De bekendste festivals die het einde van de wijnoogst vieren

Het einde van de zomer luidt traditioneel de wijnoogst in, in het Italiaans la vendemmia genaamd. Overal in Italië vind je na deze (zware) activiteit feesten en evenementen die dit gebeuren vieren. In Toscane is dit niet anders.

De belangrijkste festa della vendemmia die in september plaats vinden zijn de volgende:

Pitigliano – Settembre DiVino: Gedurende het 1ste weekend van september wordt het historische centrum van het Etruskische Pitigliano opgefleurd door muziek, spektakel en vooral wijn. Je kunt voor deze gelegenheid tevens alle wijnkelders in het centrum bezoeken.

Meer info op www.pitigliano.org

wijnfeest Pitigliano

Settembre di Vino Pitigliano

Greve in Chianti – Expo del Chianti: Op het plein Piazza Matteotti in het Chianti stadje Greve in Chianti komen alle belangrijkste wijnproducenten van de Chianti Classico hun wijn voorstellen gedurende het 2de verlengd weekend van september. Gedurende deze 4 dagen kun je ook de wijnkelders bezoeken van de meeste producenten en kun je ook nog genieten van muziek en culturele evenementen.

Meer info op www.chiantiClassicoExpo.it

Expo del Chianti Greve in Chianti - foto Expo del Chianti-

Expo del Chianti Greve in Chianti – foto Expo del Chianti-

Manciano – Festa delle cantine: Gedurende het 2de weekend van september wordt Manciano overspoeld door de locale bewoners en toeristen om de lekkerste wijnen uit de buurt te proeven

festa dell'uva di Manciano - foto Pro Loco Manciano-

festa dell’uva di Manciano – foto Pro Loco Manciano-

Scansano – Festa dell’uva di Scansano: Gewoonlijk gedurende het laatste weekend van september vind je overal in het centrum standjes met wijn en streekgerechten terug alsook een ambachtelijke markt en gratis concerten.

festa dell'uva Scansano - foto Pro Loco Scansano

festa dell’uva Scansano – foto Pro Loco Scansano

Impruneta – Festa dell’uva di Impruneta: In dit dorpje op enkele kilometers van Firenze wordt sedert 1928 dit festival gevierd. De verschillende wijken voeren een spektakel op met dans en versierde karren waarbij ze strijden voor de hoofdprijs. Het festival heeft plaats de laatste zondag van september.

Meer info op www.lafestadelluva.it

festa dell'uva di Impruneta

festa dell’uva di Impruneta

Chiusi – Festival dell’uva di Chiusi: Het laatste weekend van september kun je de historische wijnkelders van Chiusi bezoeken, wijn en streekgerechten proeven in de verschillende standjes verdeeld over het centrum van Chiusi. Het gebeuren wordt opgefleurd met muziek en spektakel.

Meer info op www.festadelluvaedelvino.it

festa dell'uva di Chiusi

festa dell’uva di Chiusi