De belangrijkste feesten en evenementen in juli – deel 1

Palio di Siena – Siena

Il Palio 3

De historische paardenwedstrijd is ongetwijfeld het belangrijkste evenement in Toscane dat wordt georganiseerd in de maand juli. In deze paardenrace dagen de verschillende wijken van de stad Siena elkaar uit voor 2 rondjes rond het prachtige plein Piazza del Campo dat voor die gelegenheid bedekt is met aarde.

Kun je er niet bij zijn op 2 juli dan krijg je een herkansing op 16 augustus voor de allerbelangrijkste race. Houd er rekening mee dat het die dag op de koppen zal lopen zijn. (meer info over de Palio di Siena)

  • Wanneer: 2 juli
  • Waar: Piazza del Campo[divider]

Puccini festival – Torre del Lago

Puccini festival

Het Puccini festival opgedragen aan de wereldberoemde componist Giacomo Puccini ontstond in 1930 en is ondertussen uitgegroeid tot een evenement waar jaarlijks duizenden liefhebbers naar toe komen. Het is tevens het enige festival dat compleet gewijd is aan de componist en zijn meesterwerken Madama Butterfly, Turandot, La Bohème, Tosca en Manon Lescaut.

Het festival heeft trouwens plaats in het unieke decor van het meer Lago Massaciuccoli waar Puccini zijn inspiratie vond.

Estate Fiesolana – Fiesole

Estate-Fiesolana

Het festival Estate Fiesolana werd de eerste keer georganiseerd in 1911 en is daarmee het oudste openluchtfestival van Italië. Het festival heeft plaats tussen juni en augustus in het prachtige Romeinse theater en biedt een rijk programma aan jazz, klassieke muziek, opera, cinema en theater.

Festa Medievale – Monteriggioni

monteriggioni festa medievale

Ieder jaar opnieuw wordt begin juli dit middeleeuws feest georganiseerd. Gedurende 2 weken staan dan overal in dit middeleeuwse stadje marktkraampjes met streekprodukten opgesteld. Je kunt er eten en drinken in open lucht terwijl je geniet van straattheater, middeleeuwse steekspelen, oude ambachten en veel meer.

Dit alles in een middeleeuws decor dat het meest tot zijn recht komt in het donker wanneer het stadje enkel verlicht wordt door kaarsen en kandelaars. Een uniek spektakel en misschien wel het grootste middeleeuwse feest van Toscane.

La giostra dell’Orso – Pistoia

decor van de Giostra dell'Orso - foto door eventiefoto.it

decor van de Giostra dell’Orso – foto door eventiefoto.it

Ter ere van de patroonheilige San Jacopo wordt jaarlijks op 25 juli op het plein Piazza del Duomo het historische steekspel Giostra dell’Orso georganiseerd waarbij de deelnemers het doelwit (een beer = orso) moeten proberen te raken.

Op 21 Juli, enkele dagen vooraf aan het gebeuren, wordt het beeld van de patroonheilige in de kathedraal, een rode mantel aangedaan  en wordt de voorgevel van de kathedraal versierd met bloemen en fruit. De wedstrijd zelf heeft ’s avonds plaats maar wordt ingeleid door een historische processie doorheen het historisch centrum waarbij alle deelnemers worden voorgesteld.

Bekijk ook deel 2 voor meer feesten en evenementen in juli