De Chianti Classico stadjes – regio Siena

De Chianti Classico streek

De Chianti Classico streek bevindt zich tussen Firenze en Siena en bestaat uit een heuvelzone gelegen tussen de bergen van de Chianti in het Oosten en de valleien van de rivieren Pesa en Elsa in het Westen (Val di Pesa en Val d’Elsa). Deze streek wordt gekenmerkt door een aanéénschakeling van valleien en heuvels bedekt met wijngaarden, olijfbomen en cipressen.

Verdeeld over deze prachtige natuur bevinden zich antieke rustieke dorpjes, kastelen, boerenwoningen, kerkjes en kloosters en natuurlijk niet te vergeten een groot aantal wijnproducenten. (download onderstaande map in groot formaat)

Chianti stadjes regio Firenze

Kaart Chianti streek

 

De Chianti Classico streek is onderverdeeld in 8 stadjes die nog eens verdeeld zijn over de regio’s Firenze en Siena.

  • De 4 stadjes die behoren tot Firenze zijn San Casciano in Val di Pesa, Tavarnelle in Val di pesa, Barberino Val d’Elsa en Greve in Chianti.
  • De 4 stadjes die behoren tot Siena zijn Castellina in Chianti, Radda in Chianti, Gaiole in Chianti en Castelnuovo Berardenga.

Hieronder worden de stadjes behorende tot de regio Siena beschreven, de stadjes behorende tot de regio Firenze worden in deel 1 beschreven.

Castellina in Chianti

Castellina in Chianti bevindt zich op een heuvel temidden de valleien van de rivieren Arbia, Elsa en Pesa en was in de 13de eeuw de hoofdstad van de Lega del Chianti waarvan ook Gaiole in Chianti en Radda in Chianti deel uit maakten.

typisch overdekt middeleeuws steegje

typisch overdekt middeleeuws steegje

Het middeleeuwse karakter van het stadje is nog terug te vinden in de smalle straatjes, de burcht en overblijfselen van de stadsmuren.

Ieder jaar opnieuw wordt het festival Pentecoste a Castellina georganiseerd waarbij alle belangrijke wijnproducenten uit de Chianti streek naar Castellina afzakken.

Het festival heeft plaats eind Mei en duurt 3 dagen met onder meer demonstraties van oude ambachten, animatie, concerten, markt en verschillende restaurants in open lucht.

Te bezoeken: Het middeleeuwse kasteel La Rocca Medievale dateert uit de 11de eeuw en bevindt zich nog in zeer goede staat, vanuit de vestingtoren krijg je een mooi uitzicht over het middeleeuwse Castellina en omgeving (meer info over Castellina in Chianti)

toeristische dienst klein Dienst toerisme: via Ferruccio 40, tel. 0577 741392

overnachten klein Overnachten in en rond Castellina in Chianti

> aanbod en prijzen

 

Radda in Chianti

Radda in Chianti bezit een stadsplan in ellips vorm wat wel meer voortkwam in de middeleeuwen, in het stadje vind je nog veelvuldig overblijfselen van de stadsmuren en de stadstorens terug die ooit het volledig ommuurde stadje beschermden tegen invallen.

Stadhuis Radda in Chianti

Stadhuis Radda in Chianti

Op het centrale marktplein vinden we het mooie stadhuis terug met zijn 18de eeuwse gevangenis die opengesteld is voor het publiek.

In de zomer worden maar liefst 2 festivals georganiseerd namelijk het wijnfeest Radda nel Bicchiere in Juni en La festa del Perdono in Augustus waarbij de patroonheilige van de stad wordt geëerd.

Te bezoeken: Naast een bezoek aan het historisch centrum van Radda zelf vind je ook in de onmiddellijke omgeving het kerkje Pieve di Santa Maria dat vroegromaanse elementen bezit, uitzonderlijk voor de Chianti streek. (meer uitgebreide informatie over Radda in Chianti)

toeristische dienst klein Dienst toerisme: piazza del Castello 6, tel. 0577 738494

overnachten klein Overnachten in en rond Radda in Chianti

> aanbod en prijzen

 

Gaiole in Chianti

Gaiole in Chianti is een klein gezellig stadje met interessante middeleeuwse monumenten waaronder het 12de eeuwse kerkje Pieve di S. Maria a Spaltenna, het klooster Badia a Coltibuono gesticht in 1049 en het ommuurde gehucht Borgo di Vertine.

De omgeving van Gaiole is altijd gekenmerkt geweest door het groot aantal kastelen zoals Il castello di Meleto en Il castello di Brolio met zijn indrukwekkende vestingmuren en imposante villa in neo Romaanse stijl uit 1860. Ieder jaar in October wordt Gaiole overstelpt door fietsliefhebbers voor de deelname aan de historische wielerwedstrijd l’eroica die leidt over onverharde wegen.

Liefhebbers van wijn en eten kunnen dan weer in Augustus terecht op het jaarlijkse festival Calici di stelle. (meer uitgebreide informatie over Gaiole in Chianti)

Te bezoeken: de hoofdstraat Via Ricasoli in het centrum van Gaiole in Chianti.

toeristische dienst klein Dienst toerisme: via Galilei 11, tel. 0577 749411

overnachten klein Overnachten in en rond Gaiole in Chianti

> aanbod en prijzen

 

de historische wielerwedstrijd eroica

de historische wielerwedstrijd eroica

 

Castelnuovo Berardenga

Op 20 km van Siena bevindt zich Castelnuovo Berardenga dat gesticht werd in de periode van de Franken. Bezienswaardigheden in de omgeving zijn ondermeer Vagliagli, Pievasciata met het park Parco sculture del Chianti, Pontignano met een indrukwekkend klooster en Poggio di Montaperti waar de troepen van Firenze en Siena met elkaar in de clinch gingen en vermeld staat in Dante’s Divina Comedia.

binnenplein klooster in Pontignano

binnenplein klooster in Pontignano

Het laatste weekend van Juni wordt het festival Bruscello storico georganiseerd in het centrum van Castelnuovo Berardenga waarbij overal doorheen het stadje concerten en theater te bewonderen zijn. (meer uitgebreide informatie over Castelnuovo Berardenga)

Te bezoeken: centrale plein Piazza Marconi en de villa Chigi Saracini met zijn prachtige tuin die open is voor het publiek.

toeristische dienst klein Dienst toerisme: piazza Matteotti 11, tel. 0577 355500

overnachten klein Overnachten in en rond Castelnuovo Berardenga

> aanbod en prijzen