De Chianti Classico stadjes – regio Firenze

De Chianti Classico streek

De Chianti Classico streek bevindt zich tussen Firenze en Siena en bestaat uit een heuvelzone gelegen tussen de bergen van de Chianti in het Oosten en de valleien van de rivieren Pesa en Elsa in het Westen (Val di Pesa en Val d’Elsa). Deze streek wordt gekenmerkt door een aanéénschakeling van valleien en heuvels bedekt met wijngaarden, olijfbomen en cipressen.

Verdeeld over deze prachtige natuur bevinden zich antieke rustieke dorpjes, kastelen, boerenwoningen, kerkjes en kloosters en natuurlijk niet te vergeten een groot aantal wijnproducenten. (download onderstaande map in groot formaat)

Chianti stadjes regio Firenze

Kaart Chianti streek (klik op beeld voor groter formaat)

 

Eerste signalen van wijnproductie en erkenning Chianti

Volgens bronnen zouden de Etrusken de eerste wijngaarden in de Chianti streek hebben aangelegd. In de loop der eeuwen werd de productie en de techniek constant verbeterd waardoor de Chianti streek stilaan wereldberoemd werd, het was echter wachten tot 1932 voor een wettelijk Decreet dat de grenzen van de Chianti streek vastlegde. Hetzelfde decreet voerde ook de titel Chianti Classico in waarbij Classico verwijst naar il primo (de eerste) en l’originale (de originele), met andere woorden de streek waar het allemaal begonnen is.

De Chianti Classico streek is onderverdeeld in 8 stadjes die nog eens verdeeld zijn over de regio’s Firenze en Siena.

  • De 4 Chianti Classico stadjes die behoren tot Firenze zijn San Casciano in Val di Pesa, Tavarnelle Val di pesa, Barberino Val d’Elsa en Greve in Chianti.
  • De 4 Chianti Classico stadjes die behoren tot Siena zijn Castellina in Chianti, Radda in Chianti, Gaiole in Chianti en Castelnuovo Berardenga.

Hieronder worden de stadjes behorende tot de regio Firenze beschreven, de stadjes behorende tot de regio Siena worden in deel 2 beschreven.


Deze stadjes van de regio Firenze liggen, op Greve in Chianti na, op de oude handelsweg Firenze – Siena – Rome die nu overeenkomt met de Raccordo Autostradale Firenze – Siena die begint in Firenze Impruneta (google map)

 

San Casciano in Val di Pesa

San Casciano in Val di Pesa ligt zoals de naam het zelf zegt in de vallei van de rivier de Pesa en wordt gekenmerkt door prachtige kerkjes, kastelen zoals Gabbiano en Bibbione en wijnkastelen zoals Albergaccio waar de humanist Niccolò Macchiavelli als banneling leefde.

Castello di Bibbione

het kasteel van Bibbione

San Casciano heeft een klein aangenaam historisch centrum dat ieder jaar opnieuw in Mei het decor wordt voor het festival Pane, rose e vino waarbij de antieke traditie van het brood bakken wordt gevierd.

Te bezoeken: Op 7 km van San Casciano in de deelgemeente Bargino bevinden zich sedert 2013 de wijnkelders van Antinori, één van de grootste en oudste wijnproducenten van Toscane. Je vindt er naast de wijnkelders ondermeer een museum, een restaurant en een café.

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Via Lucardesi, tel. (0039) 055 8256385

overnachten klein Vakantie accommodaties in en rond San Casciano in Val di Pesa:

Prijzen en aanbiedingen

Meer info over San Casciano in Val di Pesa vind je in het artikel San Casciano en omgeving

 

Tavarnelle Val di Pesa

Iets zuidelijker naar Siena toe vinden we het stadje Tavarnelle Val di Pesa terug. De naam heeft het te danken aan de aanwezigheid van het groot aantal herbergen die ooit aanwezig waren in Tavarnelle, dat gelegen is op de belangrijke handelsweg tussen Firenze en Rome. Taverne betekent immers herberg in het Italiaans. Het gebied rond Tavarnelle is vooral agrarisch en wordt gekenmerkt door een groot aantal kleine kerkjes waaronder het gotische kerkje Pieve di Santa Lucia in Borghetto en de romaanse kerkjes Pieve di San Pietro in Bossolo en in San Donato.

Te bezoeken: In Passignano op 9 km van Tavarnelle bevindt zich het klooster Badia a Passignano. Dit klooster met het aanzien van een versterkte burcht, werd gesticht in 1049 door de orde van Vallombrosa.

toeristische dienst klein Dienst toerisme: piazza Matteotti, tel. 055 8077832

overnachten klein Vakantie accommodaties in en rond Tavarnelle in Val di Pesa:

Prijzen en aanbiedingen

Meer info over Tavarnelle Val di Pesa vind je in het artikel het Chianti stadje Tavarnelle Val di Pesa

Badia di Passignano

Badia di Passignano

 

Barberino Val d’Elsa

Barberino Val d’Elsa is het stadje dat zich het dichtst bij de grens met de regio Siena bevindt. In het historisch centrum verwijzen de overblijfselen van de stadsmuren, de toegangspoorten, het stadhuis en het hospitaal Spedale die Pelligrini nog naar het middeleeuwse verleden van het stadje.

Kerkje Pieve di Sant'Appiano

Kerkje Pieve di Sant’Appiano

In de nabije omgeving zijn belangrijke monumenten terug te zien waaronder de resten van het kasteel Semifonte dat in 1202 vernield werd door de Florentijnse troepen.

Te bezoeken: Naast het historische centrum zijn het romaanse kerkje Pieve di Sant’Appiano en het kerkje van San Donnino de moeite waard van een bezoek. Dit laatste bezit een koepel die een replica is van de koepel van de dom van Firenze, ontworpen door de architect Brunelleschi.

toeristische dienst klein Dienst toerisme: via Mannucci 3, tel. 0558052290

overnachten klein Vakantie accommodaties in en rond Barberino Val d’Elsa:

Prijzen en aanbiedingen

Meer info over Barberino Val d’Elsa vind je het artikel Het Chianti stadje Barberino Val d’Elsa

 

Greve in Chianti

Greve in Chianti wordt gekenmerkt door een groot marktplein dat omgeven is door paleizen en huizen met op het gelijkvloers een open galerij. Het plein wordt sedert eeuwen gebruikt voor de belangrijkste evenementen zoals de wekelijkse markt en het jaarlijkse wijnfeest Mostra del Chianti dat plaats heeft in September.

In de omgeving van Greve stonden ooit zeer veel kastelen waarvan de meeste met de jaren zijn omgebouwd tot villa’s en wijnkastelen.

Te bezoeken: In de onmiddellijke omgeving vinden we het pittoreske dorpje Montefioralle terug met zijn woningen in natuursteen en smalle straatjes in kasseistenen.

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Palazzo del Fiorino – piazza G. Matteotti 11, tel. 055 8546299

overnachten klein Vakantie accommodaties in en rond Greve in Chianti:

Prijzen en aanbiedingen

Meer info over Greve in Chianti vind je in het artikel Greve in Chianti

Festival Chianti Classico Expo

Festival Chianti Classico Expo