De abdij ruïne van San Galgano

Tijdens je vakantie in Toscane zou een bezoek aan de ruïnes van de abdij van San Galgano zeker niet mogen ontbreken. Het unieke suggestieve karakter van deze verlaten abdij lokt het ganse jaar door duizenden bezoekers en levert heel wat prachtige foto’s op.

De abdij van San Galgano is vooral bekend omwille van de legende van de adellijke ridder Galgano Guidotti die zijn zwaard boorde in een rots om zich te wijden aan een leven van rust en gebed. De abdij is een voormalige Cisterciënzer abdij gelegen in Chiusdino, op ongeveer 30 km van Siena. De site bestaat uit de grafkapel van Montesiepi en de ruïnes van de abdij van San Galgano die reeds sedert eind 15de eeuw in onbruik is geraakt.

 

Geschiedenis abdij

Reeds in 1185 werd op de plaats waar San Galgano gestorven was, een kleine kapel gebouwd ter ere van zijn nagedachtenis. In 1218 werd op aandringen van de toenmalige bisschop, gestart met de bouw van een abdij. Omwille van de rijkdom van de Cisterciënzer orde verliepen de werken zeer vlot met als gevolg dat de abdij in 1288 werd ingewijd.

Abdij van San Galgano

Na jaren van economische rijkdom begon in de 14de eeuw het verval van de abdij omwille van verscheidene plunderingen door legertroepen, de voedselschaarste en het uitbreken van de pest wat ertoe leidde dat aan het einde van de 15de eeuw nog slechts 8 monnikken in de abdij aanwezig waren.

De bouw door de Cisterciënzer orde in 1478 van een nieuw paleis in Siena was de doodsteek voor de abdij. De laatste overgebleven monnikken verlieten de abdij wat het begin was van het verval ervan.

Verschillende evenementen zoals het invallen van de gewelven in 1781, een blikseminslag in 1786 met het invallen van de klokkentoren tot gevolg, brachten de abdij tot haar huidige situatie. In 1789 uiteindelijk werd de abdij geconsacreerd en volledig aan zijn lot overgelaten.

 

Het zwaard van San Galgano

San Galgano werd geboren in 1148 in Chiusdino onder de naam Galgano Guidotti en leed een leven als gewelddadige krijger tot aan 1180 ongeveer toen hij, moe en ontgoocheld in het leven dat hij leidde, zich terugtrok als heremiet en zich wijdde aan het geloof. Toen hij zijn zwaard in de grond wilde boren om het als kruis te gebruiken voor zijn gebeden, slokte een rots het zwaard op. Dit zwaard in de rots is nog steeds te zien in de kerk van Montesiepi.

 

Het klooster

Het klooster bestaat uit de kloosteromgang met de sacristie, de vergaderzaal genaamd de “sala capitolare”, het scriptorium en de slaapzaal.

De toegangsprijs tot het complex bestaande uit abdij en kooster bedraagt €2 per persoon.

Kloosteromgang met sacristie: de kloosteromgang verdeeld over twee verdiepingen bevindt zich aan de zuidkant van de abdij, enkel het oostelijke gedeelte is bewaard gebleven. De sacristie bevindt zich op het gelijkvloers, heeft een plafond bestaande uit twee grote kruisgewelven en er zijn op de muren nog resten te zien van affresco schilderingen. Via een toegang met boog komt men terecht in de archiefzaal.

Vergaderzaal “sala capitolare”: de vergaderzaal was de belangrijkste ruimte van de Cistersiënzer orde, hier kwamen de monnikken samen wanneer beslissingen genomen moesten worden met betrekking tot het beheer, het bestuur, … van de orde. De zaal bestaat uit een reeks van lage kolommen onderling verbonden met kruisgewelven, de openingen in de muren laten het zicht toe op de kloosteromgang.

Scriptorium en slaapzaal: het scriptorium was de zaal waar de monnikken in alle rust de manuscripten kopieerden. Op de 1ste verdieping bevonden zich de slaapruimtes van de monnikken alsook een kleine kapel.

 

Kerk van Montesiepi

Kerk van MontesiepiVanuit de kathedraal is de heuvel van Montesiepi te zien waarop de kerk staat waarin het zwaard van San Galgano in de rots te vinden is. We kunnen het kerkje bereiken via een wandelpadje dat naast de kathedraal loopt. Het aardeweg padje loopt nogal steil omhoog dus voor wie slecht te been is, is het beter om de gewone weg te nemen die vertrekt vanuit de parkeerplaats en die je zeker hebt opgemerkt bij het achterlaten van de auto op de verplichte parkeerplaats.

Het kerkje of beter gezegd de grafkapel werd gebouwd in 1184 op het graf van San Galgano naar voorbeeld van de antieke mausolea. De klokkentoren, de noordelijke kapel, de lantaarn, het voorportaal en de pastorie werden tussen de 14de en de 18de eeuw toegevoegd. Het interieur is redelijk sober ingericht, we zien er een mooi tongewelf met verschillende kleurschakeringen en centraal in de grafkapel vinden we het zwaard van San Galgano in de rots geboord.

 

Decor van films, theater en concerten

Door het quasi surrealistische beeld werd de abdij meermaals gebruikt als decor van films. De bekendste films waarin scenes van de abdij te zien zijn, zijn onder andere The English patient en Le repos du guerrier van Roger Vadim met ondermeer Brigitte Bardot.

Tevens wordt er ieder jaar tussen 30 juni en 15 augustus het festival Estate musicale di San Galgano georganiseerd waarbij allerlei concerten (tegen betaling) plaatsvinden (meer info).

 

Overnachten en diner nabij de kathedraal

San Galgano wijnNet aan het begin van het pad dat naar de kathedraal leidt, is er een agriturismo waar je kunt logeren. Gastvrouw Angela laat je kennis maken met haar locale keuken. Hier kun je ’s avonds gezellig buiten eten met op de achtergrond de verlichte kathedraal. Je hoeft er niet per sé te overnachten om er te kunnen lunchen maar vergeet in dat geval dan zeker niet vooraf te boeken!

Meer info over de agriturismo vind je op deze link Agriturismo San Galgano, info over andere vakantie accommodaties in en rond San Galgano vind je op volgende link San Galgano overnachten

Op 50 meter afstand van de kerk van Montesiepi is er dan weer een bar – enotheek waar je de plaatselijke Galgano di Montesiepi kunt proeven. De wijngaarden van deze wijn kom je onder andere tegen tijdens de beklimming van het hellende aardeweg padje dat vanaf de kathedraal naar de kerk van Montesiepi leidt.

 

Ligging


Bekijk map in groter scherm

 

Foto’s

[tabs slidertype=”simple”] [tab]

[/tab] [/tabs]