind zijn oorsprong in deze regio. Wil je graag in deze regio verblijven?  Een prachtige agriturismo in deze regio is Borgo Del Cabreo

wijnvelden in de Chianti streek

De regio is dus enorm geliefd om zijn prachtige natuur met onder meer de Chianti streek, wereldberoemd om zijn Chiantiwijnen en zo weggeplukt uit een landschapstafereel. De ideale streek om te wandelen, te fietsen of te verkennen met de auto of met een gehuurde Vespa bromfiets. De streek is gekenmerkt door de afwisseling van olijfvelden, wijngaarden, pittoreske kleine dorpjes en kerken, stenen boerenwoningen en wijnkastelen. 

Meer info over deze regio vind je op de pagina Regio Firenze

2. Regio Siena

Zoals hierboven vermeld is de regio Siena samen met de regio Firenze de meest bezochte regio. Persoonlijk vind ik deze regio het mooist en het meest gevarieerd. Naast de prachtige hoofdstad Siena bezit de regio een groot aantal kleinere stadjes en dorpen zoals de wijnstadjes Montepulciano en Montalcino, het Renaissance stadje Pienza en San Gimignano oftewel het middeleeuwse Manhattan. Al deze stadjes zijn de moeite om te bezoeken! Montepulciano is wat toeristischer en daardoor vind ik Montalcino een leukere plek om naartoe te gaan. Er zijn hier veel wijnbarretjes, wat het ontzettend leuk maakt. Je kunt dus overal aanschuiven voor een goed glas wijn. Pienza is een prachtig heuvelstadje. Je vindt hier veel leuke winkeltjes en kleine straatjes om doorheen te struinen. San Gimignano is ook zeker een bekend en toeristische plek. Het is dus aan te raden hier vroeg in de ochtend heen te gaan. Het is wel super mooi en kent veel historie. 

Palio di Siena

Een groot gedeelte van de Chianti streek bevindt zich ook in de regio Siena. Naast de Chianti wijnen heb je hier dus ook de kwaliteitswijnen zoals Brunello di Montalcino en de Vino Nobile di Montepulciano.

Tweemaal per jaar wordt de stad Siena overrompeld voor het grootste spektakel van Toscane, namelijk de historische paardenwedstrijd de Palio di Siena. Van over de hele wereld komen mensen naar dit unieke spektakel, dat slechts 2 minuten duurt. Wil je slapen midden in het centrum van Siena? B&B Governo dei Nove is een kleinschalig en knusse plek om te verblijven. 

Houd je ervan om lekker verwend te worden in een kuuroord dan kan je terecht in één van de vele Terme of Centro di Benessere die verspreid zijn over de hele regio.

Meer info over deze regio vind je op de pagina Regio Siena

3. Regio Arezzo

De regio Arezzo is na de regio Grosseto de grootste van Toscane met Arezzo als hoofdstad. Arezzo is bij veel buitenlanders vooral bekend als de plaats waar de met Oscars genomineerde film La vita è bella voor een groot gedeelte werd verfilmd. Overal door de stad vind je dan ook foto’s van verschillende scènes uit de film. Wie wenst kan ook de wandelroute La vita è bella volgen die je langsheen de monumenten en pleinen leidt die gebruikt werden in de film.

De stad Arezzo is tevens de stad waar maandelijks de grootste antiekmarkt van Toscane wordt gehouden. Super leuk om even in de gaten te houden wanneer dat is, mocht je met mooie souvenirs willen thuis komen. 

De regio Arezzo wordt doorkruist door de bergketens Prato Magno en Casentino die nogal geliefd zijn bij wandelaars en fietsers. Natuurliefhebbers komen hier uitgebreid aan hun trekken in het Nationale Park dat zich uitstrekt over maar liefst 35.000 hectare.

Naast de steden Arezzo en Cortona beschikt de regio over een groot aantal pittoreske dorpen zoals Anghiari, Poppi en il Borro. Opzoek naar een mooi verblijf in de regio Arezzo? Il Palazzo ligt prachtig gelegen in de wijngaarden en is sfeervol ingericht. 

Meer info over deze regio vind je terug op de pagina regio Arezzo

4. Regio Grosseto

De regio Grosseto is de grootste en waarschijnlijk de meest gevarieerde regio van Toscane met een aanbod van zee en strand, natuurparken, pittoreske Etruskische dorpen en natuurlijke warmwaterbronnen.

De regio heeft maar liefst 160 kilometer kuststrook met druk bezochte badplaatsen waaronder het mondaine Monte Argentario en Porto Santo Stefano en het pittoreske badplaatsje Castiglione della Pescaia. Het is tevens de enige regio met maar liefst 4 eilandjes namelijk Giglio, Monte Argentario, Giannutri en Formiche di Grosseto. Het eilandje Giglio is begin 2012 nogal uitdrukkelijk in het wereldnieuws gekomen vanwege het ongeluk met het cruiseschip Costa Concordia net voor het eiland.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de natuurparken van de Maremma en van de Monte Amiata.

Grosseto heeft een rijk Etruskisch verleden wat nog grotendeels te zien is in de vele sites langs de wegen alsook in de vele pittoreske dorpen zoals Pitigliano, Sorrano, Sovano en Orbetello. Je vindt er een groot aantal woningen met kelders uitgegraven in de tufsteen van de heuvel waarop ze zijn gebouwd, die teruggaan naar de Etruskische periode. Een fijne verblijfplaats in de regio Grosseto is Agriturismo Pian dei Pini. Een gemoedelijke agriturismo in alle rust gelegen. 

Het grootste aanbod aan natuurlijke warmwaterbronnen vind je in de regio Grosseto terug met ondermeer de bronnen van Petriolo en de enige gratis toegankelijke bronnen “le terme di Saturnia”.

Meer info over de regio Grosseto vind je terug op de pagina regio Grosseto

5. Regio Pisa

Misschien zal ik mensen tegen de schenen schoppen door te stellen dat de regio Pisa niet veel meer te bieden heeft dan de steden Pisa en Volterra.

De regio moet evenwel vernoemd worden omwille van de wereldberoemde stad Pisa. Pisa is de hoofdstad van de regio en moet natuurlijk worden bezocht vanwege zijn scheve toren, het prachtige plein Campo dei Miracoli met de kathedraal, het baptisterium en de begraafplaats Campo dei Santi, uniek in zijn soort.

Volterra is een middeleeuws stadje dat op een heuveltop ligt vanwaar je een prachtig zicht krijgt op het omliggende landschap. Volterra heeft een aantal prachtige monumenten waaronder de kathedraal, het baptisterium, een versterkte burcht uit de tijd van de Medici en een Romeins amfitheater. Bovendien zijn nog grote stukken middeleeuwse stadsmuur met bijhorende stadspoorten aanwezig wat de stad de moeite maakt voor een bezoekje. Ook de route rondom Volterra is prachtig om te rijden. Je vindt hier veel dorre goudgele heuvels die kenmerkend zijn voor Toscane. Het is ook een hele fijne plek om te verblijven. Voor een fijn onderkomen is Agriturismo Casallario.

Dat het stadje tot de verbeelding spreekt is ook niet ontgaan aan de makers van de film The Twilight Saga: New moon uit 2008, die er enkele opnames deden.

Een leuk stadje om nog te bezoeken in deze regio is Lajatico. Hier vind je een gezellig plein met leuke eettentjes. Het staat bekend om de geboorteplaats van Andrea Bocelli, de bekende operazanger in Italië. Lajatico organiseert het hele jaar door diverse leuke festivals, markten en braderieën. Proef de heerlijke smaken tijdens het Festa della Bruschetta op de derde zondag van juni, of verken de dorpsbraderie in september.

Volterra Toscane