De belangrijkste feesten en evenementen in juni – deel 2

Festa di San Ranieri – Pisa (Pisa)

Luminara San Ranieri 02

Het belangrijkste feest van de stad Pisa wordt gehouden op 16 en 17 juni, dan wordt immers de patroonheilige van de stad, San Ranieri, gehuldigd. Gedurende 2 dagen wordt dan overal in het historische gedeelte van de stad feestgevierd: overal staan eetkraampjes opgesteld, er is straattheater en straatmuzikanten zorgen voor de nodige muziek. De hoofdactiviteiten zijn op 16 juni de luminara di San Ranieri en op 17 juni de regata di San Ranieri.

Tijdens de luminara worden alle lichten in de binnenstad vervangen door kaarslichtjes, opgesteld langs de gevels en op kleine bootjes op de Arno. Zelfs de toren van Pisa is op deze manier verlicht waardoor een uniek decor ontstaat. De avond wordt afgesloten met een groots vuurwerkspekakel.

De dag erna wordt een historische roeiregatta gehouden tussen de verschillende wijken van de binnenstad, de winnaar krijgt de palio overhandigd en natuurlijk wordt tot in de late uurtjes feestgevierd.

  • Waar: Pisa
  • Wanneer: 16 en 17 juni

 

Calcio storico Fiorentino – Firenze (Firenze)

scéne uit het calcio storico

Gedurende de maand juni wordt het Calcio Storico Fiorentino in Firenze georganiseerd. Het betreft een voetbalwedstrijd die het midden houdt tussen een rugbywedstrijd en een boksmatch, niet voor de huidige generatie voetballers dus. De regels van het spel gaan terug tot de 16de eeuw en de match wordt gehouden tussen de 4 wijken van het historische stadscentrum.

Het toernooi begint reeds midden juni maar de finale wordt gespeeld op 24 juni wanneer Firenze zijn patroonheilige San Giovanni eert. Tickets voor dit unieke spektakel dat plaatsheeft op het plein Piazza Santa Croce dien je op voorhand te boeken, wees er vroeg bij want de plaatsen zijn beperkt > meer info

  • Waar: Firenze
  • Wanneer: midden juni – finale 24 juni

 

La Giostra del Saracino – Arezzo (Arezzo)

Het middeleeuwse steekspel Giostra di Saracino in Arezzo

Het belangrijkste evenement van de stad Arezzo is het historische steekspel Giostra del Saracino dat 2 maal per jaar plaatsheeft: een 1ste maal in juni en een 2de maal in september. Het steekspel waarbij een ruiter met een lans de vijand (de Saracenen) moet verslaan heeft plaats tussen de verschillende historische wijken van de stad. Wie de meeste punten behaalt krijgt de hoofdprijs de lancia d’oro (gouden lans).

Plaats van het gebeuren is het prachtige plein Piazza Vasari dat voor de gelegenheid is omgetoverd tot een middeleeuws decor. Het spektakel start reeds vroeg in de morgen en duurt een ganse dag met ondermeer een historische optocht doorheen de straten van het historische centrum, vaandelzwaaien en een zegening van de deelnemende wijken in de kathedraal.

  • Waar: Arezzo
  • Wanneer: 3de zaterdag van juni

 

Le Ferie delle Messi – San Gimignano (Siena)

San Gimignano - Ferie delle Messi (Mittelalterfest)

Ieder derde weekend van het jaar wordt in San Gimignano het feest Le Ferie delle Messi gevierd. Deze feesten werden tussen 1255 en 1324 gehouden om de vruchtbaarheid van de aarde te eren en worden sedert 1993 opnieuw georganiseerd. Gedurende 3 dagen grijpen overal in het historische centrum tal van activiteiten plaats waaronder voorstellingen van middeleeuwse dansen, muziek en gevechten, touwtrekken en kruisboogschieten.

De hoofdactiviteit is de giostra dei Bastioni op zondag waarbij de 4 wijken van het historische centrum elkaar uitdagen tijdens een middeleeuws steekspel waarbij de ruiters met een lans een helm moeten raken. De winnende wijk krijgt de spada d’oro (gouden zwaard) overhandigd. Het spektakel wordt voorafgegaan door een optocht van zo’n 500 figuranten in middeleeuwse kostuums. Het unieke karakter van het middeleeuwse stadje zorgen voor een onvergetelijke gebeurtenis.

  • Waar: San Gimignano
  • Wanneer: 3de weekend van juni