De abdij van Vallombrosa

De abdij van Vallombrosa is één van de mooiste abdijen van Toscane en daarom zeker een bezoek waard. De abdij bevindt zich bovendien in het natuurgebied van de Vallombrosa van waaruit heel wat bewegwijzerde wandeltochten vertrekken.

De abdij van Vallombrosa

De abdij van Vallombrosa

Korte geschiedenis

De orde der Vallombrosanen werd gesticht door de Florentijnse edelman Giovanni Gualberto die op een gegeven moment besliste om een nieuw leven van armoede en éénzaamheid te wijden aan God. Samen met enkele volgelingen vestigden ze zich in het plaatsje Acquabella temidden de bossen van de Vallombrosa. Ze bouwden er een kleine houten kerk die omstreeks 1000 verbouwd en uitgebreid werd tot een stenen kerk.

Verschillende verbouwingen en uitbreidingen in de 13de, 15de, 16de en 17de eeuw resulteerden uiteindelijk tot het prachtige klooster met zijn imposante binnenkoer en voorgevel. In 1713 kreeg het klooster de erkenning van abdij waarop een periode van welvaart volgde. Hieraan kwam een einde tijdens het bewind van Napoleon die de orde verdreef en een groot deel van de prachtige kunstwerken in beslag nam. Het was pas in 1949 dat de orde der Vallombrosanen terugkeerde naar de abdij.

De overgebleven monniken houden zich vandaag grotendeels bezig met bidden, rondleidingen en het bereiden van likeuren, chocolade en verzorgingsproducten die ze te koop aanbieden in de antieke apotheek.

antica farmacia abdij van Vallombrosa

Belangrijkste bezienswaardigheden

De imposante gevel is het eerste wat opvalt als je toekomt, ze werd gebouwd in 1637 door de architect Gherardo Silvani die eveneens de gevel van de kerk voor zijn rekening nam (1644). De kerk valt onmiddellijk op door zijn rijke decoratie, je vindt er tevens een groot aantal 16de en 17de eeuwse schilderijen en altaren met kunstwerken van ondermeer het atelier van de familie delle Robbia uit Firenze.

Detail van de prachtig gedecoreerde kerk

Detail van de prachtig gedecoreerde kerk

In het klooster zelf vind je een prachtige antieke keuken, refter, grote binnenkoer met kloosteromgang, ruime tuin en de antieke apotheek.

de antiek keuken - foto door Giuseppe Moscato

de antieke keuken – foto door Giuseppe Moscato

Praktische informatie

Ligging: De abdij bevindt zich op een hoogte van circa 1000m nabij Saltino, ooit een populaire vakantiebestemming voor veel Florentijnen

Openingsuren voor publiek: dagelijks 06.00-12.00 en van 15.00 – 19.00