De belangrijkste feesten en evenementen in juni – deel 1

La Notte del Conte Baldovino – Monte San Savino (Arezzo)

locandina_015

Gedurende de laatste week van juni wordt in het stadje Monte San Savino het feest La Notte del Conte Baldovino (de nacht van graaf Boudewijn) gehouden waarbij het tijdstip herdacht wordt wanneer Cosimo de Medici aan de graaf Baldovino het toenmalige Monte San Savino schonk.

Gedurende een week wordt het stadje omgetoverd in een 16de eeuws decor waarbij de bewoners hun historische kostuums tevoorschijn halen en er allerlei eetstandjes en marktkraampjes in het historisch centrum worden opgesteld. Sommigen serveren zelfs streekgerechten uit de 16de eeuw die voor deze gelegenheid terug worden klaargemaakt. In het weekend worden eetfestijnen georganiseerd waarbij je lekker in open lucht eet aan lange tafels.

Het topgebeuren van dit evenement is de Palio dei quartieri waarbij de 4 wijken van het historisch centrum elkaar uitdagen tijdens een wedstrijd boogschieten, kaatsen, vaandelzwaaien en krachtbal. Het spektakel wordt ingeleid door een historische processie doorheen de straten van het historische centrum. De winnende wijk krijgt de palio (een geschilderde vaandel).

  • Waar: Monte San Savino
  • Wanneer: laatste week juni

 La festa di San Giovanni – Firenze (Firenze)

fuochi di San Giovanni

Op 24 juni wordt in Firenze de patroonheilige van de stad, de heilige San Giovanni Battista (Johannes de Doper), geëerd. Op het programma staan ondermeer een processie door het historische centrum van de stad, een demonstratie vaandelzwaaien, een roeiwedstrijd tussen de verschillende wijken, de finale van het calcio storico en een groots vuurwerkspektakel. Vooral voor dit laatste is het over de koppen lopen in de straten langs de rivier de Arno ter hoogte van de Ponte Vecchio en gli Uffizi omdat het vuurwerk wordt afgevuurd vanop het plein Piazzale Michelangelo en vanuit kleine bootjes opgesteld op de Arno.

  • Waar: historisch centrum Firenze
  • Wanneer: 24 juni

 


Radda nel Bicchiere – Radda in Chianti (Siena)

Radda nel bicchiere

Ieder 1ste weekend van juni heeft in het Chianti Classico wijnstadje Radda in Chianti het jaarlijkse wijnfeest plaats. Voor deze gelegenheid zakken alle wijnproducenten uit de omgeving af naar het historisch centrum om hun wijnen te verkopen.

Het principe is simpel: voor €8,00 koop je een wijnglas waarmee je bij de verschillende handelaars hun wijn kunt proeven. Het glas mag je natuurlijk achteraf meenemen naar huis als aandenken. Bovendien zijn er gedurende het weekend kortingen op de aankoop van de wijnen.

 


La Giostra dell’ Archidado – Cortona (Arezzo)

Reconstructie van het huwelijk

Het belangrijkste feest in Cortona wordt begin juni gehouden ter ere van het huwelijk tussen de edelman Francesco Casali en de edelvrouw Antonia Salimbeni dat plaatsvond in 1397. Gedurende dit evenement dat 10 dagen duurt, worden allerlei activiteiten georganiseerd waaronder vaandelzwaaien, een historische processie, markt, demonstratie van oude beroepen, straattheater, reconstructie van het huwelijk, wedstrijd kruisboogschieten en als afsluiter een groot diner in open lucht.

  • Waar: Cortona
  • Wanneer: begin juni
  • Meer info

 


Estate Fiesolana – Fiesole (Firenze)

Estate-Fiesolana

Gedurende de zomermaanden juni, juli en augustus worden sedert 1947 in het amfitheater van Fiesole diverse concerten en evenementen georganiseerd. Voornamelijk klassieke concerten en opera’s worden er gehouden, meer info over het volledige programma vind je terug op de website van estatefiesolana.

  • Waar: Fiesole
  • Wanneer: juni, juli en augustus