abbazia Monte Oliveto Maggiore Siena

De abdij Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Heel wat kloosters in Toscane liggen in bosrijk gebied maar de abdij van Monte Oliveto Maggiore ligt temidden de prachtige glooiende heuvels van de Crete Senesi nabij Asciano in de regio Siena.

De abdij werd gebouwd in 1320 op de plaats waar 30 jaar eerder de rechtsgeleerde Bernardo Tolomei zich als kluizenaar terugtrok. Tolomei volgde de leer van Sint Benedictus waardoor de abdij dus deel uitmaakt van de Benedictijner kloosters en abdijen.

Aanvankelijk hielden de Benedictijnen zich bezig met kunst en liturgie maar later ook met kruidendranken, medicijnen en tegenwoordig ook met het ontvangen van gasten. Voor een kleine bijdrage kun je hier overnachten.

De abdij is omgeven door cipressen, eiken en pijnbomen en is één van de belangrijkste van Toscane omwille van het groot aantal intact gebleven kunstwerken. Je komt de abdij binnen via een middeleeuws versterkt paleis uit de 14de eeuw, dan is het even wandelen langs een prachtige laan met cipressen omringd tot aan het feitelijke klooster.

 

Abbazia di Monte Oliveto

Belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de kloosteromgang met fresco’s van Luca Signorelli die het leven uitbeelden van Sint Benedictus, de refter, de apotheek, de kerk, het binnenplein en de bibliotheek.

de refter

de kloosteromgang met fresco’s over het leven van Sint Benedictus

Praktische informatie

Ligging

Openingsuren: dagelijks van 09.00 tot 12.00 en van 15.15 tot 18.00 (zondag open enkel in de voormiddag)

Toegangsprijs: gratis