De antieke weg Setteponti tussen Firenze en Arezzo

Een prachtige rustige weg die je van Firenze naar Arezzo brengt is de antieke weg Via Setteponti. Een weg met een rijke geschiedenis en met postkaart uitzichten die slingert tussen wijngaarden, olijfbomen, kleine dorpjes, de typische herenboerderijen en kleine kerkjes.

De Via Setteponti die slingert tussen olijfbomen

De Via Setteponti heette oorspronkelijk Cassia Vetus en gaat terug tot de Etruskische en Romeinse periode. Ze betekent letterlijk de weg van de 7 bruggen, naam die het te danken heeft aan de 7 bruggen die de weg passeert. In werkelijkheid waren het er meer maar het cijfer 7 in het christendom heeft een heilige waarde.

De Via Setteponti is zo’n 60km lang, vertrekt vanuit het dorpje Donnini nabij Pontassieve (regio Firenze) en eindigt in Castiglion Fibocchi nabij Arezzo. Het mooiste gedeelte bevindt zich volgens mij tussen Reggello en Castiglion Fibocchi. Hier bevindt je je op de flanken van het Prato Magno gebergte en de Valdarnostreek.

het pittoreske Castelfranco di Sopra

De belangrijkste en mooiste dorpen die je tegenkomt zijn respektievelijk Castelfranco di Sopra en Loro Ciuffenna. Beiden behoren tot “i borghi più belli d’Italia”: de mooiste dorpen van Italië en zijn dus zeker en vast een bezoek waard. Net na Loro Ciuffenna heb je de 12de eeuwse kerk van Gropina, een uitzonderlijk voorbeeld van Italiaanse Romaanse architectuur en daarom beschermd als Nationaal Monument.

het pittoreske Loro Ciuffenna

Verder richting Arezzo heb je eerst San Giustino en daarna Castiglion Fibocchi. Niet echt de moeite waard voor een bezoek maar misschien wel voor een pauze. Er zijn voldoende cafféetjes en kleine restaurantjes aanwezig.

Vooraleer het eindpunt Castiglion Fibocchi te bereiken heb je nog de middeleeuwse brug Ponte a Buriano die volgens enkele kunst experts de brug is die te zien is in de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Langs de Setteponti zie je ook op heel veel plaatsen rotsformaties bestaande uit klei, kalk- en zandsteen. In de volksmond worden ze “balze di Valdarno” genoemd en ook deze kun je opmerken in de Mona Lisa van Leonardo da Vinci wat er nogmaals zou op duiden dat Leonardo zijn wereldberoemde schilderij in deze zone zou hebben geschilderd.

De Mona Lisa van Leonardo da Vinci met op de achtergrond de balze

De Via Setteponti is ideaal om te ontdekken met de fiets, met de Vespa of zelfs te voet. Echt lange beklimmingen zijn er niet maar de weg gaat constant op en neer, een redelijke conditie is dus wel vereist tenzij je een elektrische fiets gebruikt.

Ben je een echte fietser en houd je van steile beklimmingen dan kun je ter hoogte van Piantravigne naar rechts afslaan en de weg volgen. Er volgt dan een zeer steile afdaling (pieken tot 18%) waarna je langs dezelfde weg terugkeert voor de steile beklimming.

Verkies je de weg te voet af te leggen dan moet je rekenen op 1 of meerdere overnachtingen maar dit is geen probleem want langs de route heb je een enorm aanbod aan agriturismo en bed & breakfast.